Humoristisk roman om møte mellom kulturer: Maren Uthaugs Sånn ble det

sånn ble detForfatter: Maren Uthaug
Tittel: Sånn ble det
Originaltittel: Og sådan blev det
Forlag: Bastion
Sider: 222
Sjanger: voksen, skjønnlitteratur

Da Risten er 7 år gammel, tar faren henne med seg og flytter fra Ristens mor, samiske Rihtta, fra Finnmark til Sør-Jylland i Danmark. Risten, som av si velmenende stemor får det mer danskklingende navnet Kirsten, ser ikke mora si igjen. Men da hun mange år senere selv får barn, kontakter hun mora og reiser til Finnmark på besøk. Gjensynet blir ikke helt som forventet…

Sånn ble det er en historie om oppvekst, identitet, røtter og møte mellom kulturer. Visst er Ristens samiske familie dysfunksjonell, men det er nå engang deres kultur hun kjenner og hun tar den med seg på flyttelasset til Danmark sammen med overtroen bestemora har fostret henne opp på. Konflikten er selvfølgelig et faktum da stemora tar fra henne sølvringen som beskyttelser henne mot underjordiske…

Maren Uthaug ser med skrått blikk på det meste, ikke bare det samiske, og karakteristisk for boka er den litt knappe, konstaterende humoristiske tonen som i avsnittet under, som illustrerer Ristens overtro – frykten for å bli tatt av nordlyset:

Når folk senere hørte at hun hadde nordnorske aner, spurte de ofte om ikke nordlyset var et fantastisk syn. «Jo» svarte hun da og fortet seg til å snakke om noe annet. Sannheten var at hun aldri hadde sett det. Hun var jo ikke helt idiot heller. (24)

Et annet karakteristisk trekk er at egenskaper, karaktertrekk, lyter og laster forstørres til det hyperbolske slik at teksten får et komisk-grotesk skjær.

terningkast5Sånn ble det er en mørk, men humoristisk roman som passer for de fleste, både ungdom og voksne. Det ikke akkurat noe glansbilde Uthaug maler av det samiske, men det er for så vidt greit siden det danske også får gjennomgå. Jeg fniste meg gjennom store deler av historien og anbefaler boka på det varmeste! Løp og lån! Terningkast 5

Litt om forfatteren: Maren Uthaug (1972) debuterte med romanen Sånn ble det i Danmark i 2013 og fikk utelukkende strålende kritikk fra dansk presse. Hun er fast tegner for den danske avisen Politiken, med tegneseriestripen ‘Ting jeg gjorde’ og er en av Danmarks mest leste bloggere. Maren er halv samisk, halvt norsk og bosatt i København med sin kjæreste Allan og barna Kamille, Mynte og Anemone.

4 kommentarer

  1. Denne leste jeg i fjor en gang og landet vel på det samme som deg men ser jeg skrev at den var gripende… litt artig hvordan vi «leser» bøkene så forskjellig. En fin bok var det absolutt som anbefales!

    Liker

Legg igjen en kommentar