Norsk skjønnlitteratur

Gry Hovdenak Strøm: Ordsamleren

OrdsamlerenGry Hovdenak Strøm er født i Bergen, oppvokst i Arendal og bor i dag på Ski i Akershus. Hun er utdannet journalist og har også studert fransk og psykologi. Etter studiene jobbet hun en tid i Moss Dagblad og Agderposten. I dag er hun veileder i NAV. Ordsamleren er hennes første roman.

Ordsamleren er satt sammen av to parallelle fortellinger, en i fortid og en i nåtid. Nåtidshistorien, som egentlig finner sted på 80 og 90-tallet, tar for seg forholdet mellom de to søstrene Charlotte og Marlene. Da de var små, var forholdet dem i mellom svært nært, men etter at de flytter fra Oslo til Arendal skal dette endre seg. Charlotte fatter interesse for nabogutten Max, og Marlene klarer siden aldri å tiltrekke seg søsteras oppmerksomhet i mer enn et øyeblikk av gangen. Hun fortsetter imidlertid å degge for Charlotte, som hun forguder. I ungdomstida skjer det noe som skal sette forholdet på en virkelig prøve, og Charlotte, som lider av skyldfølelse, flykter etter hvert til Oslo og en studietilværelse bestående av hard festing og flyktige forhold.

Fortidshistorien handler om forholdet mellom Charlottes bestemor Anna og søstera Agathe. De vokser opp i Arendal før krigen. Agathe, den vakreste og sarteste av dem, blir sveket av kjæresten og synker inn i depresjonen. Hun klarer etter hvert sånn noenlunde å finne veien tilbake til livet, men så skjer det noe mellom søstrene som skal få fatale konsekvenser. Agathe dør og Anna blir sittende igjen med sorgen og skyldfølelsen. To generasjoner senere ser det ut som om historien på sett og vis skal gjenta seg…

Da Ordsamleren kom til biblioteket i vår, var min første tanke at vi nå endelig har fått en norsk Kate Morton. Med sine parallelle historier kan Ordsamleren nemlig minne om en Morton-roman. I motsetning til Morton, synes jeg imidlertid at Strøm får mye ut av nåtidshistorien. Den er ikke bare et alibi for den langt viktigere fortidshistorien. Nei, Strøms nåtidshistorie har kjøtt på beinet. Spesielt godt likte jeg skildringa av Charlottes sorg over tapet av sin beste venn, og av den ensomheten, desperasjonen og angsten hun føler i Oslo. Hva angår fortidshistorien, så lider nok den under en litt melodramatisk slutt, og den hadde nok også tjent på en litt strammere komposisjon. Historien er litt vinglete. Alt i alt synes jeg likevel at Ordsamleren er en hederlig debut. Jeg gleder meg til å høre mer fra  denne forfatteren.

Andre blogger om boka: Bokelskerinnen, Med bok og palett, Heartart,

1 reply »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s