Lett blanding

Katja Kettu: Jordmora

JordmoraJeg ble utrolig nysgjerrig på Katja Kettus Jordmora da den dukket opp i norsk oversettelse tidligere i år, spesielt siden forfatteren sammenliknes med Sofi Oksanen. Oksanen er en forfatter jeg har stor respekt for. Utrenskning er en av de beste bøkene jeg noensinne har lest, og fallhøyden ble dermed også stor for Kettus Jordmora. Boka holder imidlertid det den lover, sammenlikningen mellom Oksanen og Kettu er ikke tilfeldig, og Jordmora fremstår som en storslått og tragisk skildring av umulig kjærlighet. Kettu har pr. i dag skrevet fem romaner. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Jordmora, som er hennes tredje.

Settingen i Jordmora er Petsamo, Finsk Lappland og Finnmark, og Lapplandskrigen er bakteppe for handlinga. Hovedpersonene i boka er Villøye og Johannes, og synsvinkelen skifter stadig mellom disse to. Villøye er den finske jordmora som forelsker seg i en tysk SS-offiser, Johann Angelhurst. Johann, som er overflyttet fra Ukraina og som ikke husker noe av det som skjedde i Babij Jar, er fotograf da de møtes, men flyttes snart til fangeleiren Titovka i Petsamo. For å være nær ham søker Villøye tjeneste i leiren, og under et opphold i Norge, nærmere bestemt i Dødmannsfjorden som enten ligger i Ifjord eller et sted lenger øst, utforsker de sin kjærlighet for hverandre. På dette tidspunktet står finnene sammen med Tyskland i krigen mot Sovjet, men akkurat det er i ferd med å endre seg. Og plutselig en dag er Villøye og Johannes blitt fiender i en krig som er i ferd med å fortære dem begge…

Jeg hadde litt problemer med begynnelsen av boka og jeg holdt på å legge den fra meg flere ganger. Handlinga er i starten nokså springende, og i tillegg er boka en utfordring rent språklig sett. Det tok litt tid å venne seg til den fantasifulle sammensetningen av fyord, men etter at det språklige var på plass og hovedlinjene i plottet etablert, ble lesningen en glede. Ikke at Jordmora er noen lystig lensing, for det er den absolutt ikke. Boka er innimellom skikkelig motbydelig, og illustrerer med riktig så frastøtende detaljer at alt er lov i krig og kjærlighet. Det jeg imidlertid likte best med boka er alle skjebnetrådene, hvordan tilfeldigheter knytter mennesker og hendelser sammen. I tillegg er det jo veldig interessant å lese om en historie som så lenge har vært fortiet. Jordmora forteller en viktig historie og er absolutt ei bok du bør få med deg.

Andre blogger om boka: Solgunn sitt, Rose-Maries litteratur og filmblogg, Tines blogg, Av en annen verden, Moshonista 

1 reply »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s