Grafisk om øst-vest-konflikten i Ukraina

Lyst til å oppdatere deg på konflikten bak krigen i Ukraina? I Et splittet folk – intervjuer og reisenotater fra Ukraina, ser Fedor Sapegin på konflikten fra forskjellige perspektiver og begge sider. Både øst og vest er representert. Forlaget presenterer boka slik:

Begivenhetene som ble utløst av Majdan-revolusjonen i 2013, har drevet Ukraina ut i borgerkrig og verden ut i en ny kald krig som er langt mer uforutsigbar enn den forrige. I etterkant av revolusjonen har Fedor Sapegin reist til Ukraina flere ganger. Gjennom intervjuer med mennesker på begge sider av konflikten undersøker han om det finnes vilje til en løsning, eller om konflikten vil leve videre.

Dette er ikke en tekst som stiller mange kritiske spørsmål, men heller en slags kunstnerisk oppsummering i tegneserieformat av hva folk selv mener, hvordan vanlige folk opplever konflikten. Med sin subjektive synsvinkel kan nok boka oppleves som tendensiøs. Jeg synes at forfatteren klarer å få frem flere nyanser i vest, men synes at boka stiller for få kritiske spørsmål til russisk innblanding i Donbass og Luhansk. Det gis også for stor plass til en småsprø texaner som kjemper i Donetsk. Hva en amerikaner som har lest seg opp på konflikten på alternative nyhetskanaler på internett, mener, er egentlig uinteressant. Kritiske spørsmål til en ukrainer med et østlig perspektiv hadde vært mer interessant.

Personlig likte jeg boka godt. Streken er nøktern og passer temaet, og boka er både informativ og lærerik. Siden forfatteren intervjuer folk på begge sider, får du en bredere forståelse av folkeopinionen. Anbefales varmt for deg som søker innsikt!

Litt om forfatteren: Fedor Sapegin er illustratør og tegneserieskaper. Han er utdannet i Brüssel på Ecole de Recherche Graphique, og bor i Norge. Han har jobbet som rettstegner for Dagbladet og har blant annet dekket 22. juli-rettsaken. Et splittet folk er hans andre tegneserie.

  • Et splittet folk – intervjuer og reisenotater fra Ukraina
  • Fedor Sapegin
  • Tegneserie, voksen
  • Minuskel, 2019
  • 148 s.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s