Barn & Ungdom

Eva Jensen: Noen roper navnet mitt

Noen roper navnet mittEva Jensen (f. 1955), oppvokst i Salangen og bosatt i Tromsø, er en veletablert norsk forfatter. Hun debuterte i 1984 med Dikt og tekster, og siden den gang har hun skrevet romaner for voksne, barn og ungdom, billedbøker og lyrikk. Hun har mottatt en rekke priser, blant annet Blixprisen og Samlagsprisen. I fjor ga Eva Jensen ut sin attende bok, ungdomsboka Noen roper navnet mitt.

Noen roper navnet mitt åpner med at 17 år gamle Monika setter seg på Hurtigruta og reiser til moras hjemplass Kaisamarka, hvor de to pleide å feriere sammen. Mora har for ikke lenge sida leid ut huset deres, flyttet utenlands og overlatt Monika til faren, hvor hun ikke trives så godt. Faren gir henne masse penger men lite tid, og Monika er ikke sikker på om hun vil bli værende der. Dette er imidlertid ikke det eneste Monika ikke vet for sikkert. Hun vet nemlig heller ikke om hun vil fortsette på skolen. Kanskje har hun valgt feil studieretning? Vel fremme på Kaisamarka setter Monika opp et telt hun og moren har liggende i naustet. Hun blir værende på Kaisamarka resten av sommeren, og knytter sterke bånd til Moras kusine, Sigrun, og til Odd, begge godt voksne. På Kaisamarka får Monika ro til å tenke gjennom livet sitt, og i løpet sommerdagene der tar hun et valg.

Noen roper navnet mitt er ikke noen dramatisk roman. Den handler ikke om «folk som rømmer […] fordi de har det uutholdelig der de bor» (s. 64), som Monika tenker at så mange ungdomsbøker gjør. Den handler heller ikke om at hovedpersonen «kommer ut for farlige ting, møter skumle folk med våpen, må kjempe for det ene eller andre» (s. 64). Nei, boka handler ganske enkelt om å velge. Bestemme seg for hva man skal gjøre med livet sitt. Om hva man skal bli. Noen roper navnet mitt er ei lettlest og fin lita skildring av et veivalg, og om det å stå for sine valg. Jeg tenker at boka passer spesielt godt i den videregående skolen, både til fordypningsoppgaven på vg3, norsk som fremmedspråk og til et hvilket som helst leselystprosjekt.

Andre blogger om boka: Uprisen, LeseHorden, Barnebokkritikk.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s