Stephen Chbosky: Fordelene ved å være veggpryd

Fordelene ved å være veggpryd (1999, norsk utgave 2013) er ei fortelling om familie, identitet og oppvekst. Charlie er femten år, han er outsider og gruer seg til å begynne på high school. Ikke lenge etter skolestart finner han imidlertid nye venner i det eksentriske søskenparet Samantha og Patrick, og sammen med dem oppdager han at en hel liten verden ligger der ute og venter på ham.

Jeg har hørt mange gjetord om Fordelene ved å være veggpryd, men hadde egentlig ikke så store forventninger til den fordi jeg så opplagt er utenfor målgruppa. Derfor ble jeg ekstra positivt overrasket. Jeg trodde egentlig at dette skulle være en vanlig, litt intetsigende high school-fortelling, men det er det ikke. Fordelene ved å være veggpryd er langt mer kompleks enn som så. Boka er skrevet i brevform som Charlies brev til en ukjent tredjeperson. I brevene forteller Charlie hva som skjer i hverdagen, om seg selv og sin familie. Fortellerstemmen fremstår som nokså naiv, og det tar ikke lang tid før man skjønner at Charlie har en diagnose. At det har skjedd noe i barndommen hans som plager ham, noe han ikke helt får tak i, men som opplagt har vært med på å forme ham til det mennesket han er i dag.

I løpet av boka leser Charlie en rekke klassikere, bøker som engelsklæreren hans prakker på ham. En av dem er Redderen i rugen av J.D. Salinger, også det en fortelling om å gå seg vill i eget liv, om å vokse opp og finne seg selv. De to bøkene har mye til felles, og det er det som er så herlig med alle referansene i boka, at de aldri er tilfeldige, at de hele tiden føyer noe til Fordelene ved å være veggpryd. Jeg skal ikke si så mye mer om boka, enn at Charlie må være en av de herligste personene i verdenslitteraturen. Jeg ble i hvert fall veldig glad i ham, og jeg ble mer og mer entusiastisk overfor boka etter hvert som handlinga skred fremover. Fordelene ved å være veggpryd er både klok, sår og fascinerende, og den seiler rett til topps og legger seg fint til rette blant årets beste bøker. Så denne må du bare lese!

Litt om forfatteren: Stephen Chbosky (f. 1970) er født og oppvokst i Pittsburgh i Pennsylvania. Han er utdannet tekstforfatter og har blant annet vært med på å skrive tv-serien Jericho. Fordelene ved å være veggpryd (The Perks of Being a Wallflower) er hans hittil eneste roman. Boka har allerede oppnådd kultstatus og er filmatisert av selveste John Malkovich.

Andre blogger om boka: Beathes bokhylle, Marys bokhylle, Bokelskeren, Pervoluto

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s