Barn & Ungdom

Laura Djupvik: God dag, herr Jul

god dag, herr julLaura Djupvik (f. 1970) fra Gurskøy på Sunnmøre er journalist og forfatter. Hun debuterte i 2004 med romanen Båten er så liten, og i 2007 kom hennes første barnebok Hundre appelsinar og ein fiolin. God dag, herr Jul (2014) er hennes tredje bok for barn.

Hovedpersonen i God dag, herr Jul er Malin. Malins foreldre har nylig gått fra hverandre og Malin og lillesøstera Molla har flyttet sammen med mora til et gammelt, trekkfullt hus på et nytt sted. De har ikke like god råd som før, og må tenke litt nøyere gjennom hvordan de bruker pengene sine. Alt har blitt annerledes, og etter hvert som jula nærmer seg, begynner Malin å lure på om det blir jul i år også. Onkel Thor sier at det gjør det, så fremst man bereder grunnen…

Boka åpner med at gatelysene i gata slukker, og det er da Malin legger merke til hvor mørkt det er i nabohuset hvor Jørgen bor. Malin begynner å følge med huset, som går under navnet heksehuset på folkemunne. En dag står det plutselig masse juletrær utenfor huset til Jørgen. Hver dag dukker det opp nye trær, og til slutt er det så mange trær der at Jørgen holder på å drukne i dem. Hvor kommer alle disse trærne fra, og hva er den rare lyden Malin og Molla hører fra inne i huset? Malin har funnet et ekte julemysterium…

Laura Djupvik imponerte med romanen Kvitt i fjor, så jeg hadde ganske høye forventninger til God dag, herr Jul. Men så skjer akkurat det samme igjen. Jeg blir skikkelig positivt overrasket! Ikke fordi boka er bra, men fordi dette er så helt fantastisk.

Det jeg liker best med boka er den underfundige humoren og varmen i personskildringene, den kjærligheten alle personene er beskrevet med: den nysgjerrige Malin, den rasjonelle lillesøstera Molla, den litt merkelige nabogutten Henrik, hissige herr Abrahamsen, onkel Thor med alle sine historier, mammaen som er litt trist og lei seg, og sist, men ikke minst naboen Jørgen, som bare sitter ved kjøkkenbordet sitt og spiser pepperkaker og som ser alt annet enn lykkelig ut.

Det som driver historien i boka fremover, er spenningen knyttet til mysteriet rundt juletrærne og lydene i heksehuset, men boka er ikke bare en detektivhistorie. God dag, herr Jul er først og fremst en lun og varm julehistorie full av menneskekjærlighet og juleglede. Jeg ble både oppslukt, begeistret, varm og lykkelig. God dag, herr Jul er helt uimotståelig. Ei fantastisk feelgood-bok som passer for hele familien. Anbefales varmt!

Takk til Samlaget for anmeldereksemplar

1 reply »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s