Karakterdrevet krim med overraskende vri

Det er langt mellom de virkelig gode kriminalromanene, så jeg leser ikke så mye krim som før. Når jeg plukket opp Liza Marklunds Polarsirkelen har det sammenheng med at handlingen utspiller seg på Nordkalotten og at fortellingen har unge hovedpersoner. Det gjør boka aktuell for elevene på skolen min. Forlaget presenterer boka slik:

Polarsirkelen er første del av en trilogi som utspiller seg i Nord-Sverige, der Liza vokste opp. Det er en karakterdrevet kriminalroman av høyeste rang som foregår i to tidsperspektiver, sommeren 1980 og julen 2019. Hovedpersonene er en gruppe tenåringsjenter på begynnelsen av 1980-tallet. De har en bokklubb sammen der de møtes og diskuterer litteratur. En av dem forsvinner, 17 år gammel, og blir funnet førti år senere: innemurt i et brofundament, naken og halshugget. Forholdene og hendelsene i bokklubben Polarsirkelen driver hele handlingen. Det som skjer sommeren 1980 vil prege jentenes voksne liv. Når deres savnede venn blir funnet julen 2019, åpner det seg brådyp både i og mellom de nå middelaldrende kvinnene. Smertefulle hemmeligheter som har vært skjult i flere tiår, truer med å bli avslørt, med ødeleggende konsekvenser. Gutten som flere av jentene var forelsket i, i 1980, Wiking Stormberg, er nå politimester i den frostbitte byen ved polarsirkelen. Han leder etterforskningen av det makabre funnet i brofundamentet. Nådeløst trekkes han inn i dramaet som formet livene til de overlevende kvinnene.

Polarsirkelen er en karakterdrevet kriminalroman. Det tar tempoet ned. Karakterene er imidlertid så gnitrende godt skildret at man blir helt oppslukt i historien deres, og det blir etter hvert helt umulig å legge boka fra seg. Særlig godt likte jeg beskrivelsen av lesesirkelen som binder karakterene sammen, og vrien på slutten så jeg overhodet ikke komme. Fabelaktig kriminalroman! 📚❤️📚 For orden skyld, jeg hørte lydboka på svensk i Storytel.

  • Liza Marklund
  • Polarsirkelen
  • Cappelen Damm, 2021
  • Krim, voksen
  • 319 s.
  • Oversatt av Kari Engen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s