Barn & Ungdom

Underholdende kjærlighetshistorie i e-postformat

V23 new typeface tagline.indd

Forfatter: Julie Buxbaum
Tittel: Tell me three things
Forlag: Delacorte, 2016
Målgruppe: Ungdom
Tema: Kjærlighet, sorg, mobbing, vennskap, oppvekst

Før avstemninga var avsluttet i slutten av november, tittet jeg på ungdomsbøkene i kategorien Best young adult fiction i Goodreads choice awards 2016, og merket meg Tell me three things. Boka har fått høy skår, så jeg forventet vel egentlig at den skulle nå høyere enn den 15. plassen den endte på. Men plassering til tross, boka er god og den anbefales herved varmt.

Ungjenta Jessie har mistet mora si i kreft. Faren har giftet seg på nytt og Jessie må flytte fra Chicago til Los Angeles, hvor den nye stemora bor sammen med sønnen sin, som er jevngammel med Jessie. Stemora er rik, svært rik, og møtet med den nye, kostbare privatskolen blir litt av kultursjokk for Jessie, som langt fra får noen enkel start i LA. Men så en dag skjer det plutselig noe uventet. Jessie mottar en e-post fra en ukjent avsender, Sombody/nobody. SN vil det beste for Jessie, han anbefaler henne venner og kommer med velmente råd, og brevvekslinga blir starten på et vennskap som etter hvert beveger seg over mot noe mer. Men hvem er denne SN og er han nå egentlig så interessert i å møte Jessie ansikt til ansikt?

Tell me three things kan skilte med viktige temaer som bearbeiding av sorg, kjærlighet og mobbing, og boka har svært gode person- og miljøkarakteristikker: Det snobbete miljøet på Jessies nye privatskole er sikkert tegnet og konfliktene mellom Jessie, den nye familien og faren, som etter bryllupet ikke har tid til Jessie, er troverdige beskrevet og lett å leve seg inn i. Jessie er en sympatisk, løsningsorientert og tøff jente som klarer seg til tross for all motgang, og som person utvikler hun seg fint i løpet av historien. Personene er i hovedsak ikke stereotype, den fæle stebroren og stemora viser seg etter hvert både å være hjelpsomme og empatiske. Eneste unntak fra regelen er skolens mest populære jente, som ikke har et eneste forsonende trekk.

Det som driver historien i boka fremover, er spenninga knyttet til SNs identitet. Gjetter Jessie rett og vil de noensinne møtes? Om ikke løsninga på mysteriet kommer som noe stort sjokk, inneholder oppklaringsscenen en overraskende vri som jeg fant svært fornøyelig.

Tell me three things er en realistisk og humoristisk fortelling om å lære seg å leve med sorg, om vennskap, mobbing og om å finne seg selv og kjærligheten. En solid historie som både er spennende og underholdende. Et godt alternativ til John Green.

Litt om forfatteren: Julie Buxbaum, tidligere advokat, debuterte med The Opposite of Love i 2008. I 2009 kom After you. Tell me three things (2016) er hennes første bok for ungdom. Ny ungdomsbok, What to say next, kommer i løpet av 2017.

2 replies »

  1. Eg er ofte skeptisk til romanar med mykje kommunikasjon over nett/chat, men denne gjorde seg godt, til og med i lydbokformat. Eg er samd i det du seier om persongalleriet, eg likte at dei aller fleste hadde ei markert utvikling. Ei kjekk bok!

    Likt av 1 person

  2. Ja, den er god. Jeg tenker å lese noen flere av YA-bøkene på topplista til Goodreads, mange av dem blir jo likevel oversatt til norsk. Jeg har sikret meg Salt to the sea og Problem with forever, Unexpected everything, This is where it ends, Holding up the universe og The way it used to be, også får jeg vel titte på noen av fantasyseriene på YA-fantasylista også. Så gjelder det bare å få tid til å lese alt dette.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s