Annet

Ti grøssere du bør få med deg

Det er Halloween i dag og noe bedre påskudd for å fremme grøsseren fins ikke. Jeg er over middels interessert i fantastisk litteratur. Bøkene trenger ikke nødvendigvis å være blodige, det holder med en liten antydning til et spøkelse, noe overnaturlig, uforklarlig eller ekkelt. De beste historiene er etter min mening de som holder deg på pinebenken og som gjør deg usikker på om det som skjer har opphav i hovedpersonens oppildnede fantasi eller i noe overnaturlig. Under er et knippe bøker som du absolutt bør få med deg. Lenkene leder til beskrivelse av boka i Bokelskere.no.

 

djevelensE.T.A. Hoffmann: Djevelens eliksirer. Hoffmann skrev sine bøker på begynnelsen av 1800-tallet og har i likhet med de gotiske forfatterne på 1700-tallet hatt stor betydning for utviklingen av grøssersjangeren. Hoffmann har skrevet en rekke fenomenale fantastiske fortellinger, blant annet Gullskålen og Sandmannen. Romanen Djevelens eliksirer – om trylleeliksiren og den splittede Kapusinermunken Metardus – er en av mine absolutt favoritter. Boka ble oversatt til norsk for noen år siden, den er en udødelig klassiker og ei bok du absolutt bør få med deg.

 

 

0442b73f1ff5f2be9dada1b75cae5e53f162d660be35f0b767705498Fjodor Dostojevskij: Dobbeltgjengeren. Dobbeltgjengeren er vel strengt tatt ikke noen grøsser, men fordi den tar for seg et av de mest sentrale motivene i fantastikktradisjonen, nemlig dobbeltgjengermotivet, tar jeg den med. Goljadkins paranoia er stadig tiltagende, og til slutt gjør det nesten vondt å lese om ham. Et utmerket studie i menneskets skyggeside.

 

 

 

a621ead8586ecc04cfbca9b9d191909bcb83017dee820dcef82dedb6
André Bjerke: Døde menn går i land. 
André Bjerke bør man absolutt lese hvis man liker krimgrøssere. Den mest kjente kriminalromanen hans er vel De dødes tjern, men personlig liker jeg Døde menn går i land bedre. Den handler om det som skjer da noen unge mennesker fra Oslo flytter inn i Kapergården, den beryktede sjørøver Korps gamle hus. Også denne er en udødelig klassiker.

 

 

 

SkarlagenssalenH.K. Fauskanger: SkarlagenssalenNår du først har lest om Jørgen Uhl, den demoniske kaperpresten i Døde menn går i land, kan du like godt fortsette med å lese om svartebokpresten Ulstadius Ugge som solgte sjelen sin til djevelen. Fauskanger leker i Skarlagenssalen med krimgrøssjangeren og boka kan vel egentlig leses som en kjærlighetserklæring til krimgrøsseren og til André Bjerke.

 

 

 

resolverHenry James: TommeskruenHenry James var veldig glad i spøkelseshistorier og Tommeskruen, eller The Turn of the Screw som boka heter på engelsk, er en av hans mest kjente fantastiske fortellinger. I denne boka er det to barn som er vitner til det overnaturlige, men leseren kan ikke være sikker på om ondskapen barna tiltrekkes av er virkelig, eller om spøkelset har sin opprinnelse i guvernantens, altså fortellerens, oppildnede fantasi. En høyt elsket skatt i engelsk litteratur. Boka kan du lese helt gratis i Bokhylla (norsk) eller i Gutenberg (på engelsk).

 

 

595cf6318d795a5dcbf8fc2caf9278477cf32ccda649fea443130231Nikolaj Gogol: Portrettet. Gogol har jeg elsket siden jeg leste Portrettet, en av hans Peterburgnoveller, for over 20 år siden. Portrettet er ei kunstnerfortelling og handler om kunstmaleren som forhekses av et portrettmaleri og skusler bort talentet sitt for å skape seg en karriere som portrettmaler. Gogol er Russlands svar på Edgar Allan Poe og fortellingene hans er virkelig gode. Peterburgnoveller kan du lese gratis i Bokhylla.no.

 

 

 

SvartedalenAtle Hansens Svartedalen er en eminent grøsser for barn og ungdom i alderen 9-16 år. Svartedalen er ei kjekk lita bok som du leser på en time eller to sammen med barnet ditt. Hansen henter motiver fra spøkelseshistoriene og fra norsk folketro, og fordi myter og overtro kombineres med en jeg-forteller som ikke helt vet hvordan han skal tolke hendelsene, skapes en nerve som opprettholdes gjennom hele historien.

 

 

 


Jeg vet hvem du erYrsa Sigurđardottir: Jeg vet hvem du er
En uhyggelig krimgrøsser med en skikkelig kul vri på slutten. Islandske Yrsa Sigurđardottir er et must for deg som liker et skikkelig grøss. Her er to historier vevet sammen, en forsvinningssak viser seg etterhvert å ha forbindelse med uhyggelige ting som skjer på det nedlagte fiskeværet Hesteyri. Denne boka må du ikke lese alene i høstmørket….

 

 

 

Zombie-NationØystein Stene: Zombie nation. Av nye norske romaner innen sjangeren vil jeg anbefale Øystein Stenes Zombie nation. Her er det zombien som er hovedperson. Boka er ikke spesielt skummel, blodig er den heller ikke. Den kan faktisk leses av alle, også av de av dere som ikke er spesielt glad i zombieromaner. Boka forteller historien til zombien Johannes van der Linden, og inkorporert i historien finner vi alle zombiemytene og en rekke konspirasjonsteorier. Identitet er et stikkord her.

 

 

 

nekronautenLajla Rolstad: Nekronauren. Til slutt vil jeg anbefale Nekronauten, en blanding av steampunk og kriminalitteratur. Boka forteller om grossereren hvis lik er i en så ille forfatning i dødsøyeblikket at man nesten må anta at han har vært død lenge, kanskje til og med mens han var i live. En annerledes fortelling om levende døde…

 

 

 

 

Selvfølgelig må du lese Frankenstein, Dracula, Dr. Jekyll og Mr. Hyde og Bildet av Dorian Gray også. Men de er så selvsagte at jeg ikke har orket å ta dem med…

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s