Linnés dystre lærdom (2014), bok to i den frittstående serien om psykologetterforskeren Ina Grieg, starter sånn sirka der forrige bok slutter. Ina er invitert på gjenforeningsfest for gymnaset. Hun har egentlig ikke lyst til å dra, men tenker at møtet med den gamle klassen kan hjelpe henne å bearbeide skyldfølelsen for ikke å ha grepet inn i mobbingen mot klassens huggestabbe, Sonja, som forsvant på mystisk vis i 1984 og som senere aldri ble funnet igjen. Sonjas hemmelige kjæreste, Tom Kaser, ble mistenkt for å ha drept henne. Politiet manglet imidlertid beviser, saken mot ham ble henlagt og Tom flyttet. Nå er han tilbake i bygda, og folk er mildt sagt opprørte.
Ina klarer ikke å la være å rote i den gamle forsvinningssaken etter at hun ankommer farens hytte ved Skårnes, noe ikke alle er like begeistret for. Det tar ikke lang tid før hun mottar første trussel-melding, men hun gir seg ikke. Hva skjedde med Sonja? Rømte hun? Ble hun drept eller holdes hun fortsatt i fangenskap? Hva er det Tom Kaser holder på med ute i skogen? Hva er det den den gang så fryktede tyrannen Halvor forsøker å fortelle Ina? Og hvem er det som forsøker å skyve skylden over på henne?
Linnés dystre lærdom er fortalt i tredjeperson og synsvinkelen flyttes stadig mellom Sonja, Oda Vange (Halvors bror), Ina og Tom, samtidig som vi hopper frem og tilbake i tid mellom 1984, 1989 og 2014. Mysteriet avdekkes trinn for trinn. Det er kanskje noe frøken detektiv-aktig over denne boka, uten at det egentlig gjør så mye: Ina er en skikkelig snushane som opererer på egenhånd, hun snubler seg frem i etterforskninga og utsetter seg stadig for fare. Som i forrige bok, sliter hun også her med seg selv som menneske, og skildringa av henne er like god og nyansert som skildringa av de andre personene i boka. Hvis jeg i det hele tatt skal klage på noe ved person- og miljøskildringene, må det være beskrivelsen av selve festen, som jeg synes fremstår som både melodramatisk og urealistisk.
Styrken i boka ligger etter min mening i språket og i selve spenningskurven. Linnés dystre lærdom er skrevet på et flott, lettlest nynorsk, og historien har et voldsomt driv over seg. Man klarer rett og slett ikke å legge boka fra seg. Bokas største svakhet ligger i plottet, som er litt for lite originalt og utstudert. Jeg ble ikke overrasket over hvem som var drapsmannen, for å si det sånn. I tillegg hadde jeg litt problemer med å tro på foranledningen for forsvinningen. Summa summarum er Linnés dystre lærdom likevel en god kriminalroman. En skikkelig sidevender som jeg med glede anbefaler videre!
Takk til Samlaget for anmeldereksemplar