Barn & Ungdom

Malorie Blackman: Noughts & Crosses

Noughts & Crosses
Forfatter:
Malorie Blackman
Tittel: Noughts & Crosses, 2001
Forlag: Corgi
Sjanger: Dystopi, ungdom
Sider: 448

Det er morsomt å lese de dystopiske ungdomsromanene som ble gitt ut i årene før The hunger games. Lois Lowrys Den utvalgte er foreløpig den ubestridte favoritten, med Malorie Blackmans Noughts & Crosses, første bok i en kvartett som fortsetter i Knife edge, Checkmate og Double Cross, hakk i hæl sammen med Meg Rosoffs How I Live Now.

Noughts & Crosses er ei kontrafaktisk fortelling om et rasistisk samfunn som er til forveksling lik vår egen verden sett i et historisk perspektiv, med ett eneste unntak: Her er det de svarte som styrer, mens de hvite er de undertrykte. De hvite er annenrangs borgere i et sterkt segregert samfunn: De har ikke rett til skolegang, får de dårligst betalte jobbene, bor i hvite gettoer og lider under et ikke-eksisterende borgervern. Boka forteller historien til unggutten Callum, en hvit, fattig «Nought», og ungjenta Sephy, en svart «Cross» fra en velstående, privilegert familie.

Callums mor har tidligere jobbet som hushjelp for Sephys familie, og Callum og Sephy er bestevenner. De tilbringer alle ettermiddagene sammen, mot foreldrenes vilje, og innleder etter hvert et forhold. Men da Callum plutselig får plass på Sephys skole som del i en prosess som er ment å bedre de hvites vilkår, får de problemer. Rasismen gjør det nemlig umulig for dem å omgås i offentlighet, men kan kjærligheten hjelpe dem å overvinne fordommene?

terningkast5Noughts & Crosses er en sjokkerende, brutal og brennaktuell fortelling som er vond å lese fordi historien er så til forveksling lik vår egen. Interessant nok tok jeg meg stadig i å tenke på Callum som svart og Sephy som hvit, noe som ikke bare illustrerer parallellen til vår verden, men som også understreker hvor fastlåst vi er i stereotypiene og hvor vanskelig det er å tenke seg et samfunn hvor de hvite er de undertrykte. Jeg vil ikke si at historien blir mer sjokkerende fordi alt er snudd på hodet, som litterært virkemiddel for å understreke uretten fungerer det imidlertid utmerket. Slutten av historien er skikkelig brutal, og et lite øyeblikk tok jeg meg selv i lure på hva som er vitsen med å tegne et så svart bilde. Men selvsagt kan ikke boka ende annerledes fordi den jo egentlig bare oppsummerer vår historie. Noughts & Crosses er ei viktig bok? Veldig bra. Anbefales varmt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s