Krim og spenning

Jo Nesbø: Politi

PolitiPoliti er Jo Nesbøs tiende bok om Harry Hole. Boka starter der den forrige sluttet. En pasient ligger i koma under streng bevoktning på sykehuset. Situasjonen har lenge vært stabil uendret, men en dag synes det plutselig som om pasienten skal begynne å våkne. Samtidig blir en politimann brutalt myrdet på åstedet for et tidligere drap. Drapet er som en kopi av det forrige, som ennå er uoppklart. Den tidligere gruppa til Harry Hole settes på saken, men strever med å finne spor og motiv. En tid senere skjer nok et drap, også denne gangen på åstedet for et uoppklart. Offeret er nok en gang politimann, og etterforskningsgruppa skjønner at de står overfor en seriemorder som dreper polititjenestemenn. Hvem er det som vil de ansatte i politiet til livs, og hvorfor?

Politi tilhører prosedyre- og politiromansjangeren, som avløste den hardkokte romanen fra 50-tallet. De tidligste nordiske representantene for sjangeren var den svenske duoen Sjӧwall og Wahlӧӧ, som startet å skrive politiromaner på 60-tallet. I dag er denne retningen den rådende innen kriminallitteraturen, men det skrives fremdeles hardkokte- og klassiske detektivromaner. Karakteristisk for politiromanen er at den viser at saken oppklares i et team i politiet, ikke av én etterforsker alene, selv om den ene gjerne har en ledende posisjon. Fokus i politiromanen er flyttet over til etterforskningsprosedyren, og det samfunnskritiske aspektet er gjerne fremhevet. I moderne politiromaner belyses ofte etterforskerens privatliv, hans barndomstraumer og kjærlighetsliv, og forbryterens motiver settes gjerne i et psykologisk perspektiv. Politiromanen benytter fritt motiver både fra den hardkokte romanen og fra detektivromanen.

Harry Hole er som detektiven i den hardkokte romanen en antihelt. Han er en ensom ulv som sliter med alkoholproblemer. Harry har en søster med Downs syndrom, foreldrene er døde. Familiebakgrunnen til Harry er imidlertid ikke noe tema i Politi. Fokuset er flyttet til personene i Harrys tidligere etterforskningsgruppe på den ene siden, og Harrys forhold til Rakel og Oleg på den andre. Jeg skal ikke si så mye mer om handlinga i boka, bortsett fra at Harry etter hvert dras inn i saken sammen med de uoppklarte spørsmålene fra forrige bok. Ja, de to bøkene er faktisk så nært knyttet til hverandre at det nesten forutsettes at man har lest Gjenferd først. Dette er også min største innvending mot boka. Bøkene om Harry Hole er fort lest og fort glemt, og når det går et par år mellom utgivelsene, kan man ikke lenger forvente at leseren skal huske detaljer fra forrige bok. Bøkene burde kanskje være mer frittstående, eventuelt utstyres med et handlingsreferat? Bortsett fra det har jeg ingen innvendinger. Politi er en sidevender det er vanskelig å legge fra seg. Man drives stadig videre i spenning. At Nesbø har lagt inn flere vrier, er heller ikke noen ulempe. Boka er i overkant brutal etter min smak, men alt i alt er Politi en meget god politiroman. Gleder meg til fortsettelsen!

Andre blogger om boka: Anitas blogg, Pervoluto, Betraktninger, Bibliotekaren din, Tines blogg, Berit sin (nye) bokblogg, Groskos verden, Rita leser, Min lille verden av bøker

2 replies »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s