Krim og spenning

Tom Egeland: Den 13. disippel

Den 13. disippelTom Egeland er Norges svar på Dan Brown. Eller var det kanskje motsatt? At Dan Brown er USAs svar på Tom Egeland? Egeland var jo som kjent tidligere ute enn Brown med si «Jesus døde ikke på korset-bok» Sirkelens ende (2001), som tematisk sett er veldig lik Da Vinci-koden (2003). Likheter til tross. Jeg liker Tom Egeland mye bedre enn Dan Brown. Så hvis du er tilhenger av kodekrim men ikke har lest Egeland, bør du absolutt prøve deg på serien om Bjørn Beltø. Den beste boka er etter mi mening den første, Sirkelens ende, etterfulgt av den siste, Den 13. disippel (2014), som tematisk sett er tett knyttet til førstnevnte.

Den 13. disippel er Egelands femte bok om den lettere nevrotiske albinoen Bjørn Beltø, førsteamanuensis i arkeologi på universitetet i Oslo. I denne boka overlater Bjørns venninne og kollega Victoria, som ligger for døden, et mysterium til ham i form av en nøkkel og et brev. Brevet setter Bjørn på sporet av en hemmelighet av dimensjoner i Israel. I 1978 oppdaget den israelske arkeologen Moshe Mendelssohn ei grav fra oldtida. Like etter forsvant han sporløst og grava ble forseglet. Hva var det egentlig Mendelssohn fant og hvorfor er israelske myndigheter så opptatt av å legge lokk på funnet hans? Hva har denne utgravninga egentlig med Victoria å gjøre, og hvorfor avstedkommer Bjørns undersøkelser i at Victorias mann og sønn henholdsvis blir drept og forsøkt drept?

Den 13. disippel inneholder alle ingrediensene en koderoman skal inneholde: En religiøs gåte, konspirasjonsteorier, gamle symboler og dokumenter. Det beste med boka er imidlertid at den utfordrer den kristne kanon og stetter spørsmålstegn ved oppleste og vedtatte sannheter. Som bonus inneholderr den tillegg to rene kriminalsaker: Moshe Mendelssohns forsvinning og drapet på Victorias mann. Hvordan disse sakene er knyttet til Mendelssohns funn, skal jeg selvsagt ikke røpe her. Les heller boka. Det kommer du ikke til å angre på!

Andre bloggere om boka: Marianne, Geir, Anita, Tine, Berit og Rita

2 replies »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s