Beste bøker 2017

Jeg har lest 140 bøker i 2017, 40.567 sider. Noen av bøkene har jeg allerede glemt, andre har gjort inntrykk. Under finner du en liste over de beste bøkene i 2017. Jeg har utelatt eldre utgivelser som Tørk ikke tårer uten hansker, Mysteriet mamma, Monsteret kommer, Alltid Alice, Ringenes herre og The Lovely Bones.

Demian Vitanzas Dette livet eller det neste er en biografisk fremstilling av radikalisering og radikal islamisme. Romanen er blitt til etter et intervju med en fremmedkriger som sitter i fengsel i Norge. En tankevekkende og aktuell roman som understreker hvor viktig integrering er.

 

 

 

 

Peter Mays Lewis-trilogi  er i vinden for tiden. Jeg har hørt alle de tre bøkene i Storytel i jula og jeg likte dem veldig godt. Hovedpersonen, politimannen Finn, reiser tilbake til Lewis på Hebridene hvor han vokste opp. Oppdraget er å etterforske et brutalt drap på en gammel kjenning. Svarthuset er både en oppvekstskildring og en kriminalroman. Natur- og miljøskildringene er veldig gode og jeg anbefaler hele serien varmt.

 

 

 

Katherine Ardens The Bear and the Nightingale er første bok i en planlagt serie. Handlinga foregår i Russland på 1300-tallet. Gamle myter får nytt liv i denne vakre fantasyfortellingen, som jeg vil anbefale for de av dere som liker russisk historie og fantasy.

 

 

 

 

Cara Delevingnes Mirror, Mirror med handling fra et ungdomsmiljø i London hadde jeg overhodet ingen forventninger til. Her ble jeg virkelig positivt overrasket. Historien er hyperspennende og karakterskildringene er sterke. En skikkelig sidevender!

 

 

 

 

Monika Flatbøs En sånn jente er en sterk leseopplevelse. Flatbø har intervjuet en rekke voldtektsofre og den holdningen til voldtekt som avdekkes i denne dokumentaren er rystende. Et must i disse #metoo-tider.

 

 

 

 

En av årets absolutt beste bøker. The Gentleman´s guide to Vice and Virtue er en humoristisk dannelsesreise og en røverhistorie som det står respekt av. Denne MÅ dere få med dere.

 

 

 

 

En positiv overraskelse. De tre miljø-fortellingene i Bienes historie knyttes elegant sammen på slutten av boka. Og ja, den er mye bedre enn Blå, som til sammenlikning fremstår som både flat og triviell.

 

 

 

 

Hallstrøm kan ikke beskyldes for å gjenta seg selv. I årets bok tar han oss med på en sær reise i en miljøkatastrofe. Et lite utvalg mennesker fra Europa er på tur til nærmeste beboelige planet. Livet på jorda er i ferd med å utslettes som følge av solstormer. Minnene til personene ombord er slettet, og når Norges minner gjenopprettes er ikke det nødvendigvis en god ting på det stedet hvor han befinner seg…

 

 

 

Et lite sukkertøy av ei ungdomsbok. En flott skildring av ungdomstida, en roman om å finne seg selv og kjærligheten. Oppvekst og homofili er hovedtemaene her.

 

 

 

 

Lyst til å vite mer om æresdrap? I så fall er dette boka for deg. Æresdrap har egentlig ikke noe med islam å gjøre, men med miljø. Med hva din omgangskrets forventer av deg. I Ære være mine døtre intervjuer Lene Wold en kvinne som har overlevd et drapsforsøk og faren hennes.

 

 

 

 

Ei sterk, men langsom fortelling. Hovedtemaet er skyld og uskyld. Kan man være skyldig i noe man ikke har gjort, men har hatt lyst til å gjøre? Er unnlatelsessynd en forbrytelse? Et ektepar stilles for retten etter sønnens død fordi de har nektet ham behandling. De frikjennes. En pedofil dømmes for en forbrytelse han ikke har gjort. Er de like skyldige?

 

 

 

Det er krig i Europa, men uroen har ennå ikke nådd Grønnland. Styrken i fortellinga ligger i natur- og miljøskildringene. Ei fantastisk reise til en verden langt mot nord.

 

 

 

 

Julie Buxbaums ungdomsbøker bør absolutt oversettes til norsk. Årets utgivelse kan best beskrives som en krysning mellom Verden er en boble og Dager med blå himmel. Kit er veltilpasset, men sørger over farens død. David er enstøingen uten venner. De to blir venner. Tema i romanen er sorg, døden, mobbing, isolasjon og identitet.

 

 

 

 

Ei original krigsfortelling. Det meste av historien skjer i etterkrigstida. Her er det følger av krig og forsoning som er temaet. Kvinnene på slottet er etterkommerne etter de som forsøkte å ta livet av Hitler. Anbefales varmt!

 

 

 

 

En flott fortelling om homofili og sorg. Hovedpersonen, som plages av tvangstanker, sørger over tapet av sin første, store kjærlighet. En fortelling om å finne seg selv og sin plass i verden.

 

 

 

 

Jeg elsket den andre boka i Monika Steinholms trilogi for ungdom. Spesielt morsomt er det at handlinga utspiller seg på hjemplassen min. Boka står på ingen måte tilbake for blockbustere som Will Grayson, Will Grayson. Faktisk synes jeg at den er bedre. En fabelaktig kjærlighetshistorie!

 

 

 

 

The Way I Used to Be tar for seg konsekvensene av voldtekt. Jeg ble skikkelig grepet av denne fortellinga og anbefaler den herved varmt.

 

 

 

 

Cinder ble utgitt på norsk i år. Ei regelrett herlig overskriving av eventyret om Askepott og en historie som jeg ble fullstendig oppslukt av. Det norske omslaget til boka er omdiskutert fordi det viser en hvit, blond jente selv om handlinga foregår i Asia. Selv klarer jeg ikke å huske hvordan Cinder beskrives i boka, men jeg reagerte ikke på coveret i og med at Cinder er hentet fra Europa og opprinnelig er fra månen. Her er bokas amerikanske cover.

 

 

The one memory of Flora Banks hadde fortjent mer oppmerksomhet. En fantastisk beskrivelse av hukommelsestap i ung alder.

 

 

 

 

Lars Mæhles krimserie om psykologetterforsker Ina Grieg er en av mine krimfavoritter. Årets bok belyser hvordan sigøynerne ble behandlet i forrige århundre. Et must for krimelskere.

 

 

 

 

En vanskelig bok å beskrive. En ape er hovedperson i denne herlige røverhistorien som handler om Sally Jones krunglete reise mot friheten. Morderens ape er en fortsettelse av Legenden om Sally Jones. Begge bøkene har vunnet Augustprisen.

 

 

Broren til Hugo er ei oppvekstskildring fra et lite kystsamfunn i nord hvor det ikke er lov å være annerledes. En bok om utenforskap og homofili. Sterk kost!

 

 

 

 

Asbjørn Rydland skuffer ikke. Galderstjerna er en nervepirrende fantasyfortelling for ungdom og en herlig miks av norrøn mytologi og gaming.

 

 

 

 

Joda, jeg likte den jeg også. Vigdis Hjorth skriver som vanlig fantastisk bra. Denne gangen om et overgrep og et arveoppgjør som fører til en familiefeide.

 

 

 

 

Shusterman tar det helt ut! Fiksjonsuniverset i årets dystopiske ungdomroman er en tilsynelatende utopisk verden hvor sult, sykdommer, fattigdom og nød er utryddet. Til og med døden er beseiret. Men fare for overbefolkning tvinger frem en erstatning for den naturlige døden og en ljå-orden hvis oppgave er å drepe. En spekulativ, men særdeles underholdende roman.

 

 

En interessant roman om arvesynd. I En forbrytelse i familien kaster Batthyany lys over familiehemmeligheter – gamle krigsforbrytelser som har vært feiet under teppet i over et halvt århundre. Anbefales varmt.

 

 

 

Svikne dagar er en roman om skilsmisse og sorg. «Er det mulig?» tenkte jeg flere ganger underveis i denne lille romanen, som er et fyrverkeri av raseri som gradvis ebber ut i forsoning. Fantastisk!

 

 

 

 

Breakfast club med et kriminalmysterium. Fem elever må sitte igjen etter skoletid: nerden Bronwyn, skjønnheten Addy, forbryteren Nate, sportsstjerna Cooper og enstøingen Simon. Bare fire kommer ut med livet i behold. Simon, som driver skolens sladreapp, dør. Han er myrdet. En av de fire er skyldig. Men hvem?

 

 

 

 

Lars har Downs syndrom og Amanda får æren av å være fadderen hans, en oppgave hun ikke takler spesielt bra. En roman om utenforskap og mobbing.

 

 

 

 

Anything is possible er en frittstående fortsettelse av Olive Kitteridge og Jeg heter Lucy Barton. Serien tar for seg livet og problemene til vanlige folk. En serie som du absolutt bør få med deg.

 

 

 

 

Herlig, humoristisk barne- og ungdomsbok om oppvekst og grensesetting. Jeg fniste meg gjennom denne lille perla og jeg anbefaler at du tar en titt på den hvis du ikke allerede har gjort det.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Anders Leser

En blogg om bøker

En slags blogg

Bokanmeldelser, og litt hummer og kanari

Lesejenta

bøker

ei bok kanskje...

En blogg om bøker

drømmeland

En blogg om bøker

marits mat

Hverdagsglimt, betraktninger og oppskrifter fra fjern og nær fra en matentusiast

"Braut med bok" har flytta.

Vil du vera med, så heng på!

Beathes bibliotek

En blogg om bøker

Lydbokbloggen

En blogg om bøker

Reading Randi

En blogg om bøker

Kultursnobb.no

En blogg om bøker

Winthervarme

En blogg om bøker

Betraktninger

tanker om bøker

Anne-Helene Ose-Johansen

- mine perspektiver på samfunn, helse og litteratur

Beathesbokhylle

En blogg om bøker

Meldingar til massane

Meldt av Merete Røsvik

Sommerfuglas Litteraturhage

En blogg om bøker

I Ninas Bokverden

En blogg fylt med bokomtaler og andre bokrelaterte ting.

OP-5

En blogg om tv, film og krimlitteratur

Boktanker

En blogg om bøker

Moshonista

En blogg om bøker

JegLeser

En blogg om bøker

ellikkens bokhylle

En blogg om bøker

Gråbekka`s bokblogg

En blogg om bøker

Groskro leser

En blogg om bøker

Anitas blogg

Read, run, write, dream...

BOKELSKERINNEN

En blogg om bøker

Bokstavelig talt

En blogg om bøker

Bokhylla mi

En blogg om bøker

Bokhydna - Blogg

En blogg om bøker

Min bok- og maleblogg

En blogg om bøker

Les mye

En blogg om bøker

Av en annen verden

En blogg om bøker

Boktaxen

KAJSAS BOKBLOGG

NUBB

En blogg om bøker

anettesbokboble

En blogg om bøker

Boksnakk og lesetips

En blogg om bøker

Barnebokkritikk.no

En blogg om bøker

Geir Tangen Krimforfatter og bokblogger

Forfatterens nettsted om krim og mysterier

Bokvrimmel

Opplevelser mellom to permer

%d bloggere like this: