Fantastisk kriminalroman med guffen atmosfære: C. J Tudors Krittmannen

Det er lenge siden jeg ble så forelsket i en historie som i denne. Krittmannen har alt ei god kriminalfortelling skal inneholde: fine person- og miljøskildringer, mysterier, atmosfære og godt språk.

Krittmannen er ikke noen heseblesende kriminalroman. Den gufne atmosfæren og beskrivelsen av miljøet rundt hovedpersonen Eddie som tolvåring og senere som middelaldrende mann 30 år senere er bærebjelken i historien. Da Eddie er tolv finner han og vennegjengen hans et oppkappet lik i skogen. Kroppsdelene ligger på forskjellige steder, med kittmarkeringer som skilting til neste kroppsdel. Men hodet mangler og det finner man heller aldri.

Gjengen har brukt krittegninger som hemmelig kommunikasjon hele sommeren. Men det makabre funnet setter en stopper for leken, og og den sammensveisede gjengen oppløses.

Den døde viser seg å være den vakre tekoppjenta som ble lemlestet i en ulykke på tivoliet tidligere samme år. Hun som Eddie og skolelærer Halloran holdt i live til ambulansepersonalet kunne ta over. Hvem i all verden ønsket den hardt skadede jenta død?

I nåtid får den gamle saken fornyet aktualitet etter at alle i gjengen mottar krittegninger utformet som en hangman. Like etter blir det klart at en av guttene i gjengen har bestemt seg for å skrive bok om den gamle saken. For Eddis del utløser dette stadig tilbakevendende mareritt. Gamle minner og nye funn fører han stadig nærmere en løsning på saken. Men opprullingen fører også med seg en rekke uforklarlige episoder, som krittegningene i stua hans og frakken som forsvinner for så å dukke opp igjen i skapet hans tilsølt med blod…

Atmosfæren og miljøskildringene er som sagt det holder historien i Krittmannen oppe. Her er halvkvedede viser fra senile gamlinger, vage antydninger og fatale ulykker. I tillegg har vi en forteller som er kleptoman og som slett ikke alltid er like pålitelig. Viktige personer i hovedpersonens nærmiljø er den vennlige, litt merkelige albino-læreren, faren som er startfasen av Alzheimer, mora som er lege og som trakasseres av abortmotstandere, bestevenninnas manipulerende prestefar, gjengen og den unge leieboeren i nåtidshistorien, alle med en tilknytning til saken som slett ikke er innlysende for leseren.

Krittmannen har fått fantastisk mottakelse med noen få unntak hvor man klager på drivet i fortellinga. Krittmannen er imidlertid ikke bare en kriminalroman, den er også en oppvekstskildring. Er du kun ute etter action bør du altså styre unna. Men hvis du liker intrikate kriminalromaner med sjel og dybde, er dette boka for deg.

C.J. Tudor
Krittmannen
Oversatt av Guro Dimmen
Cappelen Damm, 2018
Krim
351 s.

Andre om boka:
VG
Tine
My criminal mind
Heartart
Bjørnebok

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s