Endret fransk lov

At bøker kan forandre verden, er Vanessa Springoras Samtykket et godt eksempel på. Tenk at den endret fransk lov! Med kjemisk presisjon skildrer Springora sitt 13-årige jegs forhold til 49 år gamle Gabriel Matzneff, en forfatter som i si tid var kjent for, og skrev om sine forhold med mindreårige. Det er så jævla ekkelt! Enda eklere er det at kultureliten nærmest oppfordret til pedofili. Hvis du har tenkt å lese Linn Ullmans Jente, 1983, så les denne i samme slengen! Hvis du har lest Ullmans bok, les denne også! Selv om vi bare er kommet til 2021, kårer jeg Samtykket til århundrets hevnbok. Terningkast 7! 📚📚

Om boka sier forlaget dette: Forste gang hun møter G., den nesten 50 år gamle, berømte forfatteren, er hun 13 år. Snart begynner det å komme brev fra ham, noen ganger to om dagen. Oppmerksomheten bøter på tomrommet etter faren som har forlatt henne, jentas lengsel etter å bli sett. Hun forelsker seg, de innleder et forhold. Forfatterens fremskutte posisjon gir ham godvilje i omgivelsene: Moren, det litterære miljøet – og etter hvert også politiet – ser en annen vei. 

Og grepet G. fester om jentas liv, blir stadig sterkere. Hun blir 14, 15, 16 og aner ikke lenger hvem hun er. Men hun vet at han skriver om henne, og om dem, i de svarte skinnbøkene sine. Notatene hans blir grunnlaget for mange utgivelser – grotesk forvridde fortellinger om forholdet deres, som hjemsøker henne langt inn i voksen alder. 

Med «Samtykket» går Vanessa Springora i rette med en kultur som i tiår har lukket øynene for overgrep mot barn. Denne fortellingen har bidratt til å endre Frankrike, både polemisk og juridisk.

  • Vanessa Springora
  • Samtykket
  • Oversatt av Agnete Øye
  • Oktober, 2021
  • Sakprosa, voksen
  • 175 s.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s