Kari leser rare ting: Adelbert von Chamissos Peter Schlemihls forunderlige historie

5b48a7f42cf14f76830bb617bf33aebe411ea97286a247a4a329e8a0Jeg tenker å starte et nytt tema på bloggen min, Kari leser rare ting. Under dette temaet presenterer jeg smale eller rare titler fra bokhylla mi eller andre steder. Jeg starter med Adelbert von Chamissos Peter Schlemihls forunderlige historie (1814). Historien er i og for seg ikke så rar. Peter Schlemihls forunderlige historie er tvert imot et henrivende lite kunsteventyr, men som en bifigur i tysk romantikk er ikke Chamisso noe kjent navn i Norge. Peter Schlemihls forunderlige historie ble oversatt til norsk av Tore Hamsun og utgitt på Gyldendal i 1944, senere på Aschehoug i 1979. Kanskje er det snart på tide med en nyutgivelse, eventuelt digitalisering i bokhylla.no? Min utgave av boka Peter Schlemihls vidunderlige historie er fra danske Gyldendals bibliotek, bind 29, 1928-1930, Tyske romantiske fortællinger. Jeg har imidlertid lånt og lest også den norske utgaven til Aschehoug fra 1979.

Først litt om forfatteren: Adelbert von Chamisso (1781-1838), egentlig Louis Charles Adélaïde de Chamisso de Boncourt, var tysk dikter og naturforsker. Han ble født i Champagne i Frankrike i en høyadelig familie som måtte flykte fra revolusjonen til Preussen i 1790. Familien vendte tilbake til Frankrike under republikken. Chamisso valgte å bli igjen i Tyskland. Adelbert von Chamissos posthume ry skyldes utelukkende historien om Peter Schlemihl, mannen som flakker rundt i verden etter å ha solgt skyggen sin til djevelen. Selv sier Chamisso at han skrev historien for å få tiden til å gå og for å underholde et par småbarn, men fortellingen har med sitt motiv følelse av splittelse og rotløshet klare selvbiografiske trekk, og den forbindes ofte med Chamissos egen søken etter nasjonal og sosial identitet.

Peter Schlemihls forunderlige historie er historien om Peter Schlemihl, som selger skyggen sin til en uanselig mann i grå dress for en magisk lykkepung som aldri tømmes for gullmynter. Men rikdommen gir ham ingen lykke. Så snart folk oppdager at Peter ikke har noen skygge, vender de seg fra ham i skrekk. Et år etter den fatale byttehandelen dukker den grå mannen igjen opp og foreslår en ny byttehandel, skyggen tilbake mot sjelen hans. Peter skjønner endelig hvem han har å gjøre med. Han kaster fra seg lykkepungen, kjøper et par sjumilsstøvler, vier seg til naturvitenskapen og flakker ensom rundt i verden.

Peter Schlemihls forunderlige historie er et vidunderlig lite kunsteventyr fullt på høyde med det beste av E.T.A. Hoffmann og H.C. Andersen. Ikke uten grunn lot de to mesterne seg inspirere av Chamissos skyggeløse Schlemihl, hvis navn på hebraisk betyr ulykkesfugl. Skyggemotivet finner man igjen i Hoffmanns Nyttårsnattens eventyr og i Andersens Skyggen. Peter Schlemihls forunderlige historie er skrevet i førsteperson og fortelleren er ingen andre enn den fiktive Schlemihl selv. Han skriver historien til Chamisso, som han nevner ved navn flere ganger i løpet av fortellingen. Historien er fantastisk helt fra første kapittel, som beskriver Schlemihls møte med den grå mannen og den følgende skjebnesvangre transaksjonen:

IMG_2861

Boka er dessverre ikke lenger i salg i bokhandelen, men den finnes på antikvariater og på biblioteker i Norge. Så ikke fortvil, bestill boka til ditt lokale bibliotek 🙂

IMG_2865

9 kommentarer

  1. Åh, for ei fin spalte! Eg liker veldig godt at bloggarar får fram andre titlar enn dei som er rykande ferske på haustlistene og slikt! Dette kjem eg til å følgje med på.

    Chamisso er heilt ukjend for meg. Både E. T. A. Hoffmann og H. C. Andersen liker eg veldig godt, så dette er ein forfattar eg skal sjå nærmare på! Takk skal du ha.

    Liker

    • Jeg har lenge tenkt på å skrive om de smale favorittene mine. Det er så mange fine titler i litteraturhistorien som man burde tørke støv av, eventuelt hente frem fra glemselen. I tillegg er temaet en motivasjon til å lese raritetene i bokhylla som av forskjellige årsaker bare har blitt stående. Det kan bli gøy! Hyggelig at du liker temaet, jeg kommer til å skrive om minst en «rar» tittel i måneden. Chamisso leste jeg første gang for noen år siden da jeg holdt på med en oppgave om fantastisk litteratur.

      Liker

      • Eg liker tanken din! Det var noko av det eg syntest var mest inspirerande då eg begynte å blogge i 2009, korleis mange bloggarar trekte fram gamle og andre titlar enn dei som er mest oppe og framme i media. Dette landskapet har endra seg, synest eg. Det er nok den enorme tilgangen på leseeksemplar frå forlaga som er medverkande til det. Men det er litt synd. Veldig fint at du tar dette initiativet, i alle fall.

        Liker

  2. Jeg skal så avgjort følge med på bloggen din. Har lenge vært fascinert av den skyggeløs Peter og brukt historien i en av romanene mine. Men jeg visste ikke at den egentlig var ment for barn … Litteratur som dette er inspirerende. Fortsett, takk.

    Liker

Legg igjen en kommentar