Roy Jacobsen: De usynlige

De usynligeIngrid vokser opp på ei lita øy på Helgelandskysten på begynnelsen av 1900-tallet. Familien hennes bor alene på den lille øya, andre familier bor på øyene rundt. Ingrids far og mor driver en liten gård, de sanker dun og egg og lever av det som naturen til enhver tid har å by på, i tillegg ror Ingrids far fiske i Lofoten. Det er harde tider for fiskerbøndene langs kysten, men familien klarer seg, og etter hvert bygger de opp et bærekraftig lite samfunn på den lille øya ytterst i havgapet.

De usynlige er ingen dramatisk, handlingsstyrt roman, men ei vakker skildring av livet som fiskerbonde i tiden før og etter første verdenskrig. Handlinga drives frem av familiens stadige kamp mot naturen og naturkreftene, av deres evige slit for å overleve på lille Barrøy. Kjærlighet til familien og naturen er sentrale motiv i denne boka, sammen med den sterke viljen til å overleve. Ja, selv når det stormer som verst, klarer familien å holde hodet kaldt. De arbeider seg gjennom krisene sammen, og klarer å overleve som familie på øya til og med da Ingrids far dør og mora blir syk.

De usynlige er langt fra den første boka som tar for seg historien til fiskerbonden i forrige århundre, Knut Hamsun, Lars Berg og Arvid Hanssen er blant dem som tidligere har skildret det slitsomme livet på norskekysten. De usynlige føyer seg fint inn i denne tradisjonen, og boka er viktig fordi den beskriver et levesett som i dag er gått tapt. Jacobsen skildrer livet på Helgelandskysten med stor kjærlighet, og det er tydelig at han kjenner det samfunnet han beskriver. Miljøet trer helt klart frem for oss, fremstillinga av livet til kystfolket er både poetisk og vakker, og personskildringene er nyanserte og livaktige. Jeg leste boka som lydbok, og Nils Johnson var med på å gjøre den til en flott opplevelse. De usynlige er kort sagt ei bok du absolutt bør få med deg.

Andre blogger om boka: Rose-Maries litteratur- og filmblogg, Beathes bokhylle, Sogeland, Hysj, lesing pågår!, Anettes bokboble, Lattermilds bokblogg, Jeg leser, Pervoluto, Bente Bing’s weblog, Lesehesten, Eselører

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s