En skikkelig sidevender

Den stille flokken (2017), bok tre i krimserien om psykologetterforsker Ina Grieg, er en frittstående fortsettelse av Den mørke porten (2013) og Linnés dystre lærdom (2014).

En psykiatrisk pasient rømmer fra lukka avdeling på Hagaheimen. Dagen etter blir to damer funnet myrdet på et avsidesliggende sted på Solåsen. Det blir snart klart at de to sakene har tilknytning til noe som skjedde i 1960 på Svanviken arbeidsleir – en fornorskningsleir for sigøynere.

Historien er fortalt i tredjeperson og vi følger først og fremst psykolog Ina Grieg og arkivar Hugo Fannrem i opprullinga av saken. Ina blandes inn fordi hun i si tid oppnådde god kontakt med Arnold Johansen – en taus pasient på Hagaheimen. Som vanlig begynner hun straks å leke detektiv og ender i den ene farlige situasjonen etter den andre…

Hugo jobbet i politiet på 80-tallet og etterforsket en drapssak i en leiegård i Oslo i 1987. I anledning foreldelsesfristen dukker en journalist opp på døra hans. Hugo begynner å nøste i den gamle saken og snart krysser Ina hans vei. Hugo får like stor plass i historien som Ina, og sammen løser de denne svært vanskelige saken.

Tittelen Den stille flokken henspiller på den behandlinga sigøynerbarna fikk på arbeidsleirens skole. Seksuelle overgrep, fysisk og psykisk vold gjorde dem til en stille flokk. Bokas hovedtema er altså statens overgrep mot sigøynerne i forrige århundre. Den historiske fremstillinga av sigøynernes skjebne er etter mi mening også bokas sterkeste side. Den gjør historien både aktuell og interessant.

Selve plottet er snedig sammensnekret. Likevel klarte jeg ikke helt å tro på den psykologiske beveggrunnen bak forbrytelsene, noe som antakelig har sammenheng med at vi ikke settes godt nok inn i alle gjerningsmennenes psykologi. Når det er sagt er både person og miljøkarakteristikkene i boka gode. Hugos sorgreaksjon over konas død er fint skildret, imidlertid har jeg har litt problemer med å forstå hvorfor han rømmer hjemmefra når dattera endelig kommer hjem på besøk. Samlet sett er dette likevel en over gjennomsnittlig godt fortalt historie. Mæhle skriver som vanlig veldig bra og man dras rett inn i en historie som man siden nødig vil forlate. En skikkelig sidevender som jeg helt klart gjerne anbefaler videre.

Om forfatteren: Lars Mæhle (f. 1971) debuterte i 2002 med ungdomsboka Keeperen til Tunisia. Siden har han skrevet en rekke bøker for barn og unge. Sitt gjennombrudd fikk Mæhle i 2009 med fantasyromanen Landet under isen. Boka ble tildelt uPrisen, Fabelprisen og Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur. Lars Mæhle har hovedfag i litteraturvitenskap og var forlagsredaktør for pocketbøker i Gyldendal før han gikk over til å arbeide som forfatter på heltid.

  • Lars Mæhle
  • Den stille flokken
  • Kriminalroman, voksen
  • Samlaget, 2017
  • 365 s.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s