Barn & Ungdom

Flott fantasyfortelling for ungdom: Grevens datter av Jean-Claude van Rijckeghem & Pat van Beirs

grevens datterForfattere: Jean-Claude van Rijckeghem & Pat van Beirs
Tittel: Grevens datter
Originaltittel: Jonkvrouw
Oversetter: Hedda Vormeland
Forlag: Mangschau, 2014
Sjanger: Historisk, ungdom
Sider: 299

 

Var det noe galt med overskrifta? Ok, da. Jeg skal være den første til å innrømme at dette ikke er fantasy. Det slo meg bare mens jeg leste at siden handlinga er lagt til middelalderen, og siden kloke koner, overtro, drager, kjemper, feer, trollkvinner og alver dukker opp som seg hør og bør som overtro og i eventyr, er boka ganske lik ei fantasyfortelling. Den passer derfor like godt for deg som liker historiske romaner, som for deg som liker fantasy.

Fortellinga bygger løselig på historien om Marguerite av Male, eneste arving av Flandern. Vi befinner oss i middelalderen, nærmere bestemt på 1300-tallet. Marguerites far ønsker seg en gutt, men får bare ei jente. De andre barna dør i mors liv eller like etter fødselen, og mora forvises til et kloster da det blir klart at hun ikke lenger kan gjøre nytte for seg. Marguerite går for lut og kaldt vann og forholdet til faren er anstrengt. Men hun klarer seg. Hun er nemlig ikke helt som andre jenter. Hun er en skikkelig rakkerunge som er mer interessert i fekting enn i håndarbeid, og da faren forsøker å få henne giftet bort som femtenåring til prinsen av England, viser hun muskler…

Grevens datter er ei spennende fortelling om ei sterk jente i et brutalt, patriarkalsk samfunn. Starten på boka er kanonbra, så daler spenninga, for å ta seg opp igjen mot slutten av boka. Person og miljøskildringene er gode, beskrivelsen av middelaldersamfunnet regelrett imponerende. Jeg likte boka veldig godt og jeg anbefaler den derfor med glede videre.

Andre om boka: Tine, May Brit, Ungdomsboka, Deichmanske, Lesejenta, Gjesdal bibliotek

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s