Boknyheter

Spennende utgivelser våren 2014

Under finner du noen av vårens mest spennende utgivelser

Eleanore and ParkFangirl

Rainbow Rowells Eleanor & Park ble kåret til beste bok i klassen Young adults i Goodreads Choice Awards i 2013. Fontini forlag har fått rettighetene til utgivelsen av boka, som skal være klar for utgivelse på norsk i april. Rowells Fangirl stakk av med andreplassen i samme kategori i Goodreads Choice Awards samme år, og den kommer på norsk til høsten. Silje har anmeldt Eleanor & Park her, Karin her.

 

Jeg blir her i solskinn og i skygge

Christian Krachts Jeg blir her i solskinn og i skygge er en av de mest spennende utgivelsene denne våren. Boka forventes utgitt i disse dager på Pelikanen forlag. Kracht er en av de viktigste stemmene i nyere tyskspråklig litteratur, og han sammenlignes gjerne med Thomas Mann, Joseph Conrad og Bret Easton Ellis. Dette er forfatterens andre bok på norsk. Hans mest omdiskuterte bok Imperium ble utgitt på Pelikanen i 2011.

Christian Kracht: Jeg blir her i solskinn og i skygge. Europa ligger i flammer og tyske luftskip bombarderer det uthulede alpemassivet som er maktsentrum for SSR, Den Sveitsiske Sovjetrepublikk. For Lenin dro aldri tilbake til Russland i sin pansrede jernbanevogn. I stedet ble Sveits åstedet for en revolusjon som dannet det sveitsiske sovjet og startet den lange utmattelseskrigen mot fasciststatene England og Tyskland som har pågått i knappe hundre år. Dette er premisset for denne fantastiske og kontrafaktiske historien der Kracht, som en sveitsisk Conrad, lar en partikommissær fra Ny-Bern følge den avhoppede Brazhinsky inn i irrgangene til alpenes mørke hjerte (Forlagets omtale).

 

Historien om huset ved havet

Historien om huset ved havet, engelske Elisabeth Giffords debutroman, forventes utgitt på Silke forlag ca. 15. april. I følge forlaget er dette ei bok for alle som liker historiske romaner, gamle myter og Skottland, og det er det vel mange som gjør. Spennende!

Elisabeth Gifford: Historien om huset ved havet. I Skottland finnes myter om såkalte «selkies», et havfolk som er en krysning mellom menneske og sel – som en havfrue. Myten skal ha det til at det er et norsk opphav til dette … 1860 ankommer pastor Alexander Ferguson øya Harris, på Hebridene i Skottland. Den unge og naive pastoren skal overta den lille menigheten. Han føler en sterk dragning til de lokale sagnene om selkies, og tanken på anerkjennelse gjennom en revolusjonerende oppdagelse i Darwins ånd driver ham. På øya møter han tjenestepiken Moira og den vakre Lady Marstone. To kvinner som er tynget av sine livsskjebner og fylt med hat. Deres livshistorier flettes sammen, og Huset ved havet holder på deres hemmeligheter i mange år. Det vil ta mer enn et århundre før Huset ved havet motvillig bryter sin taushet. Og det er Ruth som finner hemmeligheten som ikke tålte dagens lys. (Forlagets omtale.

 

Brevene fra øya

Jessica Brockmoles Brevene fra øya er en av de virkelig store, romantiske lettvekterne denne våren. Boka har fått god omtale i bloggosfæres. Elin har anmeldt den her, Beate her. Jessica Brockmole er født og oppvokst i USA. Hun har i en periode bodd i Edinburgh, hvor hun skrev sin debutroman Brevene fra øya. Boka er nylig utgitt på Bazar.

Jessica Brockmole: Brevene fra øya. Mars 1912: Den tjuefire år gamle dikteren Elspeth Dunn har aldri sett noe av verden, bare den skotske øya Skye, hvor hun bor. Overraskelsen er stor da hun får et brev fra den amerikanske studenten David Graham, som har lest diktene hennes og elsket dem. De to begynner en brevveksling som utvikler seg til et dypt vennskap. Men så bryter første verdenskrig ut, og da David melder seg som frivillig i Europa, kan Elspeth bare håpe at han overlever, og at hun en gang får treffe ham.

Juni 1940: Andre verdenskrig bryter ut, og Elspeths datter Margarets kjæreste skal ut og kjempe. Elspeth advarer datteren mot å holde på kjærligheten i krigstider, uten at Margaret forstår hvorfor. Men da moren forsvinner og kun etterlater seg et gammelt brev, begynner Margaret å nøste opp den gamle, rystende kjærlighetshistorien. Brev fra en øy er en vakker historie som fengsler fra første til siste side. Skjebnene som flettes sammen, vil bli hos deg lenge etter at du har lagt fra deg boka (Forlagets omtale).

 

Meyer_EnAmerikanskSonn

Amerikaneren Philipp Meyer fra Baltimore i Maryland er en spennende nykommerne på det norske bokmarkedet.  Boka En amerikansk sønn som nylig ble utgitt på Cappelen Damm, er en av de bøkene jeg er mest spent på i vår. Mayers litterære forbilder er blant andre Woolf, Faulkner, Joyce, Hemingway, Welty.

Phillip Meyer: En amerikansk sønn. Amerikas voldelige opphav sett gjennom livet til kveg- og oljefamilien McCullough. Eli blir som trettenåring bortført og adoptert av comancher. Han tilpasser seg raskt, men når sykdom, sult og krig nær utsletter stammen, står Eli ensom igjen. Det som venter ham er et eventyr, men også slit og tøffe tak som kommer til å ha innvirkning på alle hans etterkommere. Flettet inn historien om Eli, er den om hans sønn, Peter, en mann som bærer de følelsesmessige omkostningene for sin fars iver etter makt. Og Jeannie, Elis oldebarn, en kvinne som må sloss mot hardbarkede rivaler for å lykkes i en manns verden. Familien blir en av de mektigste i Texas med formue og privilegier uten like. Likevel, som alle imperier, McCullough-familien må til slutt konfronterer konsekvensene av sine valg (Forlagets omtale).

 

Den klønete skytsengelen

Aschehoug har gitt ut nok ei bok av den populære forfatteren Arto Paasilinna i februar, Den klønete skytsengelen. Et skikkelig must for alle Paasilinna-fans. Paasilinna er blitt en populær forfatter i Norge med et totalt salg på over 200 000 bøker.

Arto Paasilinna: Den klønete skytsengelen. En solfylt dag samles fem hundre engler for å gjennomføre det årlige grunnkurset for skytsengler. En av kursdeltakerne er den nylig avdøde lektoren i kristendomskunnskap, Sulo Auvinen. Som menneske har han vært en ganske klumsete type, som engel er han staselig: Vingebredden er på hele ti meter. Men han er ikke blitt mindre klønete, og man bestemmer raskt at han skal tildeles en lettbeskyttet person. Valget faller på Aaro Korhonen som nettopp er blitt den lykkelige eier av en kafé i Helsinki. Allerede på vei til mennesket han skal beskytte, klarer imidlertid den velmenende skytsengelen å få vingene sine inn i en høyspentledning. Korhonen er lykkelig uvitende om beskyttelsen, og hvordan den skal komme til å rote til livet hans (Forlagets omtale).

 

Bryllupsgaven

Marlen Suyapa Boddens debutroman Bryllupsgaven ventes utgitt i disse dager på Cappelen Damm. Bodden er jurist i New York og har lang erfaring med å forvare fattige, lavtlønnete og underbetalte immigranter. For å skrive slaveromanen Bryllupsgaven, har hun brukt sin erfaring og kunnskap om moderne og historisk slaveri, trafficking og brudd på menneskerettighetene.  

Marlen Suyapa Bodden: Bryllupsgaven. Tenk deg at du til bryllupsdagen din fikk din søster i gave – som din slave. Da den velstående plantasjeeieren Cornelius Allen gifter bort datteren Clarissa, gir han henne en bryllupsgave: den unge slavekvinnen Sarah. De to jentene har vokst opp sammen, men livene deres kunne ikke ha vært mer forskjellig. Clarissa er hvit og vant til et privilegert og enkelt liv. Sarah er svart og er vant til et liv med hardt arbeid og slaveri. Det er forbudt å forlate plantasjen, men Sarah lengter etter å bli fri. Når hun til slutt bestemmer seg for at fremtiden ligger utenfor plantasjen, setter det i gang en rekke av hendelser som vil få ødeleggende konsekvenser for begge jentene. «De som likte Barnepiken og Bienes hemmelige liv vil ha stort utbytte av Boddens fortreffelige debutroman. Tematikken og de gripende karakterene gjør den til et opplagt valg for lesesirkler.» Bookreporter «Fascinerende og interessant – en fantastisk historie!» Kathleen Grissom, forfatter av Tilbake til Tall Oakes. (Forlagets omtale)

 

 Mormor hilser og sier unnskyld

Den svenske forfatteren Fredrik Backman ble kjendis over natta med boka En mann ved navn Ove i fjor. Hans siste bok, Mormor hilser og sier unnskyld forventes utgitt på Cappelen Damm 20. februar. Noe å glede seg til!

Fredrik Backman: Mormor hilser og sier unnskyld. Elsa er snart åtte år og veldig veslevoksen. Mormor er Elsas beste venn. Og faktisk også hennes eneste venn. Mormor jobbet tidligere som kirurg, men nå kjører hun bil uten førerkort og står naken på balkongen og skyter på folk med paintballgevær. Folk sier at hun er gal. Men mormor har et hemmelig språk og et eget kongerike, Miamas, der alt er annerledes. Det er dit mormor tar med Elsa når Elsas foreldre blir skilt og når Elsa blir mobbet på skolen fordi hun er annerledes enn de andre. Miamas er deres fristed, helt til mormor en dag blir syk og får vite at hun skal dø. Før hun dør, gir mormor Elsa en bunke med brev, der hun ber naboene sine om unnskyldning. Brevene fører Elsa til en leiegård bebodd av militante borettslagsmedlemmer, fanatiske kaffedrikkere, kamphunder, monstre, fylliker og helt vanlige sladrekjerringer. Men brevene blir samtidig opptakten til en historie der et barn forsøker å lære seg å akseptere at alle man er glad i en dag skal dø, og der hun gradvis får vite sannheten om både kongeriket Miamas og om mormor. En normal roman om annerledes mennesker. Eller omvendt (Forlagets omtale).

 

Nattfilm

Marisha Pessl fra Asheville i North Carolina fikk strålende mottakelse for boka Utvalgte emner i katastrofefysikk i 2007. Nattfilm er den etterlengtede oppfølgeren. Den er forventet utgitt på Gyldendal 24. februar.  

Nattfilm: Merisha Pessl. Strålende og åndeløst spennende. Nattfilm er en handlingsmettet litterær triller fra Marisha Pessl, forfatteren av sukssen Utvalgte emner i katastrofefysikk. En rå oktoberkveld blir vakre, unge Ashley Cordova funnet død i en forlatt lagerbygning på nedre Manhattan. Selvmord blir fastslått som dødsårsak, men gravejournalist Scott McGrath har sine mistanker. I forbindelse med undersøkelsene omkring Ashleys underlige liv og død blir han konfrontert med arven etter faren hennes: den legendariske kultfilmregissør, Stanislas Cordova, en mann som ikke er blitt sett ute blant folk på mer enn tretti år. For McGrath synes nok et dødsfall knyttet til dette skjebnetunge familiedynastiet som mer enn bare et slumpetreff. Selv om mye er skrevet om Cordovas mørke og foruroligende filmer, er veldig lite kjent om selve mannen. Med hevn, nysgjerrighet og higen etter sannheten som motiv blir McGrath og to fremmede hjelpere trukket dypere og dypere inn i Cordovas uhyggelige, hypnotiske verden. Sist McGrath var i nærheten av å avsløre regissøren, gikk det på bekostning av ekteskap og karriere. Denne gangen kan han miste enda mer. Nattfilm, den praktfulle, fengslende nye romanen til svimlende oppfinnsomme Marisha Pessl, holder deg på pinebenken til du er kommet til aller siste side… (Forlagets omtale)

 

Gravrøys

Det er nok ikke bare jeg som har ventet på fjerde og siste del av Ölandskvartetten til Johan Theorin. Nå er endelig ventetida over. Gravrøys forventes i salg på Gyldendal og Lydbokforlaget 24. februar. Hvis du enda ikke har lest noen av Theorins kriminalromaner, bør du absolutt prøve deg på dem. De er blant det ypperste innen skandinavisk krim i dag.

Johan Theorin: Gravrøys.  Endelig! Siste boken i Ölandskvartetten er her! «Spøkelsesskipet kom glidende ut fra mørket, fram over det svarte vannet i sundet, og vek ikke unna for noe eller noen. Gutten i gummibåten rakk ikke å komme seg unna da skipet dukket opp. Den lille farkosten av luft holdt på å kantre i kollisjonen, men i siste øyeblikk greide han å komme seg helt inntil stålskroget og fortøye sin egen båt i relingen. Skipet reiste seg over ham. Det var oljete og rustent, som om det hadde seilt på havet i årtier. Ingen beveget seg på dekk, men dypt inne i skipet dunket det en motor, som et levende hjerte. Gummibåten sprakk og tok inn vann, så gutten hadde ikke noe valg. Han strakte hendene opp mot relingen og klatret om bord.» Midtsommer på Öland. Tusenvis av turister kommer for å feire midtsommer, og solen steker på den kalkhvite øya, men ferieparadiset skjuler mørke hemmeligheter. En av de besøkende har kommet tilbake for å kreve betaling for en gammel gjeld. Han etterlater seg død og skrekk i sommernatten. Ingen vet hvem han er, eller hva han vil. Men det er én mann som begynner å ane uråd. Gerlof Davidsson, en av øyas eldste innbyggere, begynner å forstå hvem den ukjente er, og hvorfor han søker hevn. Han har nemlig møtt mannen før, i ungdomstiden, da de begge sto på kirkegården og plutselig hørte banking fra en kiste. I Johan Theorins fjerde bok fra Öland, Gravrøys, forenes fortid og nåtid i en særdeles velskrevet og ubehagelig krim. (Forlagets omtale)

 

Enger_Krypet

Ragnar Engers Krypet forventes utgitt på Cappelen Damm i disse dager, og dette er ei bok jeg virkelig ser frem til å lese. Boka er i følge Eliabeth Vold Bjone på forlaget «en thriller-inspirert krim med en god porsjon nordisk uhygge», og boka skal visstnok minne litt om Bernhard Borges De dødes tjern.

Ragnar Enger: Krypet. Funnet av en drept jente i Nordmarka kaster politiet ut i en voldsom jakt etter gjerningspersonen. Oslo-politiet må ta utradisjonelle virkemidler i bruk for å for å finne den rette. Samtidig vender en talentfull psykiater hjem til Norge etter mange års arbeid i USA. Han får en helt sentral rolle i å bistå politiet i jakten på den mistenkte, adskillig mer sentral enn det man først tror. Det viser seg også at politiet ikke er de eneste som er på jakt etter den mistenkte … Krypet er en intens leseropplevelse med elementer fra sjangerne krim og thriller, hvor leseren drives fra side til side i jakten på en løsning (Forlagets omtale).

 

Hvor ble du av, Bernadette

Den amerikanske forfatteren Maria Semples andre roman Hvor ble du av, Bernadette forventes i salg 1. april på Bastion forlag. Dette er en av de humoristiske utgivelsene jeg er mest spent på av vårens bøker. Silje har anmeldt boka her.

Maria Semple. Hvor ble du av Bernadette. Kritikerrost, morsom og intelligent om et varmt mor og datterforhold utenom det vanlige, et kaldt cruise til Antarktis og et utrolig forsvinningsnummer. Nominert til flerfoldige litteraturpriser og topper listene over årets beste bok både i USA og England (Forlagets omtale).

Jeg har laget en tidligere liste. Trykk på lenka under

Se flere spennende boknyheter her

Karisbokprat på bloggurat

Følg meg på bloglovin

Kategorier:Boknyheter

Tagged as:

11 replies »

 1. Jeg gleder meg til å lese bøkene til Rowell, og har bestilt begge (på engelsk). Night Film kjøpte jeg også denne uka, og det lille jeg har lest i denvirker svært lovende. Bernadette er kjempebra! Takk for link 🙂

  Liker

  • Det er jo det internett er til for, å lenke til det som er bra og spre informasjon 🙂 Jeg har kjøpt bøkene av Rowell og Semple på engelsk til biblioteket, og jeg har veldig lyst til å lese dem. Men elevene først! Dessuten tror jeg at jeg heller venter på de norske utgavene, jeg er ikke veldig glad i å lese engelsk hvis det ikke er faglitteratur, merkelig nok. Puh, hvordan i all verden skal man komme gjennom alle disse bøkene!! Jeg blir litt stressa 🙂

   Liker

   • Kjenner følelsen – så mange bøker og så lite tid. Håper Rowell faller i smak hos elevene :-).
    Morsomt at du foretrekker fagbøker fremfor skjønnlitteratur på engelsk. Jeg er motsatt.

    Liker

    • Ja, det er litt rart. Jeg tror det må være en senskade av å ha lært tsjekkisk gjennom ensgelsk (det fantes ikke norsk-tsjekkisk ordbok i gamle dager). Resultatet er uansett at jeg ikke slapper av når jeg leser engelsk, men det gjør ikke noe når jeg leser faglitteratur, for da sovner jeg ikke av 🙂

     Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s