Dystopier

Lois Lowry: Den utvalgte

Den_utvalgteLois Lowry (1937), amerikansk barne- og ungdomsbokforfatter, er mest kjent for romanen Den utvalgte (The Giver, 1993), som er første bok i The Giver-kvartetten. Boka har fått fornyet aktualitet gjennom dystopi-bølgen i internasjonal ungdomslitteratur, den er nylig filmatisert og den norske filmutgaven av boka kommer på Juritzen i januar.

Jonas vokser opp i et fargeløst, ryddig, forutsigbart og smertefritt, men også gjennomkontrollert samfunn hvor alle er like og alle valg tas av samfunnet, som bestemmer alt fra hva man skal ha på seg, til hvem man skal gifte seg med, hvilke barn man skal få og når man skal dø. Kunst, musikk og litteratur er forbudt og følelser døyves med piller. Viten om fortiden er ikkeeksisterende, det samme gjelder kunnskapen om hva som finnes utenfor Sonen, som er det samfunnet kalles.

Jonas er snart 12 år, og det året man fyller 12 bestemmer samfunnet hvilket yrke man skal ha resten av livet. Alle har vel en slags ide om hva de kommer til å bli, bortsett fra Jonas, som den siste tiden har opplevd å se merkelige ting. Overraskelsen er likevel veldig stor da det under fordelingsseremonien går opp for ham at han er Utvalgt. Han skal bli den neste minnemottakeren – den som kjenner historien. Jonas skal gå i lære hos den nåværende Mottakeren som begynner å bli gammel, og det tar ikke lang tid før han begynner å skjønne at verdenen hans ikke er så harmonisk som han først hadde trodd…

For innbyggerne i sonen fremstår samfunnet som det beste av alle tenkelige, som en utopi det ikke er noen vits i å sette spørsmålstegn ved. For Jonas derimot, som etter hvert får innblikk i alle deler av samfunnsadministrasjonen og til historien, fremstår det snart som et marerittaktig sted hvor man uten å stille spørsmål tar livet av babyer, gamle og alle som er annerledes. I Den utvalgte er likhetsprinsippet satt helt på spissen, og boka setter spørsmålstegn ved sorteringssamfunnet. I dag har vi for eksempel gjennom fosterdiagnostikk muligheten til å velge bort syke fostre. Hva skal til for at vi uten å mukke vil tillate oss å sortere bort alt som er en byrde og som ikke passer inn?

Den utvalgte er ei av de beste bøkene jeg har lest på veldig lenge, uavhengig av sjanger og målgruppe. Boka er egentlig beregnet på ungdom i alderen 12-16 år, men teksten har dybde og tar opp viktige etiske dilemmaer og den passer derfor like godt for voksne. Den utvalgte er ei viktig bok og jeg anbefaler den for alle. Klarer du ikke å vente på Juritzens utgave, kan du lese den gratis her.

1 reply »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s