Norsk skjønnlitteratur

Kristine Storli Henningsen: I skyggen av store trær

i skKristine Storli Henningsen er forfatter og journalist. Hun har gitt ut romanserien Sofia på Måkøya og debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2012 med romanen I skyggen av store trær. Våren 2013 kom hennes andre roman, Innlandshete.

I skyggen av store trær handler om blomsterdekoratøren Regine og manusforfatteren Karl Henrik. Begge er i trettiårene. Regine har nettopp oppdaget at hun er gravid. Graviditeten tar knekken på forholdet til elskeren som dumper henne til fordel for kona, og Regine klarer ikke helt å bestemme seg for om hun skal beholde barnet eller ikke. Da hun ved en tilfeldighet møter Karl Henrik og innleder et forhold med ham, ser hun ham straks som en potensiell far. Hun glemmer imidlertid å fortelle ham at hun er gravid…

Karl Henrik har vokst opp med en dominerende mor. Han er over tretti, bor enda hjemme og mora styrer livet hans med jernhånd. Men så blir hun syk og mister kontrollen. Da boka åpner ligger hun for døden, Karl Henrik er ikke så lei seg for det. I det skjulte gleder han seg til å bli kvitt henne, og han begynner sånn smått å kaste tingene hennes ut av leiligheta. Da han møter Regine styrkes frihetstrangen og fremskynder det endelige oppgjøret.

I skyggen av store trær handler om å stå i skyggen av foreldrene sine. Både Regines og Karl Henriks mødre er dominerende hver på sin måte, og bokas hovedtema er løsrivelse. En av de tingene jeg likte best med boka, er den litt foruroligende følelsen man får av Karl Henriks sprudlende glede over moras snarlige bortgang. Jeg skulle ønske forfatteren hadde gjort mer ut av dette motivet. Det store oppgjøret mellom mor og sønn er nemlig litt daft.

Fortellingas største svakhet ligger i Regines reaksjonsmønster mot slutten av boka. Jeg forstår ikke hvorfor hun handler som hun gjør før og under begravelsen til Karl Henriks mor. Det er ingen fornuft i oppførselen hennes, ingen troverdig utløsende årsak til handlingene. Dermed virket også dramatikken i begravelsesscenen konstruert, og scenen blir både meningsløs og melodramatisk. I skyggen av store trær hadde nok også tjent på en klarere plan for sjangertilhørighet. Da hadde man kanskje klart å unngå den litt uheldige blandingen av romantisk feelgood og groteske elementer. Kanskje litt mer humor i det groteske kunne rettet opp ubalansen, eventuelt litt mindre feelgood? Å lese boka var som å se Hugh Grant i en Lars von Trier film, og det ble bare helt feil. Jeg skal ikke påstå at boka er dårlig. Fortellinga har et godt driv og er ganske spennende, men stor litteratur er det ikke. Grei underholdning.

Andre blogger av boka: Knirk, Tones bokmerke, Bøker og bokhyller, Beates bokhylle, Les mye, Pervoluto, Melusinesplace, Bibliotekarene anbefaler, Anettes bokboble, Julies bokbabbel, Lektor bokorm,

Utgitt av Gyldendal 2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s