Sommertipset: åtte fantastiske ungdomsbøker

Under finner du åtte gode amerikanske ungdomsbøker som passer like godt for voksne som for unge. Mangler du lesestoff? Ikke la ung voksen-merkelappen hindre deg i å lese disse!

 

7171859def13f9fcdfab587216536e29b7b1b574e8c3a1fec623e684

Becky Albertalli: Simon vs. the homosapiens agenda (2015. Simon og homosapiensagendaen. Norsk, 2016). En av fjorårets favoritter på Goodreads.  3. plass på debutant- og 5. plass på YA-lista. Simon vs. the homosapiens agenda er en klassisk komme-ut-av-skapet-historie. Simon er homofil, men har ikke kommet ut av skapet enda. Hemmeligheten hans oppdages imidlertid av en av medelevene, som truer med å avsløre Simon hvis han ikke introduserer ham for en av venninnene sine. En hjertevarm og underholdende historie. Will Grayson, Will Grayson kan bare gå og legge seg! Boka kommer på norsk på Kagge til høsten. 

 

61wQ7RvIcCLSabaa Tahir: An ember in the ashes (2015. En glo i asken. Norsk, 2016). En medrivende historie om forbudt kjærlighet i en mørk, brutal verden. Jeg ble helt tatt på senga av denne boka. Jeg begynner å bli lei av dystopisk fantasy, men denne boka har helt klart det lille ekstra som skal til. Laia er slave, Elias er soldat. Ingen av dem er fri. De står på motsatt side, men må sloss sammen mot et totalitært regime. An ember in the ashes ble kåret til årets YA-roman på Amazon i fjor og boka er en pageturer uten sidestykke.

 

 

76a69c33ea800924929278cf6d073b712d8706f0e0b800bf30ed10dbRainbow Rowell: Eleanor & Park (2014). Denne ungdomsboka fikk så mye oppmerksomhet utgivelsesåret at jeg ikke gadd å lese den. Før nå. Og her er dommen: Eleanor & Park er verdt hver side i gull. I og for seg er ikke historien så fryktelig original. Gutt møter jente –> de blir forelsket. Nei, her er det bakgrunnshistoriene som, sammen med tidsbildet (80-tallet), utgjør hele forskjellen. Viktige stikkord er kulturmøte og dysfunksjonell familie. Har du ikke lest Eleanor & Park, har du virkelig noe å glede deg til.

 

Layout 1David Leviathan: Hver dag (2012). Tenk deg at du våkner opp i en ny kropp hver deg. Dette er virkeligheten til A, hovedpersonen i Hver dag. Han takler det rimelig bra, helt til han blir forelsket… Hvis du kjøper historien om å våkne opp i ny kropp hver dag, vil du finne fortellinga utrolig fascinerende. Boka handler nemlig ikke bare om å være forelsket. Identitet er et viktig stikkord her. Hvordan oppleves det å være fattig, deprimert, homofil, skolens vakreste osv.

 

 

415duNNTXhLGayle Forman: Just one day (2013. Bare en dag. Norsk, 2014). Kan én eneste dag forandre deg som menneske? Det er hovedtemaet i denne boka. Allyson er på rundreise i Europa da hun møter nederlandske Willem i Stratford-upon-Avon i England. Sammen stikker de av fra Allysons reisefølge for å tilbringe en dag sammen i Paris. Just one day er en fengslende og sår dannelses- og kjærlighetsroman. Allyson mister kanskje Willem i Paris, men møtet hjelper henne å finne seg selv.

 

 
51RsPWhdzULGayle Forman: Just one year (2013. Bare ett år. Norsk, 2014). Jeg ble så fascinert av Just one day at jeg sporenstreks kastet meg over Just one year. Her får vi den samme historien fortalt fra Willems sysnvinkel. Vi får i tillegg svar på alle spørsmålene vi satt igjen med etter Just one day. En nydelig kjærlighetsroman som på toppen av det hele tematiserer kjærlighet hos Shakespeare.

 

 

 

The AbsolutelyCOVER. True Diary of a Part-Time Indian .inddSherman Alexie: En deltidsindianers fullstendig troverdige dagbok (2015). Har du noen gang lurt på hvordan det er å vokse opp på et indianerreservat? Det får du svar på i denne boka. Junior vokser opp på reservatet i Spokane, på vestkysten av USA. Han er intelligent, misfornøyd med reservatskolen og søker derfor overflytting til skolen nabobyen. Dermed faller han mellom to stoler: Ikke bare er han den eneste indianeren på den nye skolen, han er også som forræder å regne på reservatet. En humoristisk, men brutal fortelling om å følge sine drømmer.

 

86bf167085cecee490e08e83afee79a61087d51d428c70a98c92e935Laini Taylor: Mørk engel (2012). Urban fantasy for ungdom. Jeg er veldig imponert av begynnelsen av boka. En skikkelig pangstart på en original og underholdende historie om engler og djevler. Midtpartiet av boka er så som så, mens slutten er fenomenal. Samlet sett en overbevisende begynnelse på en trilogi om krigen mellom engler og djevler. Boka forteller om kunststudenten Karou og engelen Akiva som forelsker seg i hverandre. Men kjærligheten dem imellom er forbudt…

 

 

Har du tips om gode ungdomsbøker? Bruk gjerne kommentarfeltet.

 

Fortsatt god sommer!

Tagget:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Anders Leser

En blogg om bøker

En slags blogg

Bokanmeldelser, og litt hummer og kanari

Lesejenta

bøker

ei bok kanskje...

En blogg om bøker

drømmeland

En blogg om bøker

marits mat

Hverdagsglimt, betraktninger og oppskrifter fra fjern og nær fra en matentusiast

"Braut med bok" har flytta.

Vil du vera med, så heng på!

Lydbokbloggen

En blogg om bøker

Reading Randi

En blogg om bøker

Kultursnobb.no

En blogg om bøker

Winthervarme

En blogg om bøker

Betraktninger

tanker om bøker

Anne-Helene Ose-Johansen

- mine perspektiver på samfunn, helse og litteratur

Beathesbokhylle

En blogg om bøker

Meldingar til massane

Meldt av Merete Røsvik

Sommerfuglas Litteraturhage

En blogg om bøker

I Ninas Bokverden

En blogg fylt med bokomtaler og andre bokrelaterte ting.

OP-5

En blogg om tv, film og krimlitteratur

Boktanker

En blogg om bøker

Moshonista

En blogg om bøker

JegLeser

En blogg om bøker

ellikkens bokhylle

En blogg om bøker

Gråbekka`s bokblogg

En blogg om bøker

Groskro's verden

En blogg om bøker

Anitas blogg

Read, run, write, dream...

BOKELSKERINNEN

En blogg om bøker

Bokstavelig talt

En blogg om bøker

Bokhylla mi

En blogg om bøker

Bokhydna - Blogg

En blogg om bøker

Min bok- og maleblogg

En blogg om bøker

Les mye

En blogg om bøker

Av en annen verden

En blogg om bøker

Kajsa bloggar

Böcker - Film - Serier - Spel - Ruben - Kärlek - Livet

NUBB

En blogg om bøker

anettesbokboble

En blogg om bøker

Boksnakk og lesetips

En blogg om bøker

Barnebokkritikk.no

En blogg om bøker

Geir Tangen Krimforfatter og bokblogger

Forfatterens nettsted om krim og mysterier

Bokvrimmel

Opplevelser mellom to permer

%d bloggere like this: