Lett blanding

Natasha Solomons: Fortellingen i fiolinen

Fortellingen i fiolinenNatasha Solomons debuterte som forfatter i 2010 med Mr. Rosenblum’s List, og i 2011 kom hennes andre bok, The Novel in the Viola. Den kom ut i norsk oversettelse på Cappelen Damm i fjor vår under tittelen Fortellingen i fiolinen. Natasha Solomons er født og oppvokst i Sør-London, men bor i dag i landlige omgivelser i Dorset.

Fortellingen i fiolinen handler om ungjenta Elise Landau. Hun vokser opp i overklassen i Wien sammen med sine jødiske foreldre og sin eldre søster Margot. Da Elise er 19 år i 1938 begynner familien å føle jødeforfølgelsene tett på kroppen, og de bestemmer seg for å forlate landet. Men det tar tid å skaffe visum. Foreldrene tvinger derfor Elise til å søke stilling som hushjelp i England. Der skal hun være til foreldrene får utreisetillatelse til USA. Elise får stilling som stuepike hos Herr Rivers på Tyneford gods i Dorset. Med seg har hun morens smykker og farens siste roman: Smykkene er sydd inn i foldene i klærne, romanen gjemt i en fiolin. Vel fremme på Tyneford begynner Elise å vente. Det går ikke lang tid før søsteren og mannen hennes kommer seg over til Statene, men foreldrenes visa lar vente på seg. Så kommer krigen…

I Dorset har Elise problemer med å finne seg til rette. Hun er hverken herre eller tjener. Men da godseierens sønn Kit kommer til Tyneford oppstår det varme følelser, og de to forelsker seg i hverandre.  Men er hun som pengelens jødisk flyktning en passende kone for en godseiersønn og arving?

Fortellingen i fiolinen er en kjærlighetshistorie i idylliske, landlige og storslåtte omgivelser, men bak lykken truer tragedien. Eller kanskje man heller skulle sagt det motsatt, at bak tragedien truer lykken, for boka heller nok mer i retning av det tragiske; det var tøffe tider og prøvelsene mange. Historien i boka er ført i pennen av hovedpersonen selv. Hun har rukket å bli en gammel dame, og hun ser tilbake på tiden ved Tyneford gods. Sånn sett slektes boka på de moderne dameromanene med parallelle historier i nåtid og i fortid, selv om nåtidshistorien i denne boka er marginal. Så hvis du liker Kate Morton og Katherine Webb er det store sjanser for at du vil like denne boka også. Selv likte jeg begynnelsen av boka veldig godt, men fikk litt problemer mot slutten. Historien ble for forutsigbar og uoriginal. I tillegg ble det vel mye blablabla, som for eksempel disse brevene mellom søstrene. Men så skal det ikke mange slike passasjer til før jeg ramler av lasset. Samlet sett er Fortellingen i fiolinen likevel ingen dårlig bok. På en fin dag ville jeg nok gitt den en firer.

PS: De andre bloggerne likte boka bedre enn meg: Ellikkens bokhylle, Siljes skriblerier, KNIRK, Groskros verden, Les mye, Beates bokhylle, Bokelskerinnen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s