Barn & Ungdom

Ally Condie: Cassias valg

cassias valgAlly Condie, amerikansk forfatter, jobbet tidligere som engelsklærer i high school. Hun debuterte som forfatter med Yearbook-trilogien i 2006, men er best kjent for Mached-trilogien Cassias valg, Opprøret og Flukten, som kom på engelsk i årene mellom 2010 og 2012. Ally Condie bor i utkanten av Salt Lake City i Utah og hun skriver først og fremst bøker for unge voksne.

I Cassias valg (norsk utgave 2011) er handlinga lagt til USA i nær fremtid. Verden slik vi kjenner den, eksisterer ikke lenger. Hva som har skjedd er noe uklart, men det hentydes til global oppvarming og overforbruk. Bokas hovedperson, 17 år gamle Cassia, vokser opp i et gjennomkontrollert samfunn hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Funksjonærer bestemmer alt fra hvem man skal gifte seg med, hvor man skal jobbe, til når man skal dø. Kun et lite utvalg av kunst- og kulturhistorien er bevart og innbyggerne overvåkes kontinuerlig av Samfunnet.

Det året innbyggerne fyller 17 år, får de under en seremoni vite hvem de skal gifte seg med. Cassia har lenge gledet seg til machingseremonien som den kalles. Hun er veldig spent på hvem den utvalgte er, og blir både overrasket og glad da det viser seg å være bestevennen Xander. Da hun senere skal se gjennom Samfunnets presentasjon av Xander, dukker imidlertid et helt annet ansikt opp på skjermen hennes. Også det en person hun kjenner fra før…

Cassia setter i utgangspunktet ingen spørsmålstegn ved samfunnet hun lever i, men en gryende mistillit oppstår i etterkant av machingseremonien. Det som for henne i utgangspunktet syntes som en drømmeverden, viser seg snart å være et klaustrofobisk skrekkregime hvor gamle mennesker systematisk «avlives» og hvor innbyggerne renskes ut etter forgodtbefinnende. I likhet med Lois Lowrys Den utvalgte som jeg skrev om for et par dager siden, kan også Cassias valg leses som en kritikk av dagens sorteringssamfunn: Det er på ingen måte tilfeldig at Cassias fremtidige yrke i boka er å sortere, og at hun som en slags grotesk test settes til å sortere bort sin kjæreste. Cassias valg mangler litt av magien og dybden til Den utvalgte, men til gjengjeld har den en finfin kjærlighetshistorie. Flott underholdning for ungdom i alle aldre!

Andre om boka:Bokelskerinnen, Flukten fra virkeligheten, Gråbrekka, Siljes skriblerier, Knirk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s