Lett blanding

Nancy Richler: Et stjålet liv

Et stjålet livNancy Richler (f. 1957) er født og oppvokst i Montreal, men bor i dag i Vancouver. Hun debuterte som forfatter i 1996 med Throwaway Angels, som ble etterfulgt av Your Mouth is Lovely i 2003. Hennes tredje roman, The Imposter Bride, kom i 2012 og er den første boka hennes som er oversatt til norsk. Den ble nylig utgitt på Pax som Et stjålet liv.

Et stjålet liv er en familiekrønike satt sammen av flere historier. Boka åpner med at jødiske Lily Azerov ankommer Montreal for å gifte seg med Sol Kramer rett etter andre verdenskrig. Sol får imidlertid kalde føtter og det ender med at Lily gifter seg med broren hans Nathan i stedet. Det viser seg snart at Lily ikke er den hun gir seg ut for. Den virkelige Lily Azerovs kusine dukker uanmeldt opp i bryllupet og ser straks at Lily seiler under falsk flagg. Ikke at hun er uforberedt, søstera har nylig skrevet fra Palestina og fortalt om kvinna som gir seg ut som Lily og som er på tur til Canada for å gifte seg. Dermed blir ikke livet i Montreal den nye starten Lily har håpet på, og et år senere, rett etter at hun har fått ei lita datter med Nathan, stikker Lily av, og familien ser henne aldri igjen…

Det som driver historien fremover, er spenninga knyttet til Lilys hemmelighet. Hvorfor vil hun ikke avsløre sin virkelige identitet? Hva er det egentlig hun har gjort seg skyldig i under krigen? Størstedelen av boka handler imidlertid ikke om Lily, men om dattera Ruth som vokser opp med et voldsomt savn etter mor si. Ruth har aldri fått noen ordentlig forklaring på hvorfor mora forlot dem, og hun sitter igjen med mange spørsmål som familien hverken kan eller vil svare på.

Samtidig som boka forteller om Ruts oppvekst og voksenliv i Montreal, får vi også vite hvorfor hennes farmor og Lilys kusine Ida Pearl havnet i Canada før krigen, om deres forhistorie i Europa i mellomkrigstida og om hva all lidelsen har gjort med dem som mennesker. Skildringa av livet i Europa før og under krigen er imidlertid sterkt nedtonet til fordel for livet i det jødiske samfunnet i Montreal i etterkrigstida, og boka tematiserer blant annet det posttraumatiske stresset, savnet, ensomheten og tomheten mange gikk og følte på. Et stjålet liv er altså ikke noen Holocaust-roman, men ei bok om ettervirkningene av Holocaust.

Bokas største svakhet er at den dveler for mye ved Ruts oppvekst i Montreal og for lite ved livet i Europa før og under andre verdenskrig, resultatet er at vi ikke får noe skikkelig bilde av forhistorien, som bare fremstår som en mørk skygge som hviler over familien. At nåtidshistorien er prosaisk i sin hverdagslighet, hjelper heller ikke. Jeg tok meg stadig i å kjede meg med teksten, og begynte snart å hoppe over noen linjer her og der. Den eneste grunnen til at jeg orket å lese ut boka, var for å avdekke Lilys hemmelighet og virkelige identitet. Men for all del, Et stjålet liv er en viktig bok som avdekker traumene til det jødiske folket i etterkrigstid, så selv om jeg synes historien innimellom ble innmari kjedelig, er boka verdt å lese.

Andre blogger om boka: Rose-Marie, Bente

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s