Siri Pettersen: Odinsbarn

odinsbarnJovisst likte jeg den, Odinsbarn. Jeg tror faktisk det skal ganske mye til for ikke å like den. At man ikke kan fordra fantasy kanskje, selv om jeg tror det er fullt mulig å hate fantasy og likevel elske Odinsbarn.

Odinsbarn er den første av tre bøker i serien Ravneringene. Settingen er det mytiske landet Ym som er befolket av ymsætten. Hovedpersonen er ungjenta Hirka – en outsider. Hirka har alltid følt seg annerledes. Ikke bare er hun den eneste i Ymslanda som mangler hale og ikke kan favne, som fattige naturmedisinere står hun og faren også utenfor det sosiale fellesskapet i bygda de bor i, i Elveroa. Hirka lever altså litt i utkanten.

Da Hirka er 15 år forteller faren henne plutselig at han slett ikke er faren hennes. Han har funnet henne i en steinsirkel i skogen en vinternatt. Hun er født halelaus, arret hun har etter halen har han selv laget. Hirka er med andre ord et odinsbarn – et menneske, og menneskene er forhatt i Ymslanda. De er den personifiserte pesten. Alt de tar i råtner, i følge de gamle mytene. Så nå har Hirka et virkelig problem. Om ikke lenge skal hun gjennom et rite som en gang for alle skal bevise at hun er av ymsætt. Men kan hun bestå prøven når hun ikke kan favne?

Boka handler om å lede og villede, om maktmisbruk og fremmedfrykt, og også om ei ung jentes streben etter å finne seg selv og sin plass i verden. Starten på boka var kanskje litt treg, det tar litt tid før det mytiske universet er ferdig etablert, og boka er innimellom vel omstendelig. Men når fiksjonsuniverset er så overbevisende og originalt som det er her, når personene er så sammensatte og flotte, plottet så godt gjennomarbeidet, naturlig og tilforlatelig, og språket så utvunget, da kan man leve med en treg start og overflod av detaljer. Ja, jeg likte boka svært godt, og det tror jeg sikkert at du også kommer til å gjøre. Så denne MÅ du bare lese!

Litt om forfatteren: Siri Pettersen (41) vokste opp på Galtnes mellom Finnsnes og Sørreisa og bor i dag i Oslo. Hun har tidligere tegnet tegneserier, og jobber til daglig som Art Director i Kantega. Odinsbarn er hennes første roman. Den er nominert til Bokhandlerprisen i 2013

6 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s