Lett blanding

Lena Andersson: Rettsstridig forføyning. En roman om kjærlighet

untitledLena Andersson er journalist og forfatter. Hun debuterte i 1999 med romanen Var det bra så. Rettsstridig forføyning (2013), den fjerde i rekka, vant Augustprisen og regnes som hennes gjennombrudd som forfatter.

Hovedpersonen i Rettsstridig forføyning er Ester Nilsson. Ester er hodestups forelsket i den velrennomerte kunstneren Hugo Rask. Hugo er imidlertid på langt nær like interessert som Ester, og han trekker seg stadig unna uten å si klart ifra at dette er noe han ikke vil. Ester nekter å innse at forholdet er over før det i det hele tatt har begynt, hun tolker alle signaler til sin fordel og fornedrer seg selv stadig mer…

Jeg leste i en svensk avisartikkel at historien er bygd på faktiske forhold og at virkelighetens Hugo Rask heter Roy Andersson. Slik jeg har forstått det er ikke dette noe Lena Andersson uten videre vil vedkjenne seg, og jeg skjønner vel egentlig heller ikke hvorfor Roy Andersson er så hypp på å gi seg selv til kjenne. Skildringa av Hugo Rask taler like lite til hans fordel som den av Ester Nilsson tjener til Lena Anderssons. At det er noe allmenngyldig i beskrivelsen av forelskelsens selvbedrag er det imidlertid ingen tvil om. Hvem har ikke sittet og ventet på svar fra sin hjertets utkårede og følt på angsten i kjølvannet av den manglende responsen? Hvem håper ikke i det lengste? I Rettsstridig forføyning er imidlertid alt satt på spissen og innimellom blir det skikkelig pinlig: Ester tar nemlig ikke et unnvikende nei for et nei og blamerer seg så til de grader at man til slutt blir helt svett av å lese….

Rettsstridig forføyning er både humoristisk og intelligent og anbefales for alle! Særlig godt likte jeg det litt distanserte, kyniske tredjepersonsperspektivet med en forteller som både analyserer og kommenterer. Kort sagt er Rettsstridig forføyning ei veldig god bok! Løp og les!

5 replies »

 1. Artig å lese omtalen din. Jeg er vist en av de få som syntes Ester var ganske håpløs, selv om jeg også kan kjenne igjen følelsen av å sitte å vente på livstegn. Spent på om du kommer til å like fortsettelsen, som i mine øyne er mer av det samme 🙂

  Liker

  • Neida, du er ikke den eneste. Ester er skikkelig pinlig og jeg er ikke engang sikker på om jeg liker henne. Men som sagt, det er noe allmenngyldig i Anderssons beskrivelse av forelskelsens selvbedrag, her er det bare satt helt på spissen og boka kan kanskje leses som en parafrase over ordtaket «kjærlighet gjør blind».

   Liker

 2. Ser det er flere som har snakket om Ester i det siste så disse bøkene har jeg blitt veldig nysgjerrig på. Oppdaget her om dagen at jeg hadde denne boken i hyllen så da får jeg jo lest den om ikke så lenge. Hører det er flere som kan kjenne seg igjen i henne og da må jeg jo sjekke om det gjelder for meg også. Liker jeg denne må jeg jo få med meg fortsettelsen også, så noterer meg neste bok.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s