Barn & Ungdom

Sally Green: Half bad. Ondskapens sønn

Sally Greens YA-debut Half Bad trigget minHalf bad nysgjerrighet da jeg leste om den hos Bokelskerinnen i fjor engang. Half Bad er første bok i den planlagte Half Life-trilogien, og fortsettelsen Half Wild er ventet i mars i år. Rettighetene til serien er allerede solgt til 36 land, og første bok er pr. i dag oversatt til 32 språk. I mars kommer bok én på norsk, på Cappelen Damm med tittelen Half bad. Ondskapens sønn. Boka ligger allerede i Storytel på engelsk, for de som måtte ha tilgang til den tjenesten. Oppleseren er helt fabelaktig, han fremhever ironien og humoren i boka på en utmerket måte.

Hovedpersonen i Half Bad er 16-årige Nathan. Nathan vokser opp på landsbygda i England i en familie med hvite hekser. Selv er han en blanding mellom svart (faren) og hvit (mora), og det kunne vært vel og bra, hadde det ikke vært for at svarte hekser blir ansett som onde og er fritt vilt i England. Nathans mor er død. Etter sigende skal hun ha begått selvmord på grunn av Nathan – et uønsket barn, og et resultat av en voldtekt – og Nathan vokser derfor opp hos mormora si sammen med halvsøsknene sine som ikke alle er like glade i ham, siden faren hans drepte faren deres. Forhistorien er ikke akkurat noe godt utgangspunkt for en lykkelig oppvekst.

Heksekonsilet følger godt med Nathan gjennom oppveksten hans. Faren er nemlig den mektigste svarte heksa i hele England, og konsilet frykter at Nathan skal bli som ham. Etter hvert som han vokser til, innskrenkes friheten hans, og som 16-åring bor han i et bur og er under konstant overvåkning. Men han er nødt til å komme seg fri, for innen 17-årsdagen må han få tre gaver av faren sin, hvis ikke vil han dø…

Half Bad var en fryd å lese. Jeg koset meg gjennom hele boka og gleder meg vilt til oppfølgeren. Det tok riktignok ei stund før jeg vennet meg til fortellerstemmen. Green skifter mellom første- og andrepersonforteller, og du-formen synes litt uvant til å begynne med. Etter hvert venner man seg imidlertid til den, og overgangene blir sømløse.

Half Bad er en original sidevender som utforsker stereotypiene og som illustrerer at virkeligheten aldri er like svart-hvit som forestillingene våre. Boka er hyperaktuell i en verden hvor fordommer mot enkelte etniske grupper synes voksende. Den anbefales på det sterkeste! En sikker vinner og et must for alle Harry Potter-fans!

2 replies »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s