Skulle ønske jeg kjente Bjørn Hatterud ❤️


Jeg blir bare mer og mer glad i biografisk litteratur. Det er stor bredde i utgivelsene. De er aktuelle, føles ekte og personlige og mange er viktige. Den vakreste biografiske sakprosateksten jeg leste i fjor var Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud. Makan til bok! Dette sier forlaget:

Dette er ei forteljing om ei mor og ein son på biltur rundt Mjøsa. Bjørn Hatterud er homofil, funksjonshemma og klassereisande. Som tenåring drøymde han seg vekk frå heimbygda Veldre, nord for Brumunddal. På ein trimma moped tok han sine fyrste turar bort frå bygda, inn i fridommen. Då han var 21 år gammal, flytta han til Oslo, der han har budd sidan. I tankar og samtaler reiser vi mellom fortida og notida, bygda og byen, mellom ulike lag av minne frå livet til ein bygdegut frå arbeidarkår, som har arbeidd seg inn i kunst- og kulturfeltet i hovudstaden. Dette er ei forteljing om korleis ein aldri heilt kjem seg bort frå plassen ein voks opp. Boka er ei hyllest til ein oppvekst, ein generasjon, eit geografisk område og ikkje minst til ei mor.

Mjøsa rundt med mor er ei inderlig og vakker fortelling om arbeidersamfunnet, om bygda, om å være utsatt og klare seg. Mens jeg leste, fulgte jeg med på kartet og spilte Prøysen, Vazelina bilopphøggers og Ole Ivars. Teksten er gjennomsyret av varme, empati og nostalgi og jeg tok meg stadig i å ønske at jeg kjente Bjørn Hatterud. Beste reise rundt Mjøsa, ever!

  • Bjørn Hatterud
  • Mjøsa rundt med mor
  • Samlaget, 2020
  • Sakprosa, voksen
  • 221 s

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s