Annet

Oppsummering av Norsk litteraturfestival i Lillehammer, del to

Kjærlighetens komedie

image

En av de morsomste programpostene på festivalen var Erlend Loes samtale med Stine Pilgaard, et dansk stjerneskudd som har skrevet en humoristisk historie om kjærlighetssorg. Hovedpersonen i Min mor sier flytter hjem til faren sin etter bruddet med kjæresten, og her må hun selvsagt finne seg i velmenende råd både fra mora og alle andre rundt seg…

Humoren i Min mor sier kan minne om Loes, så det er sikkert ikke tilfeldig at det er han som har oversatt boka fra dansk. Loe startet intervjuet med å lese opp fra ei annen bok han har oversatt, Sa mor av Hal Sirowitz, som også handler om alle de tingene ei velmenende mor kan finne på å bryte ut av seg. Et riktig fornøyelig forfattermøte var dette. Boka er forresten delvis selvbiografisk, og Pilgaards dominerende mor er blitt en helt i Danmark og stiller seg gjerne opp sammen med dattera si for å signere bøkene hennes.

 

Norgesmesterskap i litteraturquiz

Norgesmesterskap i litteraturquiz var litt av en opplevelse og et av høydepunktene på programmet. Skolelaget vårt ble forsterket med en barne- og ungdomsbibliotekar fra Harstad og ei kunnskapsrik dame fra Bibliotekarforbundet. Spørsmålene var sinnssykt vanskelige og motet holdt på å svikte da vi ikke klarte å svare på de første spørsmålene. Men så løsnet det og vi endte på en delt sjetteplass, og det må vi si oss fornøyd med.

 

Litterær helaften. Møte med Margaret Atwood og Lena Andersson

image

Vigdis Hjort åpnet den litterære helaftenen på Maihaugen med en kort, festlig oppsummering av 20 år på litteraturfestival. Jepp, det var 20-årsjubileum i år. Etter Hjort fikk vi møte to fantastisk flotte forfattere, Margareth Atwood og Lena Andersson.

Svenske Andersson er en kritikerrost forfatter. Hun vant Augustprisen i 2013 for Rettsstridig forføyning – en roman om kjærlighet. Historien fortsetter i Uten personlig ansvar. Med humor og presisjon blottlegger Andersson forelskelsens selvbedrag. Her har man altså en håpløs kjærlighetshistorie i to bøker som man absolutt bør titte nærmere på. Selv har jeg allerede skaffet meg en paperback-utgaven av eneren.

Kanadiske Atwood snakket hovedsakelig om Maddaddam-trilogien Oryx og Crake, Flommens år og MaddAddam, sistnevnte er helt fersk. Atwood snakket også om dystopien som sjanger, om sin interesse for teknologi og om sitt miljøengasjement. MaddAddam-trilogien er en fremtidsfabel og handlinga finner sted i etterkant av en miljøkatastrofe – dette er altså en klassisk postapokalyptisk historie og et «must» for alle dystopielskere.

imageAtwood er for øvrig den første forfatteren som har takket ja til å bidra til fremtidsbiblioteket i Oslo. Det kan du lese mer om her

 

Fortsettelse følger i morgen 🙂

 

Beklager billedkvaliteten. Neste gang skal jeg ta med meg kamera med telelinse, fotografere med blits og irritere vettet av hele publikum…

 

Kategorier:Annet

Tagged as:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s