Fire oppvekstfortellinger fra livets skyggeside

Er du en av dem som liker historier fra virkeligheten? I så fall anbefaler jeg et knippe oppvekstskildringer fra livets skyggeside. Det er ikke helt mørk her. Det går fra relitivt, til veldig bra med alle personene, og det er jo interessant og lærerikt å lese om miljøer man ikke kjenner så godt til fra før.

Første bok er jeg anbefaler er Hillbillyens klagesang av J. D. Vance. Boka kom på engelsk i 2016, på norsk i 2017. Hillbillyens klagesang gir innblikk i livet i den nederste delen av den hvite arbeiderklassen i USA, fra fjellområdene nord for Texas og Mississippi i sør, til rustbeltet i nord. Den klassen som ofte kalles «white trash». Boka kan best beskrives som dokumetarserien UxA i bokform, men med på kjøpet får man en sterk oppveksthistorie og en klassereise. Boka er filmatisert og finnes på Netflix. Et must for de av dere som vil forstå trumpismen og høyrebølgen i amerikansk politikk.

I Tara Westovers Noe tapt og noe vunnet (2018, norsk 2019) skal vi til et lukket mormoner-miljø på landsbygda i Idaho. Westover var 17 år første gang hun satte sin fot i et klasserom, og boka skildrer en oppvekst i en fanatisk religiøs familie, med en psykisk syk, voldelig og kontrollerende far. Hvordan det amerikanske samfunnet kan tillate fundamentalistiske sekter i å isolere seg så til de grader fra samfunnet, er et mysterium, men kanskje er vi ikke stort bedre i Norge? Noe tapt og noe vunnet er ei bok man lærer mye av, samtidig som det er kjekt å lese om ei ressurssterk jente som kommer seg frem i verden på tross av utgangspunkt og prøvelser. Bokas amerikanske tittel, Educated, er illustrerende. Veien til frihet går gjennom utdannelse. Dette er ei terningkast 6-bok.

Også Unorthodox (2012, norsk 2020) av Deborah Feldman skildrer en oppvekst i et religiøst miljø. Denne gangen skal vi til det ultraortodokse jødiske Brooklyn, New York. I likhet med Westover, går Feldmans vei til frihet gjennom utdannelse. Det er derfor ikke så rart at religiøse sekter er motstandere av nettopp det. Unorthodox er ikke like sjokkerende som Educated, men også her lærer man om et miljø man ikke kjenner til fra før. Boka er filmatisert og ligger på Netflix. Jeg så tv-serien først, men siden den bare er løselig basert på boka, gikk det greit å lese boka etterpå. Unorthodox’ historie er veldig gripende.

Siste bok ut i denne omgangen er norsk. I Den mørke hemmeligheten i Tysfjord (2019) av Anne-Britt Harsem skal vi til et lukket læstadiansk miljø. Dette er, satt på spissen, først og fremst en rystende historie om hva som skjer når seksuelle overgrep mot barn normaliseres og barn blir fritt vilt. Men også her lærer man mye om et miljø man ikke kjenner fra før. Det var det sistnevnte jeg likte best ved boka, å få innblikk i det læstadianske miljøets historie i Tysjord. Det Unorthodox, Educated og Den mørke hemmeligheten i Tysfjord har til felles, er at de skildrer omsorgssvikt i lukkede miljøer. På grunn av begrenset kontakt med storsamfunnet, kan det holdes skjult. Lenge.

God lesing!  

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s