Lett blanding

Jonathan Odell: Helbredelsen

HelbredelsenJonathan Odell er født og oppvokst i Mississippi. Han har mastergrad i psykologi og jobbet som coach i ledelse for næringslivet før han ga ut romanen The View from Delphi i 2005. Hans store gjennombrudd som forfatter kom med The Healing (2012), som ble utgitt på norsk av Pax forlag tidligere i år under tittelen Helbredelsen. Boka er også utgitt av Lydbokforlaget.

Helbredelsen inneholder to parallelle fortellinger. Ei i nåtid og ei i fortid. Fortidshistorien er lagt til Mississippi i tida rett før borgerkrigen. Nåtidshistorien til 1930-tallet: Gamle Gran Gran, som tidligere jobbet som jordmor og klok kone, må ta seg av ei lita jente hvis mor nettopp er død under tragiske omstendigheter. Jenta, Violet, er tydelig traumatisert, og for å hjelpe henne gjennom den første, vanskelige tida etter moras død, begynner Gran Gran å fortelle om sin egen oppvekst.

Gran Gran er født som slave i 1847 på den enorme Satterfield-plantasjen i Mississippi. Samme dag som hun blir født, dør dattera til plantasjeeieren av kolera. Fru Amanda, plantasjeeierens kone, er fra seg av sorg og tar det nyfødte barnet fra mora som substitutt for sitt tapte og lar henne vokse opp i huset. Jenta får navnet Granada. Granada vokser opp som Fru Amandas leketøy: Hun underholder fruen når hun kjeder seg, og pyntes opp med klærne til dattera og stilles ut ved sosiale sammenkomster i huset. Hun har ingen kontakt med foreldrene sine og lærer å forakte sine røtter. Samtidig knyttes hun til den hvite familien som slett ikke føler seg tilknyttet henne. Hun befinner seg i et slags limbo. Da Granada er tretten år endres livet hennes nok en gang. Plantasjeeieren kjøper en ny slave, Polly Shine. Polly, som er jordmor og klok kone, insisterer på å ta nettopp Granada i lære. I henne finner hun evnene til sin arvtaker. Under store protester flyttes Granada fra huset til Pollys sykestue. Og nå starter en lang og dramatisk helbredelsesprosess…

Helbredelsen er en sørstatsroman om slaveri, om frihet og om røtter. Tittelen Helbredelsen henspeiler ikke bare på Granadas helbredelse og frigjøring fra den hvite familien som har blendet henne med sitt gods og gull, men også på Violets og på folkets. Folket på Satterfield-plantasjen er født inn i slaveriet. De har glemt hvor de kommer fra og har ikke lenger noe egentlig begrep om hva frihet er. De har mistet seg selv. Når Polly Shine dukker opp, skal dette endre seg. Langsomt vekkes folket til kamp og en gryende motstandsbevegelse oppstår. Hvis du likte Barnepiken eller Mississippi, er det store sjanser for at du vil like Helbredelsen også. Jeg leste den som lydbok på tur til og fra jobb, og boka gjorde turen til en sann glede. Helbredelsen er en lettlest og lett fordøyelig sidevender som ikke krever for mye av sin leser. Den ultimate ferielektyren!

Andre blogger om boka: Bokelskerinnen,  Beates bokhylle, Solgunn sitt, Les mye, Tines blogg , Groskos verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s