Boknyheter

Nye utgivelser våren 2014

Det er ikke fritt for nye spennende utgivelser, så langt i fra. Under finner du ei liste over nylig utgitte eller kommende titler, både norske og utenlandske.

 

Bulawayo_ViTrengerNyeNavn

NoViolet Bulawayos Vi trenger nye navn ventes utgitt på Cappelen Damm i begynnelsen av april. Bulawayo er født og oppvokst i Zimbabwe, men bor i dag i USA. I 2010 avsluttet hun sin mastergrad i «creative writing» på Cornell, og i 2013 kom hennes første roman Vi trenger nye navn som ikke gjorde det verre enn at den havnet på Bookerprisens kortliste. Clementine har anmeldt boka her

Vi trenger nye navn: Darling og vennene hennes lever i en brakkeby i Zimbabwe som kalles Paradise, som selvsagt ikke er i nærheten av å være noe himmelrike. Alt er ikke like ille selvsagt. Man kan gjøre ugagn, og gå på oppdagelsesferd, leke Finn bin Laden, stjele guavaer, synge lady Gaga så høyt man kan. De drømmer om paradisene i Amerika, Dubai, Europa, der Madonna og Barack Obama og David Beckham bor. For Darling blir drømmen etter hvert virkelig. Men som for tusener av andre i hele verden som forsøker å skape seg et nytt liv langt hjemme fra, opplever også Darling at dette nye paradiset bringer med seg sine egne typer utfordringer – for henne selv og for de hun etterlot. (Forlagets omtale)

 

Leserne-i-Broken-Wheel-anbefaler-E-bok_hd_image

Leserne i Broken Wheel anbefaler, debutromanen til Katarina Bivald, kom ut i Sverige i august 2013. Den er allerede solgt til åtte land og ventes utgitt på norsk på Gyldendal 22. april. Noe å glede seg til!

Leserne i Broken Wheel anbefaler: Feelgoodperle fra ung svensk debutant. Alt begynner med en brevveksling mellom to vidt forskjellige kvinner, 28 år gamle Sara Lindqvist fra Haninge utenfor Stockholm og 65 år gamle Amy Harris fra Broken Wheel i Iowa. Etter to års utveksling av bøker, brev og tanker om litteraturen og livet bestemmer Sara seg for å besøke Amy. Men da hun kommer til Broken Wheel, er Amy død. Sara står på gaten i liten by «in the middle of nowhere». Men der finnes selvsagt også menneskene som Amy har skrevet om. Og de eksentriske innbyggerne i Broken Wheel har ikke noe annet valg enn å ta hånd om den forvirrede svenske turisten. Sara bestemmer seg for å bli, og for første gang i sitt liv får hun virkelige venner – til forskjell fra Mr. Darcy og Bridget Jones – som hjelper henne med å starte en bokhandel med Amys etterlatte bøker. Både Sara og byen livner til, nye og uventede kjærlighetspar dannes, og verken Sara eller innbyggerne tør tenke tanken på at hun snart skal hjem. Da hennes tomånedersvisum nesten har rent ut, får innbyggerne i Broken Wheel en ravgal, fantastisk idé. Leserne i Broken Wheel anbefaler er en romantisk og humoristisk feelgoodroman om vennskapets kraft, kjærlighet til bøker – og om å finne sin plass i tilværelsen. (Forlagets omtale)

 

increíble_noruego_02

Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et Ikea-skap, Romain Puértolas debutroman, kom ut i august 2013 og gikk rett til topps på bestselgerlistene i Frankrike. Det blir spennende å se hvordan den mottas i Norge. Boka utgis på Gyldendal 9. mai.

Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et Ikea-skap: Skrudd og sjarmerende fransk bestselgerroman med alvorlig bunn. Det var gang en mann som het Ajatashantru Satel Quavarsa, en gråkledd hindu med ørene gjennomboret av ringer og en anselig bart. Yrke: forholdvis kjeltringaktig fakir, storsluker av sukkerspiker og en kløpper i å stappe i seg falske sverdblad. Den nevnte inderen landet en dag i Paris for å begi seg til Ikea, sammensettbare møblers Mekka, pilgrimstedet for bruksanvisninger. Der ville han fornye sin redningsplanke og grunnlaget for sitt harde levebrød: sin spikerseng. Stakk fra drosjeregningen, gikk inn på Ikea, bestilte en modell med 200 spiker for selvmontasje, likte stedet, ruslet rundt, kom i kontakt med andre kunder, blant annet den helt vidunderlige Marie Rivière som ga ham hans livs første hjertesjokk, ble låst inne der ved stengetid, fant et nattlig rede i et skap og blir høyst uventet ekspedert til Storbritannia i en lastebil. Et verdig kjøretøy som deles med en hel bataljon sudanske papirløse. Og så videre. Og så videre. Med Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et Ikea-skap har den franske brakdebutanten Romain Puértolas skapt et helt eget litterært univers. Romanen gikk rett inn på førsteplass på de franske bestselgerlistene – mens oversettelsesrettighetene er solgt til 35 land. (Forlagets omtale)

 

Medici

Melissa Baileys Medici-speilet utgis på Vigmostad & Bjørke 1. mai. Dette er en typisk mørk spenningsroman som jeg kunne finne på å like hvis bare historien er god og drivet i fortellinga er godt. Melissa Bailey studerte engelsk ved Oxford før hun begynte på jusstudier i London. Hun arbeidet i mange år som medieadvokat. Medici-speilet er hennes første bok.

Medici-speilet: Arkitekt Johnny Carter får i oppdrag å renovere en forlatt skofabrikk fra Victoria-tiden. Han oppdager et skjult rom i kjelleren. Et mørkt, dystert rom hvor det henger et venetiansk speil fra 1500-tallet. Johnny har fått ny kjæreste, Ophelia. Forholdet deres blir stadig tettere, men da de sammen begynner å utforske det mystiske speilet og dets historie, utløses en ond kraft som etter hvert skal komme til å true dem begge. Speilet kan spores tilbake til den historiske skikkelsen Katarina av Medici – forsmådd ektefelle med en forkjærlighet for det okkulte, kjent som Den svarte dronningen. «Medici-speilet» er en fortelling om sjalusi, besettelse og drap, om fortidens innvirkning på nåtiden og om kjærlighetens seirende krefter. (Forlagets omtale)

 

Forestillinger

Morten Borgersens andre roman Forestillinger er nylig utgitt på Vigmostad & Bjørke. Debutromanen Jeg har arvet en mørk skog fra 2012 ble veldig godt mottatt, så dette er absolutt en forfatter som er verdt et nærmere bekjentskap. Borgersen er norsk skuespiller og instruktør, og har tidligere vært teatersjef ved Teatret Vårt i Molde, Teater Ibsen i Skien og Den Nationale Scene i Bergen.

Forestillinger: En roman om en ung skuespiller som ser tilbake på livet sitt.Henrik er syk og har reist til huset sitt på landet, huset etter bestefaren. Han går gjennom gamle minner: papirer, brev, fotografier og utklipp fra et kort, men intenst liv. Han kaster og brenner alt som i en slags renselsesakt. Slik får han kontakt med sin egen historie igjen; sin seksuelle oppvåkning og rastløshet, møte med teatret og arbeidet der.To store kjærligheter finnes: Maria og Serge. Og en god del andre. Kanskje for mange? Homsepest, homokreft. Det er det de kaller det. Det er 1980-årene i Norge.Hvem er egentlig Henrik, når han kikker bak alle maskene sine? Når han setter seg foran speilet og lar rollen oppløse seg? Fortellingen fokuserer på de forestillinger om identitet vi har, og de roller vi velger å spille i våre egne liv. (Forlagets omtale)

 

Den 13. disippel

Alle Tom Egeland-fans vet det sikkert allerede, men i tilfelle rottefelle, Egeland kommer med ny roman Den trettende disippel på Aschehoug 6. mai. Noe å glede seg til for alle som liker kodekrim.

Den trettende disippel: KAPERNAUM, 1978: En israelsk arkeolog avdekker en grav fra oldtiden. Samme dag forsvinner han sporløst. Det militære overtar utgravningen og forsegler gravkammeret.OSLO, 2014: På dødsleiet trygler en kollega av den nervesvake, underfundige og albino arkeologen Bjørn Beltø om hjelp. Samtidig blir hennes mann og sønn overfalt av ukjente gjerningsmenn.LONDON, FIRENZE, JERUSALEM: Sammen med datteren til den forsvunne arkeologen reiser Bjørn Beltø ut i verden for å komme til bunns i mysteriet. Løsningen er forbløffende – og rystende. (Forlagets omtale)

 

zombie nation

Norge har fått sin første? zombieroman med Øystein Stenes Zombie nation, som nylig ble utgitt på Gyldendal. Zombie nation er forfatteren fjerde bok og et must for alle som liker zombieromaner. Boka ble veldig godt mottatt av VG’s anmelder, og jeg tror nok at jeg skal prøve meg på den selv om jeg ikke er så glad i zombier. Men først må jeg lese Jon Ajvide Lindqvists Håndtering av udøde, som fremdeles står ulest i bokhylla mi.

Zombie nation: En eksistensiell zombieroman Midt i Atlanterhavet finnes det en øy som amerikansk og europeisk etterretning har forsøkt å holde skjult siden første verdenskrig. Sjøkart blir tegnet om, nærgående lasteskip senket, havbunnen ombygget ? alt for å holde kunnskap om øya borte. En sen vinterdag i 1989 ankommer Johannes van der Linden øya, usikkert fra hvor og til hva. Han ansettes ved øyas byarkiv. Det regner, maten smaker ikke, søvnen kommer aldri, alt synes likegyldig. Gjennom arbeidet går det langsomt opp for ham at øya er bebodd av levende døde. Og at han etter alt å dømme er en av dem. Finnes det noen vei ut av denne ikke-tilværelsen? Zombie Nation er en alternativ konspirasjonsteori, en gotisk thriller og en eksistensiell zombieroman. Det handler om lammelsen i oss, om likegyldigheten til hverandre, om det døde i kulturen. Men først og fremst om muligheten for liv, selv for de døde. (Forlagets omtale)

 

Red rising

Pierce Browns Red Rising, første bok i en planlagt trilogi, er den neste store blockbusteren innen dystopisk litteratur. Boka har fått strålende anmeldelser etter utgivelsen og ligger på bestselgerlistene i USA.  Red Rising utgis på norsk på Aschehoug til høsten. Bokelskerinnen har anmeldt boka her

Red Rising: Enders spill møter The Hunger Games i Red Rising. Darrow er en «Helldiver», en av tusen menn og kvinner som bor i de store hulene under Mars’ overflate hvor generasjoner av mennesker har slitt for å gjøre planeten beboelig.  Jorden er døende, og Darrow og hans folk er menneskehetens siste håp. Bare det å vite at menneskene en dag skal bo på Mars’ overflate er nok til å gjøre offeret verdt alt slitet. Det er i alle fall det de tror, helt til Darrow plutselig en dag finner ut at Mars har vært bebodd i generasjoner av «The Golds», en klasse som ser ned på Darrow og hans folk som slaver og som utnytter dem og lar dem jobbe seg i hjel uten det minste tegn på medfølelse. Slik er ståa helt til Darrow og gruppe opprørere en dag kler seg i gull og infiltrerer sine undertrykkere… (Forlagets omtale)

 

Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til

Liv Marit Webergs debutroman Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til, en feelgood-roman for ungdom og unge voksne utgitt på Aschehoug i slutten av februar, er absolutt verdt og merke seg. Mari presenterer boka her

Lånekassa har satt ned foten. Kjæresten Tore har fått mer enn nok. Foreldrene er de eneste som fortsatt tror normaliteten er en standard hun kan oppfylle.Det butter i alle ender for jeg-personen i Liv Marit Webergs debutbok, «Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til». Gjennom svart humor og nådeløs selvutlevering kommer vi under huden på en ung jente som, uten særlig hell, prøver å leve livet slik det blir ventet av henne. (Forlagets omtale)

 

 Vaatmarken_hd_image

Jhumpa Lahiris Våtmarken ventes utgitt på Gyldendal 1. april. Lahiri er født i London i 1968 av indiske foreldre, men vokste opp i en liten by i New England i USA. Med novellesamlingen Lidelsenes tolk ble Lahiri i 2000 blant annet belønnet med Pulitzer-prisen, og romanen Navnebroren ble plukket ut som en av de beste bøkene i USA det året den kom ut. Det må være grunn god nok til å lese Våtmarken.

Våtmarken: Brødrene Subhash og Udayan, som er født med bare femten måneders mellomrom, er uatskillelige, og blir ofte forvekslet med hverandre i strøket de vokser opp i Calcutta. Men de er også motsetninger, med vidt forskjellige fremtider foran seg. Vi befinner oss på 1960-tallet, og karismatiske og impulsive Udayan blir trukket mot Naxalitt-bevegelsen og opprøret deres for å utrydde ulikhet og fattigdom; han vil gi alt, risikere alt for det han tror på. Subhash, den pliktoppfyllende sønn, deler ikke sin brors politiske lidenskap; han reiser hjemmefra for å leve et liv som vitenskapelig forsker i et stille hjørne langs USAs kyst. Men da Subhash får vite hva som har skjedd med broren hans i våtmarken utenfor familiens hjem, drar han tilbake til India, i håp om å samle opp bitene etter en knust familie, og å lege sårene Udayan etterlot seg – også dem som har etset seg inn i hjertet til brorens kone. Våtmarken er spennende, intim, vakker og følelsesmessig kompleks roman; en oppslukende familiesaga og en fortelling som med sømløs autentisitet er gjennomsyret av en historie som strekker seg over generasjoner, hav og familiekløfter. (Forlagets omtale)

Finn flere nyheter her

Kategorier:Boknyheter

Tagged as:

4 replies »

 1. Her var det mye mat for Mons! Noen av dem har jeg i kikkerten allerede men jeg fikk et par tips som jeg må notere meg. Syntes det er kjekt å få presentert kommende bøker på denne måten, så tusen takk skal du ha. Ha en fin helg:-)

  Liker

 2. Vi trenger nye navn er ei flott bok som eg hadde håp om skulle motta Booker-prisen. Våtmarken har eg og lest, den falt ikkje i så god jord hos meg, men eg trur lydformatet øydela for meg. Den har eg lyst å lese om igjen:-)

  Liker

  • Jeg tror jeg må prøve meg på begge. En annen som har lest Våtmarken sa at starten var treg, men at boka kom seg etter hvert og at helhetsinntrykket er godt 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s