Stein Riverton: Morderen fra mørket

9788278442968Sven Elvestad (1884-1934) var journalist og forfatter. Han debuterte anonymt i 1902 med Skjebergmysteriet, eller Severin Mellebyes sidste Blink. Senere ga han ut en hel rekke kriminalromaner under pseudonymet Stein Riverton. Blant de mest kjente er Jernvognen (1909), Skjulte spor (1911), Morderen fra mørket (1914) og Djevelen kjeder seg (1929). Han ga også ut en del romaner under eget navn, men i motsetning til mange av kriminalromanene som den dag i dag er høyt skattet, er romanene hans stort sett glemt. Riverton har gitt navn til den prestisjetunge prisen for kriminallitteratur som deles ut hvert år i Norge ­– Rivertonprisen.

Morderen fra mørket bygger på en virkelig kriminalsak, Hammarby-mordet utenfor Stockholm i 1913. Boka åpner med at apoteker Frykman truer med å avsløre doktor Flodin, som har underslått penger i banken. Ikke lenge etter begår doktoren selvmord. Han hopper over ripa fra ferga mellom København og Malmø. Apoteker Frykman setter spørsmålstegn ved dette dødsfallet. Ingen så doktoren hoppe, og hvem andre enn doktoren kan det være som forsøker å bryte seg inn i apoteket om natten for å hevne seg? Ikke mange dager senere blir apotekeren brutalt myrdet i apoteket, og hans venn, kaptein Nylander, føler at det er noe som skurrer i saken. Han tilkaller detektiv X, som ved hjelp av sin sunne fornuft snart oppklarer det mystiske mordet.

Detektiv X i Morderen fra mørket er i likhet med Rivertons Krag- og Gribb-skikkelse en detektiv av den gamle skolen. Han løser saken ved hjelp av de små grå. I denne fortellingen får imidlertid detektiven en marginal plass. Han dukker opp først helt på slutten av boka etter å ha blitt tilkalt av hovedpersonen, kaptein Nylander. Kapteinen har hatt nær kontakt med apotekeren helt siden underslaget ble oppdaget, og som fortrolig venn er han kjent med apotekerens stadig økende frykt for egen sikkerhet.

Morderen fra mørket er en kriminalroman og en kort psykologisk thriller, og persongalleriet i boka er lite. De eneste personene man kommer sånn noenlunde inn på er apotekeren og kapteinen. De andre nevnes bare i forbifarten. Handlinga i boka er lagt til en småby, og miljøet er nøkternt beskrevet. I dette litt kalde miljøet inntreffer en rekke urovekkende hendelser. Det skjer ting som ikke nødvendigvis kan forklares med naturlovene.  For å skape en foruroligende atmosfære bruker Riverton virkemidler typisk for «fantastisk litteratur», som skrivemåter som «jeg syntes…» og «det var liksom om…».  I tillegg kommer drømmesyn, narkorus og typiske grøssereffekter som gyngestolen som gynger av seg selv, telefonen som ringer uten at noen har ringt og rasling på døra. Her har Riverton gjort en god jobb. Når han likevel ikke helt lykkes med prosjektet, er det fordi historien har vært fortalt så mange ganger før, som i Robert Louis Stevensons Dr. Jekyll og Mr. Hyde og Edgar Allan Poes Sladrehjertet. Som resultat blir løsninga på mysteriet opplagt. I tillegg virker denne detektiven som kommer seilende inn fra sidelinja på slutten av boka for å løse saken, litt malplassert. Han hadde strengt tatt ikke behøvd å være der. På tross av disse svakhetene er Morderen fra mørket en interessant bok, særlig i et litteraturhistorisk perspektiv. Isolert sett, som ren underholdning, er den nok ikke helt vellykket.

PS:  Jeg hørte boka som lydbok, og jeg kan ikke fri meg for tanken at den hadde passet bedre som radioteater.

Les boka i fulltekst i bokhylla.no: http://www.nb.no/nbsok/nb/e6e28ff6b145f155a9efeeeb8f761e89?index=3#0

Tagget:, , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Anders Leser

Bokanmeldelser

Lesejenta

bøker

ei bok kanskje...

Bokanmeldelser

drømmeland

Bokanmeldelser

marits mat

Hverdagsglimt, betraktninger og oppskrifter fra fjern og nær fra en matentusiast

"Braut med bok" har flytta.

Vil du vera med, så heng på!

Beathes bibliotek

En blogg om bøker

Lydbokbloggen

Bokanmeldelser

Reading Randi

Bokanmeldelser

Kultursnobb.no

Bokanmeldelser

Winthervarme

Bokanmeldelser

Betraktninger

tanker om bøker

Anne-Helene Ose-Johansen

- mine perspektiver på samfunn, helse og litteratur

Beathesbokhylle

Bokanmeldelser

Meldingar til massane

Meldt av Merete Røsvik

I Ninas Bokverden

En blogg fylt med bokomtaler og andre bokrelaterte ting.

OP-5

En blogg om tv, film og krimlitteratur

Boktanker

Bokanmeldelser

Moshonista

Bokanmeldelser

JegLeser

Bokanmeldelser

ellikkens bokhylle

Bokanmeldelser

Gråbekka`s bokblogg

Bokanmeldelser

Groskro leser

Bokanmeldelser

Anitas blogg

Read, run, write, dream...

BOKELSKERINNEN

Bokanmeldelser

Bokstavelig talt

Bokanmeldelser

Bokhylla mi

Bokanmeldelser

Bokhydna - Blogg

Bokanmeldelser

Min bok- og maleblogg

Bokanmeldelser

Les mye

Bokanmeldelser

Av en annen verden

Bokanmeldelser

Boktaxen

KAJSAS BOKBLOGG

NUBB

Bokanmeldelser

anettesbokboble

Bokanmeldelser

Boksnakk og lesetips

Bokanmeldelser

Barnebokkritikk.no

Bokanmeldelser

Geir Tangen

Krimforfatter

Bokvrimmel

Opplevelser mellom to permer

%d bloggere like this: