Boknyheter

Spennende boknyheter våren 2014

Djevelanger

Frode Granhus har nylig gitt ut sin tredje roman i krimserien om Rino Carlsen, den lurvete politibetjenten fra Bodø som har hockeysveis og tresko. De to første bøkene i serien var virkelig gode, så dette er en forfatter du absolutt bør ta deg tid til å bli kjent med. Tine har anmeldt Djevelanger her, jeg har anmeldt den forrige boka Stormen herDjevelanger er utgitt på Schibstedt.  

Frode Granhus: Djevelanger. Den uforutsigbare nordnorske naturen danner igjen bakteppe for en uhyggelig god intrige med etterforsker Rino Carlsen i hovedrollen. Det er sommer i Bodø. Lille Ida vinker til moren sin og hopper glad og fornøyd av gårde etter middag for å plukke blomster – men hun kommer aldri inn igjen. Regnet lar vente på seg, og varmen er i ferd med å tørke ut tjernet Emilie Sande stadig søker til. Vannstanden synker, og hennes fortvilelse øker. For noe ligger skjult under vannoverflaten. Noe hun for all del ikke ønsker at skal komme opp i dagen. På politihuset i Bodø er det også varmt – og hett, vil noen mene. Guro Hammer, det nyeste tilskuddet til etterforskningsgruppa, setter følelsene i sving hos enkelte av sine mannlige kolleger. Da beskjeden om bortføringen av en liten jente kommer, passer Rino Carlsen på å få saken – sammen med Guro. (Forlagets omtale)

 

Bare en time til

Sanne Mathiassen fra Finnsnes kommer med ny ungdomsbok 25. mars på Cappelen Damm. Bare en time til heter den. Den forrige boka hennes, Dagene før mai, fikk god mottakelse og jeg likte den veldig godt. Så det blir spennende å lese Bare en time til.

Sanne Mathiassen: Bare en time til. Hun er seksten år, i en liten bygd i Nord-Norge. Moren har tatt livet sitt. Lillesøsteren har flyttet inn hos tante Else i nabohuset. Faren ligger på sofaen hjemme med gardinene trukket for. Slik er det, hvis ikke verre. Det er oktober, det er mørketid. I jakka har hun med seg en lommelykt, på leting etter noe som kanskje kan gi mening. Som Jonas, om hun bare får ham til å legge merke til henne. Imens er moren alt hun har, det som fortsatt er igjen etter henne.Som i debuten Dagene før mai blander Sanne Mathiassen det absurde og det realistiske, noe som skaper en helt spesiell og suggererende stemning (Forlagets omtale).

 

Ektemannens hemmelighet

Liane Moriartys Ektemannens hemmelighet er forventet i salg 15. mars på Pantagruel. Boka har toppet bestselgerlistene og havnet på femte plass i klassen «best fiction» i Goodreads Choice Awards i 2013.

Liane Moriarty: Ektemannens hemmelighet. Hvor godt kjenner du egentlig din aller nærmeste? Forestill deg at mannen din har skrevet et brev til deg som kun skal åpnes etter hans død. Forestill deg også at brevet inneholder hans dypeste, mørkeste hemmelighet? en hemmelighet så mørk at den ikke bare vil endre livet ditt fullstendig, men også livene til andre rundt deg. Så kan du forestille deg at du tilfeldigvis snubler borti dette brevet mens mannen din er i livet, i aller høyeste grad. Den kritikerroste forfatteren Liane Moriarty, har skrevet en glitrende, fascinerende og tankevekkende roman som virkelig setter spørsmålstegn ved hvor god. (Forlagets omtale)

 

Inn i skogene

Katie Kitamura er amerikansk forfatter, journalist og kritiker, og en spennende nykommer på det norske bokmarkedet. Inn i skogene er hennes andre roman, og den ble ganske nylig utgitt på Pelikanen forlag. Boka har fått strålende kritikker og forfatteren sidestilles gjerne med Hemingway, Gordimer, McCarthy, Coetzee. Les Dagbladets anmeldelse her.

Katie Kitamura: Inn i skogene. Inn i skogene er en besettende leseopplevelse om både en familie og et lands sammenbrudd. Kitamura tar leseren med til et uspesifisert kolonisert land på kanten av revolusjon og opptøyer, der en oppildnet lokalbefolkning vil fordele landet de hvite settlerne tok den gang verden så annerledes ut.I dette ustabile miljøet av destruktive understrømmer er det vi møter Tom, en noe naiv og begrenset arving til familiegården, oppvokst under vekten av sin karismatiske og dominerende far, en despot som går til grunne i takt med landet. På tampen av familien og landets totale tilintetgjørelse entrer Carine scenen. Hun får begge mennenes oppmerksomhet. En manipulerende kvinne med en tvilsom fortid som sammen med mennene balanserer hårfint mellom selvdestruktivitet og selvoppholdelsesdrift. Kitamuras stil er presis og sparsommelig, og effekten er ofte sjokkerende og uhyggelig.Med få men effektive penselstrøk maler hun et bilde av både ytre og indre kaos som sitter igjen lenge hos leseren (Forlagets omtale).

 

Papirbyer

John Green er en av verdens mestselgende ungdomsbokforfattere, og hans tredje bok på norsk, Papirbyer, forventes utgitt på Gyldendal 5. mai. Noe å se frem til!

John Green: Papirbyer. Hele sitt liv har Quentin Jacobsen elsket den praktfullt eventyrlystne Margo Roth Spiegelman på avstand. Så da hun kledd som en ninja åpner et vindu, klatrer inn i livet hans igjen og vil ha ham ut på en genial hevntokt, blir han med. Etter at det nattlige toktet er over og en ny dag gryr, møter Q på skolen og oppdager at Margo, som alltid har vært en gåte, nå har blitt et mysterium. Men Q oppdager snart at det finnes spor og at de er til ham. Han blir lokket ut på en uventet ferd, og jo nærmere han kommer, desto mindre ser Q av jenta han trodde han kjente… (Forlagets omtale)

 

Stallo

Svenske Stefan Sprjuts Stallo har jeg lenge sett frem til, og endelig er den kommet på norsk på Oktober. Boka har fått veldig god omtale på Nrk.

Stefan Sprjut: Stallo. En mor med en liten gutt har lånt en hytte i skogen. Trær, mygg, blomster, fugler. Og hva er det med haren og reven og flaggermusen? Så får gutten et glimt av et stort dyr. Og hva er det moren hans ser, som hun vil skjerme sønnen for? Magnus forsvinner denne sommerkvelden i 1978, men ingen tror på det moren forteller om hva som skjedde. Femogtjue år senere blir et nytt barn borte. På hjemmesiden sin publiserer Susso Myrén et bilde hun har tatt av en merkelig skikkelse: en liten kall, kanskje bare en meter. Øynene langt fra hverandre. I Stallo er store troll virkelige. Det er også vetter og nisser og skrømt. Her er dyr som forandrer seg foran øynene dine, og mus og lemen som går i sinnet på folk. Troll er farlige og uberegnelige. Det vet de som lever med dem tett innpå seg på en avsidesliggende gård. Det vet Susso når beistene kommer etter henne. (Forlagets omtale)

 

Huset Longbourn

Jo Baker er et nytt bekjentskap for meg. Hennes Huset Longbourn, som er et must for alle Jane Austen fans, ble nylig utgitt på Gyldendal. Dette er ei bok jeg lenge har gledet meg til, og den ligger allerede på stuebordet mitt og smiler til meg.

Jo Baker: Huset Longbourn. Stolthet og fordom – tjenestefolkets historie. Det er tidlig på 1800-tallet, og vi befinner oss på Longbourn, godset der Jane Austens Stolthet og fordom utspiller seg. Det er vaskedag, og den 18 år gamle tjenestejenta Sarah har vært oppe siden halv fem. Hendene er såre og røde, men ennå gjenstår en endeløs rekke av laken, putevar og de fem Bennet-søstrenes skitne undertøy før Sarah kan krype utmattet til køys. Men livet nedenfor trappene, styrt med mykt hjerte og hard vilje av husholdersken Mrs Hill, skal snart bli forandret av en ny mannlig tjener, som har med seg hemmeligheter og en duft av havet … For i 1800-tallets England finnes det en verden som overklassepikene ovenfor trappen aldri vil vite noe om. Det er en verden av fattigdom, kjærlighet og brutal krig. Jo Bakers Huset Longbourn er en elegant utklekket downstairs-historie som følger upstairs-historien i Jane Austens udødelige klassiker Stolthet og fordom. Men det er også et gripende drama som står godt på egne bein, om kjærlighetens grenseløse kraft og evne til å slå seg frem på tvers av samfunnets forventninger og innordninger. (Forlagets omtale)

 

Goat Mountain

David Vann er en av mine favorittforfattere. Bøkene hans er ikke akkurat lystige, de er tvert imot både sjokkerende og brutale, men de er ikke desto mindre uhyggelig gode. I likhet med Kitamura som jeg omtalte like over, sammenliknes også Vann med Cormac McCarthy og Ernest Hemingway, og også med og Annie Proulx. Goat Mountain, Vanns fjerde bok på norsk, ble nylig gitt ut på Gyldendal.

David Vann: Goat Mountain. En rystende og dristig roman av en av de største amerikanske forfatterne som skriver i dag. Tidligere utgivelser omfatter Caribou Island, Jord og Legender om et selvmord. I David Vanns brennhete roman Goat Mountain er en elleve år gammel gutt ivrig etter å drepe sitt første dyr på familiens årlige hjortejakt. Men alt er ikke som det skal. Faren hans oppdager en krypskytter på eiendommen, en ranch på to og et halvt tusen mål i Nord-California, og viser ham til gutten gjennom siktet på riflen sin. Med denne enkle handlingen bryter tragedien løs, og liv blir ugjenkallelig smadret. Fortellingen i Goat Mountain utspiller seg i løpet av en varm, infernalsk helg og handler om en familie som strever med å hanskes med en fryktelig forbrytelse og dens følger. David Vann har skrevet en uhyggelig og provoserende roman som utforsker våre råeste drifter og overbevisninger. Det er en skjellsettende leseopplevelse om blodsbånd og religiøse bånd, som definerer oss og gir oss trygghet, og konsekvensene av våre handlinger? det vi skylder for det vi har gjort. David Vanns forbløffende nye roman er mørk, forstyrrende og uutholdelig nervepirrende (Forlagets omtale).

 

Prosjekt rosie

Prosjekt Rosie av New Zealanderen Graeme Simsion ble nylig utgitt på Gyldendal. Dette er bare en av mange bøker utgitt de siste årene hvor hovedpersonen er autist, og boka er nokså fornøyelig. Jeg holder på å lese den akkurat nå, og omtale kommer om ikke så lenge.

Graeme Simsion: Prosjekt Rosie. Don Tillman skal gifte seg. Han vet bare ikke med hvem, ennå. Prosjekt Kone skal løse det problemet. Et 16 sider langt spørreskjema skal hjelpe Don å finne den riktige partneren. Er det noe hans kvinne definitivt ikke skal, så er det å servere på bar, røyke, drikke eller komme for sent.Alt dette gjør Rosie Jarman. I tillegg er hun spontan, smart og vakker. Og hun har sitt eget prosjekt, hun vil finne sin biologiske far. Og det kan vel Don, som er professor i genetikk, hjelpe henne med!? Prosjekt Kone lærer Don noen uventede ting: Hvorfor du – til tross for iherdig vitenskapelig innsats – ikke finner kjærligheten. Kjærligheten finner deg. «Prosjekt Rosie» er en herlig, sjarmerende, romantisk komedie – Forrest Gump møter Bridget Jones i «Da han møtte henne»! (Forlagets omtale)

Kategorier:Boknyheter

2 replies »

  1. Tilbaketråkk: Karis bokprat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s