Lett blanding

Når traumer går i arv: Sacha Batthyanys En forbrytelse i familien

Og hva har det med meg å gjøre? En forbrytelse i mars 1945. Historien til min familie. Dette er en direkte oversettelse av den tyske tittelen til boka. Ikke veldig spenstig, men likevel veldig presis. Hva har det med meg å gjøre? er nemlig et av de mest sentrale spørsmålene i denne boka, som for øvrig ikke bare handler om en forbrytelse, men to:

Jeg var ute på byen med noen venner, og på en restaurant møtte vi på en bekjent som satt ved samme bord som den tyske forfatteren Maxim Biller. Vi slo oss ned og kom på et eller annet tidspunkt av samtalen inn på tante Margit. Biller hadde hørt om henne, noe som forundret meg, og han var det første mennesket som som stilte meg dette spørsmålet: ”Og hva har det med deg å gjøre”? (30)

Batthyanys svarer først ingenting på dette spørsmålet. Alt skjedde jo lenge før hans tid. Senere finner han imidlertid ut at traumer kan gå i arv. Mange krigsbarnebarn føler seg rotløse og retningsløse på grunn av traumer som fant sted lenge før deres tid. Foreldrene har tatt seg av de fysiske sårene etter krigen, det psykiske har forblitt ubehandlet. Det blir barnebarnas oppgave å ta seg av dette, og det er nettopp dette Sacha Batthyany forsøker å gjøre i En forbrytelse i familien.

 

 

Som voksen oppdager Batthyany en avisartikkel om tanta si, Margit Batthyany-Tyssen. Det er fest på slottet til Batthyany-Tyssen. Blant gjestene er det både tyske aristokrater og SS-topper. Midt under festen forlater en del av gjestene selskapet og drar til byen. De henretter 180 jøder, returnerer til slottet og fortsetter festen som om ingenting har skjedd. Dette skjer bare noen dager før krigen er over.

Den andre forbrytelsen skjer på slottet til Batthyanys oldefar. Året er 1944. Tyskerne deporterer flere hundre tusen jøder fra Ungarn til Tyskland og Auschwitz. De det ikke er plass til på togene, blir sendt ut på dødsmarsjer. Den jødiske butikkeieren i Sárosd er blitt midlertidig slave på slottet som følge av nye forordninger, men han ber likevel slottsherren om hjelp da han oppdager at barna hans er fengslet i Budapest. Slottsherren vil ikke hjelpe. Jøden går i sinne og blir skutt i ryggen av en tyske soldat på slottet, sammen med kona si som også er tilstede. Dette er noe Batthyanys bestemor aldri klarer å glemme. Hvorfor klarte hun ikke å forhindre denne forbrytelsen?

Batthyany går grundig til verks i sin undersøkelse av de to forbrytelsene. Han bruker bestemoras notater og memoarene til den ungarske jødens datter, Agnes, som overlevde Auschwitz og som flyttet til Sør-Amerika etter krigen. På denne måten kommer historien både til å inneholde bestemoras, Agnes og hans egne refleksjoner. Historien Batthyany forteller er tragisk, men interessant, og boka kan betraktes som en reise gjennom ungarsk- og Batthyanys familiehistorie fra 1920-2016. Noe svar på bakgrunnen bak forbrytelsene har Batthyany ikke. Men han konkluderer med at menneskelig svakhet gjorde mange ungarere til medløpere under krigen. Sosial makt gjorde det på sin side mulig å dysse ned forbrytelser som disse, slik at de ikke fikk den oppmerksomheta de fortjente i samtida og i etterkrigstida.

Til slutt spør Batthyany: Hva hadde vi selv gjort stilt ovenfor de samme dilemmaene? Batthyany-Tyssens nazifest blir vanskelig å bortforklare, men hva hadde vi gjort hvis huset vi bodde i var fullt av tyskere, og en jøde kom og ba om hjelp? Selv er han modig nok til å svare at han ikke hadde turt å skjule en jøde under krigen. Jeg håper virkelig at at du og jeg hadde turt det!

  • Sacha Batthyany
  • En forbrytelse i familien
  • Oversatt av Sverre Dahl
  • Sakprosa, voksen
  • Press, 2017
  • 288 s.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s