Rystende true crime

I I’ll be gone in the dark nøster Michelle McNamara i saken rundt The golden state killer, en mann som på 70- og 80-tallet voldtok over førti kvinner og drepte 13 mennesker i Nord- og Sør-California. Sakene ble ikke ble sett i sammenheng før på 90-tallet. I boka beskriver McNamara ikke bare drapssmannens voldsturne, men også alle ofrene og nære pårørende. Vi kommer også tett på politiarbeidet som ble utført i kjølvannet av saken. McNamara sirklet inn drapsmannen, men klarte ikke å løse saken før hun brått gikk bort i 2016. På grunn av publisiteten hun skapte og moderne genteknologitjenester fra selskaper som My heritage, ble saken likevel løst i 2018, ikke lenge etter at boken kom ut.

I’ll be gone in the dark er min første true crime. Selv om jeg synes at det ble litt for mange mennesker og detaljer å holde styr på, likte jeg boka veldig godt og anbefaler den med glede videre. En rystende historie om en mann som sirklet inn sine ofre, som brøt seg inn i hjemmene til intetanende enslige kvinner og ektepar, kneblet, voldtok og drepte, i årevis. 😨

Boka er oversatt til norsk av Rune R. Moen og utgitt av Forlaget press i 2019. På norsk heter den Jeg blir borte i mørket. Jakten på Golden State-morderen. Det norske forlaget presenterer boka slik:

Den sanne historien om den ukjente seriemorderen som terroriserte California på 1970- og 1980- tallet – og om journalisten Michelle McNamara som tre tiår senere til slutt var med på å løse saken om Golden State-morderen. Jeg blir borte i mørket er en av de mest omtalte true crime-bøkene noensinne – og et ekte, rystende mesterverk i sjangeren. I mer enn ti år ble California på 1970- og 1980- tallet terrorisert av en ukjent massemorder. Først over femti forskjellige tilfeller av innbrudd og voldtekt i området rundt Sacramento. Så beveget gjerningsmannen seg sørover: Mellom 1979 og 1986 begikk han minst ti sadistiske drap langs sørkysten av California. Morderen brøt seg inn hos intetanende familier, voldtok og torturerte folk i hjemmene deres, tilsynelatende uten å etterlate seg spor. Tre tiår senere tok journalisten Michelle McNamara opp jakten på den ukjente drapsmannen. Forfatteren gransket gamle politirapporter og gulnede aviser, intervjuet ofre og vitner, forfulgte spor og tips rundt om i Californias forsteder. Sannheten kunne ikke lenger vente. Jeg blir borte i mørket er true crime-mesterverket McNamara var i ferd med å avslutte da hun døde i 2016. Boka er et unikt tidsbilde fra den amerikanske vestkysten – og en original og skremmende skildring av en utspekulert drapsmann og lidelsene han etterlot seg. Men den er også et portrett av en kvinnes besettelse, og hennes ubønnhørlige jakt på sannheten. Etter McNamaras død ble boka fullført på grunnlag av forfatterens notater. To måneder etter at Jeg blir borte i mørket ble utgitt i februar 2018, offentliggjorde politiet i California at de hadde identifisert Golden Statemorderen: en pensjonert politimann bosatt i Sacramento, ved navn Joseph James DeAngelo. Michelle McNamara hadde endelig oppnådd det hun kjempet for.

  • Michelle McNamara
  • I’ll be gone inthe dark. One Woman’s Obsessive Search for the Golden State Killer
  • Harper, 2018
  • Sakprosa, voksen

Opprinnelig publisert i fjor vår på instakontoen min Bibliotekaris

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s