M.L. Stedman: Lys mellom to hav

Lys mellom to havM.L. Stedman er født og oppvokst i Vest-Australia, men bor i dag i London hvor hun jobber som advokat ved siden av å skrive. The Light between Oceans er hennes første roman. Stort mer enn det klarte jeg ikke å finne ut om denne forfatteren, som gjerne promoterer boka si, men som helst ikke snakker om seg selv. I et intervju i Goodreads i desember i 2012 sier hun at hun ikke vil stille seg i veien for verket sitt. At å dele det private vil være litt som å stille seg foran kamera når man lager film. Så privat er hun, at hun faktisk har valgt å bruke initialene M. L. i stedet for fornavnet sitt. Ikke at det er så uvanlig. Det er mange forfattere som bruker initialer. De Stedman nevner er T.S. Eliot, P.G. Wodehouse, C.S. Lewis, P.D. James, A.S. Byatt, J.D. Salinger. En fornem klubb å melde seg selv inn i, ikke sant? Men det gjør ikke noe når boka hun har skrevet er så god at den tåler å måles mot deres. For god er den. The Light between Oceans ble kåret til beste historiske roman i Goodreads Choice Awards i 2012. Slett ikke verst for en debutant!

Lys mellom to hav ble utgitt på norsk i mai i år på Schibsted forlag. Bokas hovedperson er Tom Sherbourne. Tom har hatt en del å stri med i oppveksten og verver seg frivillig som soldat på vestfronten under første verdenskrig. Om han ikke var direkte skadeskutt før han dro, er han det i hvert fall da han kommer tilbake noen år senere. For å overleve søker han det harde og ensomme livet som fyrvokter, og etter hvert får han fast jobb på Janus Rock langt utenfor kysten av Sørvest-Australia. I kystbyen Partageuse møter han sitt livs store kjærlighet i Isabel. De gifter seg og hun flytter til Janus. Noen år og flere spontanaborter senere faller Isabel inn i depresjonen. Og da en liten båt med en død mann og et spebarn om bord som ved et skjebnens lune plutselig en dag forliser på Janus, blir valget enkelt for Isabel: Hun overtaler Tom til å beholde jentebarnet, og gir det navnet Lucy etter lyset på fyret. Valget får imidlertid konsekvenser ingen av dem kunne forestille seg, og ekteskapet begynner å slå sprekker…

Tittelen Lys mellom to hav henspeiler i første rekke på fyret på Janus, som ligger i utkanten av verden der den nordlige delen av Det indiske hav glir over i sørhavet. Men tittelen er også en metafor for lille Lucy, som lyser opp livet til det unge ekteparet, men som etter hvert skal komme til rive dem fra hverandre, gjøre dem like fremmede for hverandre som sørhavet er for den norlige delen av Det indiske hav. Lys mellom to hav er ei bok med en etisk problemstilling. Den problematiserer den skjøre balansen mellom rett og galt, det gode og det onde. Hvordan kan man vite for sikkert hva som er rett og hva som er galt? Hvordan kan det som er rett, føles så galt? Og hvordan kan det som er galt, føles så rett? Lys mellom to hav er den beste boka jeg har lest til nå i år. Jeg skjønner ikke hvordan noe skal kunne toppe denne? M.L. Stedman har gjort en strålende jobb både med miljøskildringen og med karakterene sine, og det er nesten så jeg synes det er litt trist at jeg ikke kjenner disse menneskene i virkeligheten. Jeg ble spesielt glad i Tom, som må kunne beskrives som et tvers igjennom godt menneske til tross for de gale valgene han tar underveis. Jeg brukte litt tid på denne boka, men nøt hvert minutt av den. Ja, jeg sparte og sparte på den for å holde fast ved den gode leseopplevelsen, og jeg skjønner godt at boka var en av fjorårets vinnere i Goodreads. Så hvis du bare skal lese en roman i sommer, må du lese Lys mellom to hav.

Andre blogger om boka: Beates bokhylle

Tagget:, , , , , ,

11 tanker om “M.L. Stedman: Lys mellom to hav

 1. Beathe Solberg 6. juni 2013, kl. 06:31 Reply

  For en fin omtale av denne boken:) Er helt enig med deg, dette er noe av det beste jeg også har lest i år og det er nesten som jeg blir litt «misunnelig» på dem som ikke har lest den enda. Tusen takk for link til meg. Ha en fin dag:)

  Liker

 2. Pia 7. juni 2013, kl. 10:00 Reply

  Denne boka kom på lista mi etter å ha lest omtale om den hos Beathe, og nå ser jeg at den nok blir kjøpt inn litt raskere enn planlagt. Lys mellom to av blir no en del av årets sommerlektyre 🙂 takk for flott omtale!
  Det er mitt første besøk her i dag, og jeg kommer tilbake 🙂
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  Liker

 3. Melusine 8. juni 2013, kl. 18:10 Reply

  Så engasjerende og godt skrevet! Jeg fikk umiddelbart lyst til å lese boken og har nå satt den på leselisten 🙂

  Liker

  • Kari Brenden-Bech 8. juni 2013, kl. 19:13 Reply

   Takk. Det er lett å skrive engasjerende om bøker man liker. Håper du liker den like godt som jeg 🙂 Perfekt sommerlektyre!

   Liker

   • Melusine 9. juni 2013, kl. 21:46 Reply

    Det spørs om tiden strekker til i sommer med den leselisten jeg allerede har, men jeg er ikke så nøye på om det er bøker til sommerlesing eller ikke så gjerne til høsten!

    Liker

 4. Lise 15. juni 2013, kl. 23:35 Reply

  Oj! Den virket veldig fristende! Og for et fint omslag.

  Liker

  • Kari Brenden-Bech 16. juni 2013, kl. 10:53 Reply

   Ja ikke sant, Lise. Også passer omslaget godt til den nye bakgrunnsfargen på bloggen min, så heretter skal jeg bare lese bøker i pastell. Og for å være konsekvent får jeg vel plassere bøkene etter farge og størrelse i bokhylla. Også på biblioteket. 🙂

   Liker

 5. Hotte julegavetips | Karis bokprat 17. november 2013, kl. 23:21 Reply

  […] M. L. Stedman: Lys mellom to hav. «En uforglemmelig roman» […]

  Liker

 6. […] på grunn av ei annen australsk bok hvor settingen er lagt til et avsidesliggende fyr, nemlig Lys mellom to hav av M. L. Stedman. Karen Viggers bok kan dessverre ikke måle seg med denne. Jeg ble faktisk så […]

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Anders Leser

Bokanmeldelser

Lesejenta

bøker

ei bok kanskje...

Bokanmeldelser

drømmeland

Bokanmeldelser

marits mat

Hverdagsglimt, betraktninger og oppskrifter fra fjern og nær fra en matentusiast

"Braut med bok" har flytta.

Vil du vera med, så heng på!

Beathes bibliotek

En blogg om bøker

Lydbokbloggen

Bokanmeldelser

Reading Randi

Bokanmeldelser

Kultursnobb.no

Bokanmeldelser

Winthervarme

Bokanmeldelser

Betraktninger

tanker om bøker

Anne-Helene Ose-Johansen

- mine perspektiver på samfunn, helse og litteratur

Beathesbokhylle

Bokanmeldelser

Meldingar til massane

Meldt av Merete Røsvik

I Ninas Bokverden

En blogg fylt med bokomtaler og andre bokrelaterte ting.

OP-5

En blogg om tv, film og krimlitteratur

Boktanker

Bokanmeldelser

Moshonista

Bokanmeldelser

JegLeser

Bokanmeldelser

ellikkens bokhylle

Bokanmeldelser

Gråbekka`s bokblogg

Bokanmeldelser

Groskro leser

Bokanmeldelser

Anitas blogg

Read, run, write, dream...

BOKELSKERINNEN

Bokanmeldelser

Bokstavelig talt

Bokanmeldelser

Bokhylla mi

Bokanmeldelser

Bokhydna - Blogg

Bokanmeldelser

Min bok- og maleblogg

Bokanmeldelser

Les mye

Bokanmeldelser

Av en annen verden

Bokanmeldelser

Boktaxen

KAJSAS BOKBLOGG

NUBB

Bokanmeldelser

anettesbokboble

Bokanmeldelser

Boksnakk og lesetips

Bokanmeldelser

Barnebokkritikk.no

Bokanmeldelser

Geir Tangen

Krimforfatter

Bokvrimmel

Opplevelser mellom to permer

%d bloggere like this: