Lett blanding

Fort og gæli om tre gode ungdomsbøker: Rød revolt, Will Grayson, Will Grayson og Muffe 2: Og bakom synger hverdagen

Det er sommer, utetid og jeg velger å fatte meg i korthet. Under er tre ultrakorte bokomtaler:

18187John Green & David Levithan: Will Grayson, Will Grayson (2010). Dette er den tredje John Green-boka jeg leser etter Hvem er du, Alaska? og Faen ta skjebnen. Jeg har ikke lest noe av David Levithan før, men det skal jeg helt klart rette på. Will Grayson, Will Grayson står ikke tilbake for de overnevnte Green-bøkene, faktisk synes jeg at den er hakket bedre enn Faen ta skjebnen og like bra som Alaska. Will Grayson, Will Grayson har to fortellerstemmer: Will Grayson og Will Grayson er to unggutter som tilfeldigvis møtes i ei pornoblad-sjappe i Chicago. Den første Will Grayson er biperson i sitt eget liv, forelsket i den tøffeste jenta på skolen og bestekompisen til den homofile, karismatiske Tiny Cooper. Den andre Will Grayson er deppa, har ikke kommet ut av skapet ennå, og er i Chicago for å møte en nettvenn, Isaac, da han tilfeldigvis møter den andre Will Grayson og forelsker seg i Tiny Cooper. Will Grayson, Will Grayson er en viktig historie fortalt med varme og vidd. Boka leste jeg på engelsk i Storytel.

 

Rød revolt Pierce Brown: Rød revolt (2014). Rød revolt er første bok i en dystopisk sci-fi-trilogi og boka har mange likhetstrekk med andre kassasuksesser som Dødslekene (The Hunger Games) og The Maze Runner. Jeg slet litt med begynnelsen av boka, men spenninga tok seg opp og siste halvdel er en skikkelig lesefest. Selv om jeg har noen innvendinger, som at historien egentlig ikke er spesielt original, likte jeg boka. Den er en slags krysning av Dødslekene og Fluenes herre, bare råere enn førstnevnte, med planeten Mars som setting og med mer avansert teknologi. Samfunnet som beskrives er et darwinistisk kaste-samfunn, og bokas hovedperson, Darrow, tilhører den laveste kasten, de Røde, som arbeider for å gjøre Mars overflate levelig for sine etterkommere. Det viser seg imidlertid snart at overflaten er fullt levelig og at de Røde er lurt. De slaver for høykasten – de Gylne. De Gylnes forbilder er de greske gudene, og demokrati og rettferdighet er viktige stikkord i denne boka. Rød revolt anbefales for alle dystopielskere!

 

Muffe 2Arne Garvang: Muffe 2: Og bakom synger hverdagen. For den som måtte lure, boka har ingenting til felles med Gulbranssens Og bakom synger skogene-trilogi. Nei, Muffe-serien tilhører detektiv-sjangeren, og bøkene er morsomme samtidig som de tar opp viktige samfunnsspørsmål som alkoholisme, mobbing, vold og rasisme. I Muffe 2: Og bakom synger hverdagen blandes Muffe inn i tre saker: Nille, ei jente i klassen, mobbes, bestevennen utsettes for rasisme og mattelæreren, Røret, forsvinner. Om det ikke er Muffe som løser alle de tre sakene, har han en finger med i spillet i to av dem. Kort sagt er Muffe-bøkene storartede, og de passer like godt for voksne som for ungdom. Anbefaler lydbokutgaven. Det er Garvang selv som leser.

4 replies »

  1. Grayson boken falt ikke i smak hos meg, historien var forsåvidt grei nok men jeg var likegyldig til karakterene… Pierce Brown boken har jeg lyst til å ta en nærmere titt på. Ha en fin dag 🙂

    Liker

    • Mulig at den gjorde seg bedre på engelsk, som lydbok. Jeg likte karakterene veldig godt, Will Grayson 2 var kanskje litt slitsom til å begynne med, man han utviklet seg jo fint. Red Rising var forresten veldig mye bedre en The Maze Runner, mens Fluenes herre er bedre…

      Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s