Torborg Igland og Amund Hestsveen: Flukten

Basic CMYKDet er ingenting som tyder på at dystopien mister sin popularitet i ungdomslitteraturen. Snarere tvert i mot. Så langt i år er det utgitt ikke mindre enn fire norske, dystopiske romaner for ungdom: Flukten av Torborg Igland og Amund Hestsveen, I morgen er alt mørkt av Sigbjørn Mostue, Soledad av Tor Arve Røssland og 1957 av Jon Ewo, bok to i feelbad-trilogien som er vel så kontrafaktisk som dystopisk. I tillegg spys det ut oversatte titler som aldri før. Her kan blant annet nevnes Divergent-serien, Gone-serien, Maze-runner-serien og Giver-serien. I dette havet av utgivelser forsøker altså Igland og Hestsveen å stikke seg frem med sin nordiske Beta-serie.

I Flukten, bok én i Beta-serien, er settingen lagt til et postapokalyptisk diktatur i framtiden. Vi befinner oss i Skandia i utgangen av år 59, rettere sagt nesten 60 år etter at en udefinert atom- og miljøkatastrofe har foruenset og etterlatt verden i kaos. De nordiske landende eksisterer ikke lenger, de er samlet i et stor-Skandia som utgjør dagens Sverige, Norge, Finland, Danmark og Island. Dette samfunnet styres med jernhånd av diktatoren Første frie leder, fra CHP Katrup i Danmark. Musikk, litteratur og kunst er forbudt, følelser blir sett på som en u-ting, borgerne overvåkes kontinuerlig og historien skrives om etter forgodtbefinnende. Alle uønskede elementer renses bort ved den minste mistanke om forræderi, og angiveri oppmuntres av staten.

I dette samfunnet vokser de tre vennene Livni, Jor og Kodak opp. Livni og Kodak i en dorm. I Skandia bor nemlig ikke barna sammen med foreldrene sine med mindre de er privilegerte som Jors familie, de sendes på internatskoler hvor de går i 11 år. Etter de 11 årene velges det ut 10 elever fra klassen. 10 utvalgte som skal videreutdannes og jobbe for Skandia. De resterende elevene sendes til nordområdene. Både Kodak, Livni og Jor er flinke elever med muligheter til å bli utvalgte til tross for at de er veldig forskjellige: Livni er systemtro og satser alt på å bli utvalgt, Jor tenker å flytte til Island etter skolen, bare priviligerte har den muligheten, Kodak er i opposisjon. Han klarer ikke å innordne seg systemet og setter spørsmålstegn ved alt. Da han sammen med Jor kommer over en grusom hemmelighet, ser han ikke noen andre alternativer enn å rømme…

Så? Hva synes jeg om Flukten? Jo, den er veldig spennende så det er mulig jeg henger med videre selv om jeg sjelden leser mer enn første bok i ungdomsserier. Jeg har imidlertid et par innsigelser mot boka. For det første synes jeg at disse passasjene hvor synsvinkelen er flyttet til den gamle damen en gang i fremtida etter Skandias fall, er forvirrende og virker mot sin hensikt. For det andre klarer jeg ikke å finne noen klar kritikk av vårt samfunn i boka. Snarere tvert i mot. Det tror jeg også er bokas største svakhet. At den ikke forklarer hva som leder oss herfra til dit. Person- og miljøskildringene er imidlerid gode, språket flyter fint og sidene fyker fort avsted. Flukten er ikke akkurat det jeg vil kalle nyskapende og original, men den er spennende, så jeg anbefaler den med glede videre. Flott underholdning for unge og voksne som liker dystopisk litteratur!

Takk til forlaget for anmeldereksemplar.

Andre om boka: Barnebokkritikk, Rita, Aftenposten og Silje

Tagget:, , , , , , ,

6 tanker om “Torborg Igland og Amund Hestsveen: Flukten

 1. tulleruska 6. oktober 2014, kl. 21:02 Reply

  Jeg likte Flukten, men nå er jeg også svak for dystopier. Alltid spennende å se hva andre synes om en bok.

  Liker

  • Kari 6. oktober 2014, kl. 21:19 Reply

   Jeg likte den, jeg og. Jeg syntes bare det ble litt kjedelig med nok en kritikk av totalitære regimer. Den boka er liksom skrevet før. Men kanskje kommer det noen gode poenger i oppfølgeren? Jeg håper i alle fall det!

   Liker

   • tulleruska 6. oktober 2014, kl. 21:24 Reply

    Jo, jeg kan se det der med «nok en kritikk av totalitære regimer», men jeg er litt enkel og hopper over akkurat det så lenge historien fenger meg… Gleder meg til fortsettelsen 🙂

    Liker

    • Kari 6. oktober 2014, kl. 21:42 Reply

     Joda, jeg skjønner deg godt. Drivende god underholdning 🙂

     Liker

 2. Annelin Kristiane 30. oktober 2014, kl. 19:53 Reply

  Jeg synes denne var litt spennende og. Men jeg ser poenget ditt med at det ikke forklares noe om hvorfor ting plutselig har tatt den vendingen som det har gjort i boken, for hvis man ser på dagens samfunn så virker det veldig usannsynlig. Dermed blir bokens scenario ganske urealistisk. Og dermed kanskje ikke en så god representant for sci-fi sjangeren ? 🙂 Eventuelt så er den et symptom på at sjangeren er i endring, og beveger seg vekk fra det opprinnelige med å «bearbeide» mulige framtidige farer og skrekkutvikling til å rett og slett bare plassere handlingen i en setting som gir rom for noe spennende eller underholdende, uten rot i virkeligheten.

  Liker

  • Kari 30. oktober 2014, kl. 20:33 Reply

   Det kan du nok ha rett i! Jeg synes forresten ikke at fiksjonsuniverset trenger å være så veldig realistisk så lenge vi får en pekepinn på hvorfor det har blitt som det har blitt. Jeg tror forresten at vi vil få flere svar i fortsettelsen. Jeg håper i alle fall det.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Anders Leser

Bokanmeldelser

Lesejenta

bøker

ei bok kanskje...

Bokanmeldelser

drømmeland

Bokanmeldelser

marits mat

Hverdagsglimt, betraktninger og oppskrifter fra fjern og nær fra en matentusiast

"Braut med bok" har flytta.

Vil du vera med, så heng på!

Beathes bibliotek

En blogg om bøker

Lydbokbloggen

Bokanmeldelser

Reading Randi

Bokanmeldelser

Kultursnobb.no

Bokanmeldelser

Winthervarme

Bokanmeldelser

Betraktninger

tanker om bøker

Anne-Helene Ose-Johansen

- mine perspektiver på samfunn, helse og litteratur

Beathesbokhylle

Bokanmeldelser

Meldingar til massane

Meldt av Merete Røsvik

I Ninas Bokverden

En blogg fylt med bokomtaler og andre bokrelaterte ting.

OP-5

En blogg om tv, film og krimlitteratur

Boktanker

Bokanmeldelser

Moshonista

Bokanmeldelser

JegLeser

Bokanmeldelser

ellikkens bokhylle

Bokanmeldelser

Gråbekka`s bokblogg

Bokanmeldelser

Groskro leser

Bokanmeldelser

Anitas blogg

Read, run, write, dream...

BOKELSKERINNEN

Bokanmeldelser

Bokstavelig talt

Bokanmeldelser

Bokhylla mi

Bokanmeldelser

Bokhydna - Blogg

Bokanmeldelser

Min bok- og maleblogg

Bokanmeldelser

Les mye

Bokanmeldelser

Av en annen verden

Bokanmeldelser

Boktaxen

KAJSAS BOKBLOGG

NUBB

Bokanmeldelser

anettesbokboble

Bokanmeldelser

BokBloggBerit

Bokanmeldelser

Barnebokkritikk.no

Bokanmeldelser

Geir Tangen

Krimforfatter

Bokvrimmel

Opplevelser mellom to permer

Tones bokside

Bokanmeldelser

%d bloggere like this: