Annet

Hotte julegavetips

Har du tenkt å kjøpe bøker i julegave men vet ikke helt hva du skal kjøpe? Under finner du gode tips. Jeg har lest alle bøkene og anbefaler dem varmt. Langt fra alle er nye, men det er ingenting som heter at man må gi ferske bøker i gave. Gaven tilpasses mottakeren. Gamle utgivelser er like gode som nye 🙂

Har DU noen gode tips? Fyll på i postens kommentarfelt!

odinsbarn

Siri Pettersen: Odinsbarn. «Passer for ungdom i alle aldre»

Tenk deg å mangle noe alle andre har. Noe som beviser at du hører til i denne verden. Noe så viktig at uten det, er du ingenting. En pest. En myte. Et menneske. Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn – en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene… Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Det er den første av tre bøker om Hirka, i serien Ravneringene (Forlagets omtale).

en mannFredrik Backman: En mann ved navn Ove. «Jeg lo og gråt om hverandre»

Ove er 59 år. Han kjører Saab. Til tross for at han ble sparket som styreleder i borettslaget for flere år siden (i det som Ove selv bare omtaler som «statskuppet»), klarer han ikke å la være å blande seg inn. Han sjekker at alt er på stell, og at ingen bryter reglene. Men når de nyinnflyttede naboene i rekkehuset midt imot er så uheldige å ødelegge Oves postkasse, blir det opptakten til en humoristisk og hjertevarm historie om rufsete katter, uventet vennskap – og kunsten å rygge med tilhenger. Det som skjer, kommer til å forandre en mann og et borettslag for alltid. En roman om kjærlighet, skikkelig verktøy og betydningen av alltid å kjøre Saab (Forlagets omtale).

Lys mellom to hav

M. L. Stedman: Lys mellom to hav. «En uforglemmelig roman»

Etter fire rystende år på vestfronten, vender Tom Sherbourne hjem til Australia og får seg jobb som fyrvokter på Janus Rock, en halv dags seilas fra land. Til denne isolerte øya, hvor forsyningsbåten kommer en gang i sesongen, tar Tom med seg sin kone Isabel. Årene går, og bringer med seg en stadig tyngre sorg over to spontanaborter og en dødfødt baby. En dag hører Isabel spedbarnsgråt. En båt har drevet i land, med en død mann og hans levende datter om bord. Den alltid ryddige og nøyaktige Tom, en mann som ikke har latt fire år i en skrekkelig krig gå ut over hans egne moralske prinsipper, vil avlegge rapport om mannen og babyen umiddelbart. Men Isabel har trykket det lille barnet til sitt bryst. Han går med på å beholde barnet, som de kaller Lucy. Når Lucy er to år gammel, vender den lille familien tilbake til fastlandet og blir minnet på at det finnes andre mennesker i verden. Deres valg har knust ett av dem (Forlagets omtale).

fallvannMikael Niemi: Fallvann. «Både dramatisk og spennende historie»

«Fallvann» er en intens og åndeløst spennende katastroferoman – og samtidig full av Mikael Niemis varme, poesi og humor. Det har regnet uten opphold hele høsten. Skogen, markene, myrene i Nord-Sverige er gjennomtrukket – jorden er mettet. Det er her, hvor Lulevassdraget strekker seg inn mot norskegrensen, at kraftverkenes store vannmagasiner ligger på rad. Og nede ved kysten ligger byene. En dag hender det som aldri skal skje. En liten sprekk i et damanlegg utvides, demningene brister – en katastrofe er under utvikling. En grå vegg av vann reiser seg. Flodbølgen velter fram, og den skal én vei – nedover (Forlagets omtale).

DivergentVeronica Roth: Divergent. «For den som liker The Hunger Games»

Dette er historien om Beatrice Rice, kalt Tris, som lever i et fremtidig Chicago. Samfunnet er delt inn i ulike grupper som dyrker frem ulike idealer. På 16-årsdagen må alle gjennom en test for å finne sin gruppe. Testen viser deg hvilken gruppe du er mest egnet til, men du må selv velge. For Tris blir denne avgjørelsen svært vanskelig, og etter hvert skjønner hun at hun er fanget i et farlig spill hvor mangel på kontroll og uærlighet hersker. Spillet blir stadig farligere idet makthaverne skjønner hvem Tris egentlig er … Divergent er en gjenganger på New York Times‘ bestselgerliste, og har til sammen ligget over et år på listen. Boken ble kåret til årets beste bok i Good Reads Choice Awards 2011 av til sammen 75 000 lesere. Den vant også kategorien Young Adult. Divergent er full av action og spenning – med en tøff heltinne. Filmen kommer i 2014 (Forlagets omtale).

hunde

Mikhail Bulgakov: Hundehjertet. «For den kresne»

En berømt professor utfører en organtransplantasjon på en hund og skaper et menneske. Boka er en avsløring av Sovjetunionens virkelighet og et bidrag til den moralske siden av organtransplantasjoner (DnBB).


djevelens

E.T.A Hoffmann: Djevelens eliksirer. «Et helt fantastisk eventyr»

Kapusinermunken Metardus er en splittet sjel, snart from og gudfryktig, snart skruppelløst forbrytersk, manifestert ved en dobbeltgjenger som forfølger ham. Trylleeliksiren som djevelen i sin tid har etterlatt hos St. Antonius, driver Metardus gjennom verden på jakt etter en ukjent, skjønn kvinne og fører ham inn i en rekke høyst kompliserte situasjoner som koster flere mennesker livet (DnBB).

skarlagenH. K. Fauskanger: Skarlagenssalen. «I Bernard Borges ånd»

I kjelleren på herregården Ugge i Østfold finnes det et avstengt rom kalt Skarlagenssalen. Presten som lot gården oppføre på 1700-tallet, skal ha solgt sin sjel til djevelen og forsvant sporløst fra kjellerrommet da hans pakt med den onde utløp. Etter sagnet kan ingen tilbringe natten i Skarlagenssalen uten å miste livet eller forstanden. Over hundre år er gått, men i 1897 synes Ugge-forbannelsen å kaste skygge helt til hovedstaden. Rasjonalisten Fredrik Lange har erklært sitt ønske om å avlive myten ved å låse seg inne i Skarlagenssalen en hel natt, tross sterke advarsler. Er det enda et varsel at en snikskytter brått er begynt å hjemsøke Kristianias gater? Med et broket følge rømmer Lange byen og drar til Ugge gård for å utfordre legenden, men ikke alle skal vende levende tilbake: Har Skarlagenssalens forbannelse slått til når det umulige skjer? (Forlagets omtale)

vinterGerard Donovan: Vinter i Maine. «Akkurat passe guffen»

Julius Winsome bor godt i skogen, i den gamle hytta, sammen med alle bøkene han arvet etter faren. Og Hobbes, hunden. Helt til den morgenen Julius finner Hobbes skutt i snøen. Hvordan retter man opp igjen tapet av en fullkommen kjærlighet? Vinter i Maine er en enestående roman om sorg, om språk, om ensomhet, om hevn. Presis og ubehagelig som en thriller, vakker og medrivende som et dikt – like fremmed og likevel menneskelig som bindene med Shakespeare som Julius leser foran peisen om kveldene. «Skremmende. Sært. Vakkert. Grusomt. Gerard Donovans «villmarksroman» fra de øde landskapene i nordlige Maine er hardkokt thriller, psykologisk roman og utsøkt poesi på en gang.» Terningkast fem, Arne Hugo Stølan, VG (Forlagets omtale).

vinterhjerte

Siri M. Kvamme: Vinterhjerte. «Hjerterått»

Vinterhjerte er ein roman om å miste nokon, for så å miste seg sjølv. Det er også ein erotisk roman, ein roman om å sjå og bli sett. Liv og Endre bur på ei vintervakker øy i Nord Noreg med dei to barna sine. Ein dag rygger Endre over dotter deira Marte og livet vert aldri det same. Liv kan ikkje tilgje Endre og flyktar inn i eit erotisk forhold til mannens bestekamerat, Egil. Liv si søster, Lea, bur i etasjen over og ser alt. Ho nyttar høvet til å kome nærmare Endre. Den dempa lyden av galopperande hestehovar mot hardpakka snø og øksa som høgg inne i skogen, dannar det pulserande lydsporet i denne medrivande forteljinga om sorg og kjærleik (Forlagets omtale).

mørkeromAnders Lunde: Mørkerom. «Veldig bra»

Den morgenen Gamle Einar Abrahamsen dør, kjører en varebil rundt til innbyggerne i en liten by med lasterommet fullt av konvolutter. Hver av konvoluttene inneholder et brev fra Gamle Einar. Det viser seg at den gamle byoriginalen har visst mer om livene til innbyggerne enn noen andre, også deres nærmeste. Kanskje har han kjent dem bedre enn de gjorde selv. Brevene setter i gang en seriereaksjon som forandrer innbyggerne fundamentalt, og deres forhold til hverandre. Dette er en roman om mørkerommene i vårt liv – om alt det vi ikke vil si til noen andre (Forlagets omtale).

kata

Tom Egeland: Katakombens hemmelighet. «Heseblesende spenning for ungdom»

14 år gamle Robert blir med moren til Roma for å utforske en katakombe – en gammel gravplass. En kveld tar han seg ned i katakomben. Alene. Tror han. I hundrevis av år har munkene i DominiCanes-ordenen lett etter Den hellige stjerne. Endelig er de på sporet. Jakten fører dem til Norge – og til Robert. «Katakombens hemmelighet» er en intens spenningsroman for ungdom om livets – og dødens – største gåter (Forlagets omtale).

bokens folk

Geraldine Brooks: Bokens folk. «Imponerende bok»

Sarajevo 1996. Australske Hanna Heath får tilbud om å restaurere Sarajevo-haggadáen, et vakkert illustrert hebraisk manuskript som ble reddet under Balkan-krigen. Hun undersøker dokumentet etter alle kunstens regler, og finner blant annet en bit av en insektvinge, et hvitt hår, en rustrød flekk og saltkrystaller. Funnene er et vitnesbyrd om hva manuskriptet har gjennomgått i løpet av sin eksistens, og fører leseren tilbake til Sarajevo i 1940, Wien i 1894, Venezia i 1609, Tarragona i 1492, Sevilla i 1480 og Jerusalem i 2002. Boken handler om romantikk og kjærlighet, møter mellom religion og kulturer, og ærbødighet overfor bøker og kunst (DnBB).

huset i snøen

Gro Dahle: Huset i snøen. «Lag på lag med betydning»

Hvilken dag er det? Hvilken måned? Hvilken tid på året? Hvorfor slutter det ikke å snø? Hvorfor er faren min så rar? Hva er det han gjemmer under senga? Hvem er det han ser etter når han hele tiden går til vinduet? Hva er det som lukter? Hva er det som hvisker i veggene? Hvem er det som går ovenpå? Hvorfor er jeg her i det gamle huset? Gro Dahle har skrevet en hemmelighetsfull fortelling om en far og en voksen datter og deres altfor tette relasjon, et mysterium om to som er innesnødd og isolert i en verden de ikke helt klarer å kjenne igjen (Forlagets omtale).

Helga Flatland: Bli hvis du kan. Reis hvis du må. «Rett og slett fantastisk» 

bli hvisTre unge barndomsvenner – Tarjei, Trygve og Kristian – beslutter å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. Ingen av de tre kommer tilbake. Hvorfor dro de egentlig? Hva med de som er igjen? Hvilke krefter påvirker våre veivalg – bli eller reise? Romanen handler om å vokse opp i, være omgitt av og bryte opp fra en trygghet som ikke lenger kjennes trygg. Rammen er lokalsamfunnet guttene kommer fra. «Bli hvis du kan. Reis hvis du må» er et modent debutantarbeid med et finstemt litterært uttrykk. En sår og varm bok med en stille desperasjon. For denne romanen fikk Helga Flatland Ungdommens kritikerpris 2011 (Forlagets omtale).

Kategorier:Annet

Tagged as:

5 replies »

    • Den var vanskelig! Men jeg er er utrolig glad i E.T.A Hoffmanns «Djevelens eliksirer». Et stort eventyr! Riktignok likte jeg den danske utgaven jeg leste for noen år siden bedre enn den norske, språket flyter bedre, men den norske er fin den og. Ellers må det vel kanskje være «Mesteren og Margarita» av Mikhail Bulgakov. Den har tidenes beste åpning. Den taper seg mot slutten, men så ble den jo egentlig aldri helt ferdig. Jeg vet ikke om de forandret livet mitt på annen måte enn at jeg hele tiden bare MÅ lese flere romaner. Men det er da noe det og 🙂

      Liker

  1. Hm. Ikke meg Lise som har kommentert over altså. Men jeg ville bare takke for fantastiske julegavetips. Skal benytte meg av flere av dem. :o) Hilsen KnirkeLise

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s