Norsk skjønnlitteratur

Ida Løkås: Det fine som flyter forbi

Det fine som flyterIda Løkås er født i Bodø, oppvokst i Stavanger og bosatt i Oslo. Hun debuterte som forfatter i fjor med Det fine som flyter forbi,  ei bok som vant Schibsted forlags manuskonkurranse i 2011. Ida Løkås har mastergrad i skrivekunst fra Kingston University i London, og i et intervju i Aftenbladet 16. august 2012 sier hun at boka er en kjærlighetserklæring til London og til årene som student der.

Boka handler om den 14 år gamle Jamie, som vokser opp på feil side av elva i Little Venice i London. Moren er aleneforsørger, faren helt fraværende. Jamie har ikke sett ham siden han forlot dem da han var to år gammel. Jamie og moren bor i en liten leilighet. De har det knagert og moren jobber doble skift for å få endene til å møtes. Jamie er i høy grad overlatt til seg selv, men det betyr ikke at moren ikke er glad i ham.

Det fine som flyter forbi er ingen dramatisk fortelling. Det er sommer og den ene dagen flyter sakte over i neste mot skolestart. Ikke det at ingenting skjer. I løpet av disse sommerdagene blir Jamie kjent med mannen med pedobrillene, han blir forelsket i den fem år eldre Ariel, henger med den småkriminelle kompisen Charlie, reiser på ferie til tanta i Cornwall og får en stefar i morens nye kjæreste, den alkoholiserte og voldelige Tommy som flytter inn hos dem. Livet er ikke enkelt for 14 år gamle Jamie, og i løpet av disse sommerdagene må han ta noen vanskelige valg som skal forme ham som menneske.

Det jeg likte best ved boka var de små porsjonene med hverdagsdramatikk, og den flotte skildringa av livet til unggutten som holder på å formes som menneske. For hvordan kan man velge retning når man er fastlåst i situasjonen og egentlig kanskje ikke har så mange valgmuligheter? Jamie påvirkes av situasjonen og gjør kanskje noen ukloke valg underveis, men han er i bunn og grunn en selvstendig, anstendig og sterk ung mann, og han tar de rette avgjørelsene når det virkelig gjelder.

Det fine som flyter forbi er en fantastisk fin skildring av en oppvekst på skyggesida i London. Beskrivelsen av unggutten Jamie som baler med hormonene og som forsøker å oppføre seg som et anstendig menneske, er kanonbra. Det er imponerende at bildet av unggutten er tegnet av en kvinne. Løkås skal også ha skryt for språket, som er stødig og godt. At boka er lettlest og kapitlene korte, er heller ikke noen ulempe. Her er det i det hele tatt lite som trekker ned. Det fine som flyter forbi er ei perle av ei bok som anbefales for alle unge og voksne bokelskere.

Andre blogger om boka: Tom Egeland, Buskerud leser, Solgunn sitt,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s