Barn & Ungdom

Einar A. Lund: Codys arv. Rottekrigen 1

Codys arvEinar Andreas Lund (f.1965) er utdannet innen gestaltpsykologi og psykodrama og arbeider i dag som terapeut og forfatter. Han debuterte i 2008 med undergangsromanen Kneler, og i 2011 kom første bok i Rottekrigen-serien, ungdomsromanen Codys arv på Gyldendal. Fortsettelsen av historien om Cody, Rottekrigen 2: Codys valg ble utgitt i mars i år på samme forlag. Einar A. Lund anser seg som østfolding og er i dag bosatt på Røa i Oslo.

Codys arv handler om den unge svartrotta Cody som vokser opp i trygge omgivelser inne i veggen hos det velstående ekteparet Lerke-Nilsen på Vinderen i Oslo. Codys far døde da Cody var liten, og Cody vokser opp alene sammen med mor si. Lite aner han om den langvarige krigen som har pågått mellom svartrottene og brunrottene i Oslo. Den siste store rottekrigen fant sted for to hundre år siden, og nå går det mot ny storkrig fordi de store feite, altetende og krigerske brunrottene ikke er interessert i å leve i fred og fordragelighet, side om side med svartrottene.

Da Cody er kommet i skjells år og alder, tar mora ham med til Grønland for å møte en kamerat av faren, kamprotta Slafs. Slafs forteller at Codys far var en legendarisk kamprotte. Han var en av de tøffeste krigerne i hovedstaden og hadde i tillegg en evne dyrebar for svartrottene – han var sanndrømmer og varslet kommende farer. Hvis Cody har arvet farens evner, vil også han være viktig for svartrottene i kampen mot brunrottene. Det viser seg snart at Cody faktisk er sanndrømt. Men kan den lille, bedagelige vestkantrotta bli en uredd rottekriger som faren sin, og ønsker han nå egentlig å bli det? Og hva i all verden skal han gjøre med kjærligheten han føler for den søte musa han møter på Bygdøy?

Codys arv er en ganske brutal dannelsesroman, og boka, som er beregnet på barn i alderen 9-12 år, er i overkant brutal for min smak selv om den også inneholder viktige motiver som kjærlighet, vennskap og lojalitet. Andre svakheter er en endimensjonal fremstilling av brunrottene og en overforklarende og overtydelige tekst. Her er det lite som er overlatt til fantasien. Når det er sagt er språket i boka godt, og barna vil nok heller ikke reagere nevneverdig på tingene jeg nevnte over. For dem er Codys arv først og fremst en spennende fortelling om ei lita rotte som ufrivillig havner midt i en farlig konflikt. Jeg leste boka høyt for niåringen min og han likte den kjempegodt. Han ble faktisk såpass begeistret at han halvveis i fortellinga dro frem rottefilmen Rottatouille. Ja, Codys arv var såpass populær at vi straks kastet oss over oppfølgeren, Codys valg.

Andre om boka: Moonstar, Barnebokkritikk 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s