John Green: Hvem er du, Alaska?

Hvem er du, Alaska?John Green er en av verdens mest anerkjente ungdomsbokforfattere, og han er ikke uventet også en av de mest populære forfatterne på skolebiblioteket hvor jeg jobber. John Green er født i Indianapolis, oppvokst i Orlando i Florida, har studert engelsk og religionsvitenskap på Kenyon Collage i Ohio og debuterte som forfatter i 2005 med Hvem er du, Alaska? Han har til sammen gitt ut fem ungdomsbøker, Will Grayson, Will Grayson sammen med David Levithan. På norsk foreligger pr. i dag forfatterens debutroman Hvem er du, Alaska? (2005, norsk utgave 2013), Faen ta skjebnen (2013) og Papirbyer (2008, norsk utgave 2014).

Hovedpersonen og jeg-fortelleren i Hvem er du, Alaska?, 16 år gamle Miles Halter, trives ikke på skolen sin i Florida og bestemmer seg for å begynne på pensjonatskole i Alabama i stedet. Miles er outsider, leser utelukkende biografier, har en forkjærlighet for kjente personers siste ord og drar til Alabama på leting etter «Det Store Kanskje»: «Jeg drar på leting etter etter et Stort Muligens» var dikteren Rabelais siste ord. På Culver Creek, som skolen heter, finner Miles snart nye venner i den smarte, smågærne Chip Martin og den impulsive, men beleste Alaska Young som han snart forelsker seg i. Chip, Alaska og Miles utgjør sammen med noen andre elever på skolen en eksentrisk liten gjeng, som finner på alskens galimatias slik at livet på skolen blir alt annet enn grått og kjedelig…

Hvem er du, Alaska? er delt inn i et før og et etter; halve boka er en nedtelling til en bestemt hendelse, resten handler om det som skjer etterpå. Boka starter som en typisk high school-fortelling, og denne delen forteller om alt det morsomme og det vanvittige som skjer på skolen, den ulykkelige kjærlighetshistorien er selvfølgelig også med. Etter den skjebnesvangre hendelsen endrer imidlertid alt seg, og boka får en langt alvorligere undertone.

Jeg valgte å lese Hvem er du, Alaska? på grunn av to andre amerikanske oppvekstfortellinger som jeg likte veldig godt: Fordelene ved å være veggpryd av Stephen Chbosky og Redderen i rugen av J. D. Salinger. Jeg var nemlig veldig nysgjerrig på om John Greens bok kunne måle seg med disse to. Det kan den! Det gikk kanskje litt tregt med lesinga til å begynne med, lenge lurte jeg på hvor Green egentlig ville med historien sin. Jeg burde imidlertid ha stolt på ham, for bøkene hans er jo kjent for sine viktige temaer. For ikke å røpe for mye, skal jeg bare si at Hvem er du, Alaska? handler om oppvekst og identitet, om å gå seg vill i eget liv og om viktigheten av å tilgi både seg selv og andre. Boka er veldig god og den anbefales varmt!

Andre blogger om boka: BibliotekbloggenDraumverda, Ringstabekk, Vest-Agder leser, Siljes skriblerier, Barnas leserom, LeseHorden

Tagget:, , , , , ,

8 tanker om “John Green: Hvem er du, Alaska?

 1. Tine 2. juni 2014, kl. 21:56 Reply

  Etter å ha lest Faen ta skjebnen er det vel ingen vei utenom denne. Høres ut som den tilfredsstilte dine forventninger, så da kjører jeg på og skaffer meg denne. En blir aldri for voksen for å lese gode ungdomsbøker!

  Liker

  • Kari 2. juni 2014, kl. 22:06 Reply

   Jeg likte den veldig godt etter at det gikk opp for meg hvor Green ville med fortellinga. Jeg tror forresten at jeg likte den bedre enn Faen ta skjebnen. Ja, jeg måtte til og med tørke noen tårer, og jeg lar meg vanligvis ikke bevege så lett av bøker… Og jeg er enig med du, man blir aldri for gammel for gode ungdomsbøker.

   Liker

 2. Frøken Vims 2. juni 2014, kl. 22:54 Reply

  Trur kanskje at eg også likte Hvem er du, Alaska bedre enn Faen ta skjebnen (liker forøvrig så mykje betre dei originale titlane på desse to bøkene; Looking for Alaska og The Fault in Our Stars…). Skal snart lese Paper Towns, og er spent på korleis den er i forhold til dei to eg har lese. Syns det er eit godt teikn at både vi og ungdommen har sansen for Green sine bøker:)

  Liker

  • Kari 3. juni 2014, kl. 06:48 Reply

   Enig! Jeg tror nesten at jeg må ta en titt på Paper Towns jeg og etter hvert:)

   Liker

 3. Beathe Solberg 3. juni 2014, kl. 09:56 Reply

  Likte godt Faen ta skjebnen og har Paper town liggende på vent så jeg ser frem til den. Denne står høyt på ønskelisten min og når det nevnes at den er bedre enn faen…. så skyves den oppover på listen!

  Liker

  • Kari 3. juni 2014, kl. 14:19 Reply

   Jeg ble veldig positivt overrasket. Jeg skal ta en titt på Faen ta skjebnen-anmeldelsen din. Jeg var inne i en periode med bloggtørke akkurat da jeg leste Faen ta skjebnen, og nå er det for seint å skrive om den.

   Liker

 4. Høydare leseåret 2014 | Karis bokprat 26. desember 2014, kl. 22:23 Reply

  […] John Green: Hvem er du, Alaska? (2014) […]

  Liker

 5. maria 25. november 2015, kl. 00:07 Reply

  Beste boka jeg har lest, men også den tristeste… Ikke les dagen etter og 8 dager etter det offentlig, jeg bare sier det . Du gråter

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Anders Leser

Bokanmeldelser

Lesejenta

bøker

ei bok kanskje...

Bokanmeldelser

drømmeland

Bokanmeldelser

marits mat

Hverdagsglimt, betraktninger og oppskrifter fra fjern og nær fra en matentusiast

"Braut med bok" har flytta.

Vil du vera med, så heng på!

Beathes bibliotek

En blogg om bøker

Lydbokbloggen

Bokanmeldelser

Reading Randi

Bokanmeldelser

Kultursnobb.no

Bokanmeldelser

Winthervarme

Bokanmeldelser

Betraktninger

tanker om bøker

Anne-Helene Ose-Johansen

- mine perspektiver på samfunn, helse og litteratur

Beathesbokhylle

Bokanmeldelser

Meldingar til massane

Meldt av Merete Røsvik

I Ninas Bokverden

En blogg fylt med bokomtaler og andre bokrelaterte ting.

OP-5

En blogg om tv, film og krimlitteratur

Boktanker

Bokanmeldelser

Moshonista

Bokanmeldelser

JegLeser

Bokanmeldelser

ellikkens bokhylle

Bokanmeldelser

Gråbekka`s bokblogg

Bokanmeldelser

Groskro leser

Bokanmeldelser

Anitas blogg

Read, run, write, dream...

BOKELSKERINNEN

Bokanmeldelser

Bokstavelig talt

Bokanmeldelser

Bokhylla mi

Bokanmeldelser

Bokhydna - Blogg

Bokanmeldelser

Min bok- og maleblogg

Bokanmeldelser

Les mye

Bokanmeldelser

Av en annen verden

Bokanmeldelser

Boktaxen

KAJSAS BOKBLOGG

NUBB

Bokanmeldelser

anettesbokboble

Bokanmeldelser

Boksnakk og lesetips

Bokanmeldelser

Barnebokkritikk.no

Bokanmeldelser

Geir Tangen

Krimforfatter

Bokvrimmel

Opplevelser mellom to permer

Tones bokside

Bokanmeldelser

%d bloggere like this: