Dager med blå himmel: Jennifer Niven

Dager med blå himmelJennifer Niven er oppvokst i Indiana, men bor i dag i Los Angeles. Hun har tidligere skrevet fire romaner for voksne: American Blonde, Becoming Clementine, Velva Jean Learns to fly og Velva Jean Learns to Drive. All the Bright Places, som nylig kom ut på norsk på Schibsted med tittelen Dager med blå himmel, er hennes første ungdomsbok.

Theodore Finch og Violet Markey møtes i skolens klokketårn. Begge flørter med tanken på å hoppe. Violet har nylig mistet søstera si i en trafikkulykke og sliter med sorg og skyldfølelse. Theodores plage er mer diffus. Etter hvert blir det imidlertid klart at han har en bipolar lidelse, og første gang vi møter ham er han inne i en manisk periode hvor hver dag er en flørt med døden.

Likevel blir det altså Theodore, en outsider som langt fra er blant de mest populære guttene på skolen, som redder Violet, den populære jenta, i klokketårnet. Etter denne hendelsen henger Theodore seg på Violet, de blir forelsket, innleder et forhold, men er de nok for hverandre?

Dager med blå himmel kan på mange måter minne om John Greens Hvem er du, Alaska?, som er en nedtelling mot en katastrofe og om veien videre. Forskjellen er at i Nivens bok skjønner vi hele tiden at det ikke kommer til å gå bra, samtidig som vi selvsagt gjerne vil håpe og tro at det skal gjøre det. Hvordan kan vi gjøre noe annet? Med så elskelige personer?

Nivens hovedpersoner er som Greens, inntagende. Det er umulig ikke å bli glad i dem. Særlig likte jeg fremstillinga av Theodore, en gutt som har alt og som likevel er skolens huggestabbe: Han er intelligent, vakker, inntagende, kjærlig, oppfinnsom og spontan, av og til kanskje litt for spontan, men umulig ikke å elske. Theodore mangler imidlertid en viktig ting – en familie som er der for ham. Det gjør ikke Violet. Og det er vel kanskje det som til syvende og sist utgjør hele forskjellen. Personlig hadde jeg litt problemer med å tro på fremstillinga av Theodores familie. Det går ikke an å være så fraværende og blind, tenkte jeg. Men det gjør kanskje det? Og i så fall trenger vi alle å minnes på det! Flott bok! Les og lær.

1 kommentar

  1. Bra med ungdomsbøker med litt seriøst innhold, ikke bare fantasi. Vet ikke om dette stemmer med denne boka, men det virker sånn. Noterer meg denne, da din omtale gjør meg nysgjerrig på den.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s