Beste bøker 2018

Under er lista over de beste bøkene fra 2018. Lista er 100 prosent subjektiv og valgt ut fra de 145 bøkene jeg har lest i år.

 

Krim og spenning

A.J Finn: Kvinnen i vinduet (oversatt). Psykologisk thriller om Anna som ikke har forlatt huset sitt på lang tid. Herlig, skrullete hovedperson og et plott fullt av overraskelser.

 

 

 

 

Peter May: Lewisbrikkene (oversatt). Siste del av Lewis-trilogien kom i vår. Herlig krimserie fra Hebridene, full av hemmeligheter og havsprøyt.

 

 

 

 

 

Emelie Schepp: Pappas gutt (oversatt). Ble helt hektet på serien om den sære Jana Berzelius og slukte alle fire bøkene på rappen. Pappas gutt er siste bok i denne serien, som må leses kronologisk.

 

 

 

 

 

Frode Granhus: Forsvinningen (bokmål). Forelsket meg hodestups i den godmodige politietterforskeren Rino Carlsen som både har hockeysveis og tresko. Knallgod sistebok og et trist farvel med Rino Carlsen og Berger Falch. RIP Frode Granhus ❤

 

 

 

 

Camilla Grebe: Husdyret (oversatt). Fabelaktig historie og troverdig skildring av livet i de svenske skogene. Mørk, klaustrofobisk krim med en vri som slår pusten av deg på slutten. Vinner av Glassnøkkelen, 2018.

 

 

 

 

Mads Peder Nordbo: Jenta uten hud (oversatt). Dansk krim med handling fra Grønnland. Sosialrealistisk, fæl historie om seksuelle og statlige overgrep. Superspennende, med en smak av isøde og isfjell.

 

 

 

 

C.J. Tudor: Krittmannen (oversatt). Hvem drepte jenta som Eddie reddet på tivoliet? Og hvem er ute etter gjengen som fant henne, 30 år senere? Utspekulert kriminalroman med guffen atmosfære og finurlig vri.

 

 

 

 

Graeme Macrae Burnett: Med blodig forsett (oversatt). Strålende oppbygd historisk krim med handling fra det skotske høylandet. Ikke noe whodonnit-mysterium, vi vet hele tiden hvem den skyldige er, spørsmålet er mer hvorfor. Fabelaktige person- og miljøskildringer i en kriminalroman helt utenom det vanlige.

 

 

 

Barn og unge

Jessica Townsend: Ingenlund (oversatt). Fantasy for barn og voksne. Mørkt, deilig fantasyunivers og den beste fantasyhistorien jeg har lest på år og dag. På høyde med Harry Potter.

 

 

 

 

Sara Holland: Everless (engelsk). Klassisk fantasy for unge, med et univers hvor ordtaket «tid er penger undersøkes».  Overraskende bra. Fortsettelsen Evermore kom i desember.

 

 

 

 

Monika Steinholm: Ankh. Mumiene våkner (bokmål). Monika Steinholms barnebokserie ble ikke kjøpt inn av kulturrådet. Litt ufortjent synes jeg, men jeg tror det skyldes at historien ikke har noen tydelig etisk eller kognitiv forankring. Spennende serie med gøyale tegneseriestriper og ei bok som passer utmerket for barnebokslukeren.

 

 

 

Dana Simpson: Anjas Enhjørning (oversatt). Denne tegneserien gikk rett hjem hos åtteåringen, som leste den fra perm til perm i ett strekk og som lo så hun gråt. Oversettelsen ødelegger litt, men en god inngang til bokens verden.

 

 

 

 

 

Krystal Sutherland: En nesten endelig liste over verste mareritt: (oversatt). Galgenhumoristisk om en familie hvor alle lider av en eller annen form for fobi. Lista over verste mareritt er det hovedpersonen selv som står for og som bruker i et forsøk på å utfordre sin frykt.

 

 

 

 Jennifer Mathieu: Moxie (oversatt). Årets amerikanske #metoo-roman for ungdom og en fengslende historie om seksuell trakassering og forskjellsbehandling.

 

 

 

 

Liv Marit Weberg: Påstander om meg i tilfeldig rekkefølge (bokmål). Humoristisk om det å skille seg ut i en verden hvor de sosiale reglene er fastspikret og hvor den indre justisen er beinhard.

 

 

 

 

Marisha Pessl: Neverworld wake (engelsk). Spooky krimgrøsser hvor hovedpersonen sitter fast i et slags limbo og gjenopplever den samme dagen igjen og igjen, til det mystiske dødsfallet til kjæresten hennes er oppklart. En skikkelig sidevinder! Kommer snart på norsk.

 

 

 

 

Voksen

Lars Mytting: Søsterklokkene (bokmål). For en historieforteller! Magisk om stavkirkenes skjebne på 1800-tallet, samt et uhyre fengslende trekantdrama.

 

 

 

 

Camara Lundestad Joof: Eg snakkar om det heile tida (nynorsk). Kloke, slagferdige korttekster om hverdagsrasisme. Burde bli pensum på videregående.

 

 

 

 

 

Ellen Sofie Lauritzen: Snakkes til uka (bokmål). Hvem skulle tro at en tekst om nettdating kunne være så engasjerende. Fordeler og ulemper (mest ulemper) ved et nettsamfunn jeg ikke visste noe om.

 

 

 

 

Azra Gilani: En muslimsk mors kamp (bokmål). En sakprosatekst som tar integrering på alvor. Rystende om ukultur i det pakistanske miljøet i Norge fra 70-tallet, til i dag.

 

 

 

 

Elizabeth Strout: Hva som helst er mulig (oversatt). Heidundrende avslutning av Olive Kitteridge-trilogien. En moderne klassiker!

 

 

 

 

Olaug Nilssen: Tung tids tale (nynorsk). Klok, selvbiografisk roman om livet med et autistisk barn. Et must!

 

 

 

 

 

Nå er det mange bøker jeg ikke har fått lest i år. Skulle absolutt fått med meg Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger, Byens spor. Maj av Lars Saabye Christensen og Hun ba om det av Louise O´Neill, bare for å nevne noen.

Hva er de beste bøkene du har lest i år?

 

Tagget:

9 tanker om “Beste bøker 2018

 1. Signe 31. desember 2018, kl. 00:01 Reply

  Her var det mykje interessant- og ingen overlapping med eiga lesing, faktisk. Eg er supernysgjerrig på norsk røyndom-serien til Samlaget, kanskje er det Joofi si eg bør gå for?

  Likt av 1 person

  • Kari 31. desember 2018, kl. 00:19 Reply

   Jeg har bare lest Joof og Ali. Joof si er klart best. Skal lese resten av serien etter hvert som bøkene dumper inn på biblioteket.

   Liker

 2. Beathes bibliotek 31. desember 2018, kl. 17:35 Reply

  Har lest 5 av disse og har et par på vent, samt notert et par jeg ble nysgjerrig på. Ønsker deg et godt nytt leseår!

  Likt av 1 person

  • Kari 31. desember 2018, kl. 17:53 Reply

   Godt nytt leser til deg og 🙂 Hva er den absolutt beste boken du har lest i år?

   Liker

   • Beathes bibliotek 31. desember 2018, kl. 19:43 Reply

    Års beste! Ja,det er vanskelig å velge bare en, men Simon Stranger sin kommer høyt opp, det samme med Trude Marstein og Birger Emanuelsen, samt av de oversatte så scorer Ut av ensomheten av Benedict Wells veldig høyt og Erindring om kjærligheten av Kirsten Thorup for å nevne noen.

    Likt av 1 person

  • Kari 31. desember 2018, kl. 17:57 Reply

   Ps. jeg har fremdeles pakken med boka liggende som jeg skulle sende, ferdig adressert. Den ligger under noe på jobb og jeg har helt glemt den nå i julestria. Sender den over nyttår 🙂

   Liker

   • Beathes bibliotek 31. desember 2018, kl. 19:44 Reply

    Aha,det hadde jeg nesten glemt! Så kjekt, send den når det passer. Jeg betaler gjerne for den også.

    Likt av 1 person

 3. bjorgmi 28. mars 2019, kl. 09:44 Reply

  Her var fleire av mine favorittar på lista. Eg likte og godt Nevermoor og har bestild bok 2. Skal få blogga om den ein vakker dag … Moxie var og ei skikkelig god lesaroppleving. Den kjem eg til å kjøpe, for det var nesten litt trist å levere ho tilbake på biblioteket.

  Liker

  • Kari 29. mars 2019, kl. 13:26 Reply

   Jeg er kommet over stadiet «trist å levere til biblioteket», for jeg er jo på sett og vis biblioteket. Moxie og Nevermoor var toppers, har ikke lest Wundersmith, men har den liggende på vent i Audible. Liker best å høre engelske bøker.

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Anders Leser

Bokanmeldelser

Lesejenta

bøker

ei bok kanskje...

Bokanmeldelser

drømmeland

Bokanmeldelser

marits mat

Hverdagsglimt, betraktninger og oppskrifter fra fjern og nær fra en matentusiast

"Braut med bok" har flytta.

Vil du vera med, så heng på!

Beathes bibliotek

En blogg om bøker

Lydbokbloggen

Bokanmeldelser

Reading Randi

Bokanmeldelser

Kultursnobb.no

Bokanmeldelser

Winthervarme

Bokanmeldelser

Betraktninger

tanker om bøker

Anne-Helene Ose-Johansen

- mine perspektiver på samfunn, helse og litteratur

Beathesbokhylle

Bokanmeldelser

Meldingar til massane

Meldt av Merete Røsvik

I Ninas Bokverden

En blogg fylt med bokomtaler og andre bokrelaterte ting.

OP-5

En blogg om tv, film og krimlitteratur

Boktanker

Bokanmeldelser

Moshonista

Bokanmeldelser

JegLeser

Bokanmeldelser

ellikkens bokhylle

Bokanmeldelser

Gråbekka`s bokblogg

Bokanmeldelser

Groskro leser

Bokanmeldelser

Anitas blogg

Read, run, write, dream...

BOKELSKERINNEN

Bokanmeldelser

Bokstavelig talt

Bokanmeldelser

Bokhylla mi

Bokanmeldelser

Bokhydna - Blogg

Bokanmeldelser

Min bok- og maleblogg

Bokanmeldelser

Les mye

Bokanmeldelser

Av en annen verden

Bokanmeldelser

Boktaxen

KAJSAS BOKBLOGG

NUBB

Bokanmeldelser

anettesbokboble

Bokanmeldelser

BokBloggBerit

Bokanmeldelser

Barnebokkritikk.no

Bokanmeldelser

Geir Tangen

Krimforfatter

Bokvrimmel

Opplevelser mellom to permer

Tones bokside

Bokanmeldelser

%d bloggere like this: