Krim og spenning

Hillary Waugh: Rik mann, død mann

rik mannHillary Waugh (1920-2008) var fra New Haven i Connecticut. Han studerte kunst og musikk ved Yale før han i 1942 vervet seg til marinens luftforsvar, hvor han tjenestegjorde til slutten av krigen. Etter krigen arbeidet han som lærer, som avisredaktør og han tegnet også tegneserier. På 40-tallet ga han ut tre kriminalromaner om privatdetektiven Sheridan Wesley – standard hardkokt krim som hos Dashiell Hammett og Raymond Chandler. Bøkene oppnådde aldri særlig mye oppmerksomhet. Etter å ha lest ei reportasjebok om kriminalsaker med pikante og groteske detaljer, fant Waugh en ny stil som han prøvde ut i Uskyld står for fall (1952). Boka ble ingen umiddelbar suksess. Han brukte to år på å få den utgitt, men i ettertid har den blitt stående som en klassiker i kriminallitteraturen og en pioner i politiromanen. Etter den ga Waugh ut over 35 kriminalromaner. Rik mann, død mann (1956) var Waughs sjette.

På en baseballkamp i New York møter politimannen Eddie Chavez sin barndomshelt og avdøde brors ungdomsvenn, Herb Eccles. Herb har slått seg opp på olje i Texas etter å ha avsluttet en karriere som privatdetektiv i New York. Han lever i et kjærlighets – hatforhold til sin vakre, unge og lettlivede kone Stella, som sjarmerer alle hun møter på sin vei. Også Eddie. Eddie inviteres på middag og fest hos ekteparet Eccles. Etter festen ender en av festdeltakerne opp død i sin egen stue, skallen er knust. Eddie får saken. Det viser seg snart at Stella var på nachspiel hos offeret, George, sammen med tre andre, og snart begynner bevisene å peke i hennes retning. Kan det være hun som har drept ham, er den skyldige å finne blant en av de andre nachspieldeltakerne eller er det kanskje Herb som er morderen?

Rik mann, død mann kan klassifiseres som en hardkokt politiroman. Eddie jobber i team i politiet, han er ikke en typisk hardkokt privatetterforsker. Han har imidlertid flere felles trekk med den hardkokte helten: Han er en ensom, urban etterforsker uten kone og barn. Han er ikke spesielt tilfreds med livet sitt og han bor i en loslitt liten blokkleilighet. Boka har også fellestrekk med den klassiske detektivromanen. Som i den klassiske detektivromanen er Eddie utstyrt med en hjelper. Eller rettere sagt en ekstra hjelper i tillegg til kollegene sine. Den som bistår Eddie i etterforskningen er den tidligere detektiven og oljemillionæren Herb Eccles. Men i motsetning til i de klassiske detektivromanene, er det hjelperen som her er utstyrt med det overlegne intellektet og de eminente analytiske evnene. Han er også den som har fått tildelt den klassiske detektivens attributt eller «lyte», men i hardkokt innpakning: I tillegg til at han drikker for mye, er Herb feit. At han er den tøffeste av de to heltene i boka, er nok heller ikke helt tilfeldig. Herb er den virkelige hardkokte helten i boka. Også stilen i boka er hardkokt. Alt overflødig er skåret bort og språket er røft. Åpningssekvensen og beskrivelsen av Herb lyder som følger: «Det var en svær rugg, noe i retning av en solid bulldoser i kamelhårsfrakk, […]».

Egentlig hadde jeg ingen forventninger til denne boka. Den ble valgt ut i mangel på mer interessant lesestoff. Jeg ble imidlertid svært positivt overrasket. I tillegg til godt driv og fin spenningskurve, røft språk og ypperlige personskildringer, byr boka på en god dose humor. Plottet er ikke utpreget utspekulert, og løsninga på mordgåten kom kanskje ikke som noen overraskelse. Likevel er dette intet mindre enn en svært god kriminalroman. Selv i dag, femtisju år etter at den ble utgitt, kan den hevde seg blant de beste. Anbefales alle som liker gode kriminalromaner!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s